Prajitura simpla cu fructe de padure
Retete desert Retete cu fructe Retete cu ou Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple
Simpla, desteapta si plina de farmec? Atunci aceasta este prajitura pe care o asteptai. Se separa singura in patru straturi unul mai delicios decat altul: un blat, o crema fina, stratul de fructe de padure si deasupra un blat ca un norisor de lapte. Mi-ar placea sa o fac pe viitor in forma rotunda de tort (cca 26 cm diametrul; fara fund detasabil; cu pereti inalti), ar fi un tort grozav pentru orice ocazie.
Ingrediente
6 oua
225 gr zahar (eu folosesc 150 gr zahar tos + 75 gr zahar pudra cumparat macinate impreuna pana devin zahar pudra)
2 linguri apa
1 priza sare
190 gr unt
170 gr faina alba
750 ml lapte
1 lingurita otet
Fructele
300 gr fructe de padure la alegere (cat sa acopere fundul tavii; aici am folosit coacaze rosie, afine, mure si zmeura)
coaja de la 1/2 lamaie
2 linguri de zahar (poate fi zahar pudra)
putin amidon
- Se separa ouale.
- Se topeste untul la foc mic si se lasa sa se racoreasca. Se incalzeste laptele, cat sa fie doar caldut.
- Fructele se spala si se lasa la scurs intr-o strecuratoare.
- Intr-un bol se bat cu mixerul galbenusurile, zaharul (macinat), sarea si apa. Se mixeaza pana obtineti o crema galben-pal (cca 2-3 minute).
- Continuati sa mixati si turnati untul topit in fir subtire (va dura cca 1 minut). Compozitia va avea acum consistenta unei smantani.
- Adaugati apoi faina in 4 transe, amestecand cu un tel pana la omogenizare. Compozitia va deveni mai groasa.
- Adaugati laptele, la inceput in fir subtire, pana se subtiaza compozitia, apoi il puteti pune pe tot. Acum compozitia va fi extrem de lichida, dar nu va panicati, asa e ok.
- Intr-un bol separat, bateti albusurile impreuna cu otetul pana aveti o spuma tare, care sta pe tel.
- Adaugati spuma in aluat, in 3-4 transe, amestecand usor cu telul de sus in jos. Amestecati doar pana nu se mai vad "bulgarii" de spuma si se vad doar usoare dare albe prin aluat. Acest pas e important, nu exagerati cu amestecatul. Spuma are tendinta sa stea pe aluatul lichid, dar e ok asa.
- Ungeti o tava (20 x 30-32 cm; inalta de minim 6 cm) cu unt. Eu am pus hartie de copt dedesubt si am uns-o si pe ea cu unt.
- Fructele scurse se amesteca cu zaharul si coaja de lamaie. Se presara egal pe fundul tavii. Deasupra se pudreaza cu putin amidon.
- Se toarna aluatul peste fructe. Se niveleaza cu dosul unei linguri.
- Se coace la 160C timp de 1 ora.
- Se lasa la racit complet (cca 2-3 ore), apoi se poate taia.
Aluatul
Fructe de padure in tava
Turnam aluatul peste fructe
Prajitura coapta