Prajitura Snickers
Retete desert Retete de Craciun Retete lact-ovo-vegetariene Retete romanesti
Blat simplu cu nuca acoperit cu o crema caramel cu nuca prajita. Este una dintre retetele de prajituri aparute imediat dupa Revolutie, pentru a simula celebrele batoane Snickers.
Ingrediente
Blat
7 albusuri de ou
200 gr zahar
1 plic zahar vanilat
200 gr nuca macinata
70 gr faina (3 linguri)
1 plic praf de copt
Crema caramel
7 galbenusuri de ou
70 gr zahar praf
150 gr zahar
200 gr unt
200 gr nuca prajita
- Se bat albusurile spuma cu o priza de sare. Cand e deja spuma alba (dar moale), incepeti sa adaugati zaharul treptat, pe marginea vasului, continuand sa mixati, pana adaugati tot zaharul. Trebuie sa obtineti o spuma alba lucioasa, dar ferma, care sta pe tel.
- Adaugati in spuma nuca macinata, amestecand usor cu o paleta sau un tel. Adaugati la final faina amestecata cu praf de copt si amestecati iar usor, de jos in sus cu telul.
- Puneti aceasta compozitie intr-o tava (30x22cm) cu hartie de copt. Nivelati cu dosul unei linguri.
- Coaceti blatul la 170C timp de 20-25 minute (testati cu o scobitoare, sa iasa curata). Lasati blatul sa se raceasca complet.
- Nuca pentru crema se prajeste in cuptor, apoi se freaca intr-un prosop sa se duca mare parte din coji. O tocati maruntel, cu cutitul sau dati cateva blitzuri scurte in robot.
- Pentru crema, bateti galbenusurile cu zaharul pudra pana obtineti o compozitie galben-pal, groasa (2-3 minute).
- Puneti zaharul tos intr-o craticioara si topiti-l pe foc mic. Dupa ce s-a topit lasati-l sa se caramelizeze, pana prinde o culoare similara cu coniacul si vedeti ca fumega usor deasupra. In acel moment incepeti sa adaugati treptat untul cubulete. Amestecati pana tot untul e adaugat si dizolvat.
- In timp de compozitia de zahar ars si unt fierbe, amestecati continuu in ea si cu o mana turnati in fir subtire crema de galbenusuri. Veti obtine o compozite spumoasa. Dupa ce ati terminat de adaugat crema, mai fierbeti aceasta compozitie timp de 2 minute, veti simti ca se ingroasa un pic si culoarea se inchide usor.
- Luati crema de pe foc si adaugati nuca prajita maruntita. Lasati crema sa se racoreasca, in acest timp se va intari.
- Pe blatul rece intindeti uniform crema caramel. Presarati crema cu ciocolata razuita.
- Dati prajitura la frigider, crema caramel se va intari si se va felia mai usor.
Blatul copt
Nuca prajita pentru crema
Galbanusurile frecate cu zahar
Caramelizam zaharul
Adaugam untul
Adaugam galbenusurile crema
Adaugam nuca maruntita
Intindem crema pe blat
Presaram cu ciocolata
Comentarii (26)
Ultimele comentarii
Ramona acum 10 ani - 8 Februarie 2014 19:35
Este o prajitura super buna. Multumesc pentru reteta!Adina acum 10 ani - 27 Mai 2014 14:34
Excelenta....a disparut imediat de pe masa :). Chiar daca nestiind cat trebuie sa tin nucile in cuptor, le-am ars :D...iar crema s-a prelins...poate nu am tinut-o suficient la frigider. Oricum, musafirii au fost incantati si au cerut si ptr acasa :)))secan serena carla acum 10 ani - 14 Noiembrie 2014 12:02
;) :) =P~ este o prajitura pe care eu o ador din copilarie........e desertul meu preferat........aceasta prajitura nu lipseste niciodata de la masa de craciun a familiei melesecan serena carla acum 10 ani - 14 Noiembrie 2014 16:49
;) :) =P~ si as mai vrea sa va rog sa mai postati noi retete pentru ca sunt foarte bune......va felicit :) :)andreea acum 9 ani - 13 Decembrie 2014 12:30
Ioana,esti o minune la casa omului,nu ti-am mai scris demult,in general fac retetele tale si iti trimit un vot,nu prea comentez.Azi vreau sa fac aceasta prajitura,sper sa-mi iasa(avand in vedere ca nu sunt o maestra a deserturilor)doar ca tava mea e putin mai mare,asa ca o sa mai pun inca jumatate din ingrediente(mi-am dat seama de asta din comentarii).
Te imbratsez cu drag si iti multumesc ca existi!
andreea acum 9 ani - 13 Decembrie 2014 16:43
Gata prajitura!!!Am respectat pasii intocmai si mi-a iesit o minunatie,as lasa o poza dar nu stiu cum! Multumesc,Ioana!Adina acum 8 ani - 23 Decembrie 2015 21:30
Buna,am facut prajitura aceasta,blatul a iesit super dar crema cand sa racit,sa intarit foarte tare ca nici nu o mai puteam taia,oare ce am gresit??Multumesc!
Ioana acum 8 ani - 24 Decembrie 2015 10:35
E o crema de caramel, care daca e fiarta prea mult se intareste. E posibil sa fi fiert prea mult crema?Adina acum 8 ani - 25 Decembrie 2015 00:02
Sigur asta a fost problema,multumesc pt raspuns! :)Andreea acum 7 ani - 29 Decembrie 2016 22:17
Nu e sarbatoare in casa mea sa nu fac aceasta prajitura,o fac de 3 ani aproape la fiecare masa festiva si nu numai iar laudele ma coplesesc.Multumesc Ioana pentru toate retetele tale minunate si iti doresc sarbatori cu bine,cu pace si iubire!!!Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email