Prajitura stratificata cu prune uscate
Retete asiatice Retete desert Retete cu ou Retete de Craciun Retete de Pasti Retete lact-ovo-vegetariene

O prajitura de maaaaare efect. Nu va mint, este destul de costisitoare (multe oua, mult unt) si calorica (multe oua, mult unt), dar uitati-va numai la ea, cat de bine arata... Si este prima data cand o execut. De fapt se si vede ca dupa primele patru straturi de jos care sunt mai sovaielnice (la primul nici macar nu s-a pornit grillul dintr-o eroare de... manevrare :p ) am inceput sa detin controlul si restul straturilor au iesit aproape de perfectiune. Abia astept sa o mai fac o data!
Ingrediente
450 gr unt la temperatura camerei
100 gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
1 baton vanilie
6 oua
12 galbenusuri de ou
500 ml lapte condensat (indulcit)
220 gr faina alba
20 gr amidon
1/2 lingurita sare
150 gr prune uscate fara samburi
Timp de preparare: 1h 15min
- Taiati prunele in doua pe lung si aplatizati-le cu latul cutitului.
- Preincalziti cuptorul la 230C. Intr-o tava de 20 x 24 cm si inaltime minima de 4 cm puneti hartie de copt pe fund.
- Cu mixerul frecati untul cu zaharul si miezul de vanilie, pana zaharul e aproape topit.
- Adaugati apoi ouale, cate unul pe rand, mixand bine dupa fiecare, pana la incorporare.
- Adaugati laptele condensat si mixati bine, pana se incorporeaza.
- Adaugati faina, amidonul si sarea si mixati iar pana aluatul e omogen. Pregatiti un pahar gradat cu care sa masurati aluatul. Ca sa iasa straturile egale, va trebui sa puneti aceeasi cantitate de aluat pe fiecare.
- Puneti tava in cuptor sa se preincalzeasca. Stingeti cuptorul si porniti grill-ul cuptorului pe maxim (200C). Lasati 2 minute sa se incalzeasca bine si grill-ul si tava.
- Scoateti tava din cuptor. Puneti in ea 160 ml aluat, nivelati-l cu dosul unei linguri, apoi bateti bien tava de masa sa se aseze egal aluatul in tava.
- Dati tava sub grill (pe al treilea nivel de sus in jos). Coaceti timp de 5-7 minute, pana aluatul e rumen pe toata suprafata. Daca vi se pare ca aluatul se coace neuniform sub grill, la jumatatea timpului, rotiti tava in cuptor.
- Scoateti tava din cuptor si cu un vas cu fundul plat (pe care l-am tapetat cu hartie de aluminiu) presati bine stratul copt sa iasa aerul. S-ar putea ca pe alocuri aluatul sa se umfle un pic, e ok, doar presati bine in acele zone sa se desumfle.
- Puneti iar 160 ml aluat peste stratul copt, nivelati, bateti de masa si apoi puneti felii de prune din loc in loc. Coaceti sub grill, intre 5-7 minute, pana stratul e rumen frumos.
- Repetati pasii 8-11 pana terminati aluatul sau umpleti tava. Mie mi-au iesit 8 straturi.
- Dupa ce ati grillat ultimul strat, stingeti grill-ul si porniti cuptorul la 180C. Mai lasati prajitura sa se coaca 10 minute.
- Scoateti prajitura din cuptor. Treceti cu un cutit pe marginea prajiturii, sa se desprinda de tava. Lasati sa se raceasca complet.
- Rasturnati prajitura pe fundul unei tavi de cuptor. Dezlipiti hartia de copt. Rasturnati inca o data prajitura, de data asta pe un patou. Taiati prajitura felii.

Prune taiate in doua si aplatizate cu lama cutitului

Strat cu prune necopt

Strat cu prune copt

Strat fara prune copt

Apasam fiecare strat sa iasa aerul

Sectiune
Comentarii (10)
iulia acum 12 ani - 11 Februarie 2013 11:05
=P~ e un musai ...pe sambata :) si e abia luni :Parsineta acum 12 ani - 11 Februarie 2013 20:08
Scuze dar nu am inteles ce fac cu prunele uscate cum se asambleaza aceasta prajitura? :(Ioana acum 12 ani - 12 Februarie 2013 13:31
prajitura nu se asambleza. se coc straturile sub grill unul peste altul. iar prunele uscate vin puse tot la al doilea strat (ca in poza 2)ninaa acum 12 ani - 12 Februarie 2013 13:54
ciao IOANA ce as putea pune in loc de prune uscate?? stafide?Ioana acum 12 ani - 12 Februarie 2013 13:58
da, stafide sau alte fructe uscate. ar merge si rahat taiat marunt sau chipsuri de ciocolata. cam orice iti trece prin cap, fiindca aluatul e destul de permisiv, fiind aromat doar cu vanilie. ii poti adauga si alte arome dupa voie (coaja de portocala/lamaie, cafea etc).mona acum 11 ani - 30 Iulie 2013 00:41
tocmai am facut-o! am asteptat sa depasesc trauma data de numararea caloriilor din unt si lapte condensat!a iesit perfect! nu-mi vine sa cred! e mult mai usor de facut decat mi-am inchipuit la prima citire a retetei. sotul si baietelul meu sunt absolut incantati !
inca o reteta fabuloasa de pe acest site!
merci !
narkisia acum 11 ani - 18 Octombrie 2013 02:24
deci dragi mei nu meas permite sa fac un asa desert cade greu la burtica si mai ales ca eu fac si putin dieata deci pe bune nu as prefera un khek decat asa desertu minuneMari Ana acum 10 ani - 25 August 2014 21:55
Chiar nu ne-ai mintit. :-) E delicioasa, ca toate prajiturile cu muuult unt si muuulte oua.. Odata pe an merita sa o faci, nici nu este atat de greu de facut cum pare la prima vedere, iti trebuie timp si rabdare. Urmeaza o perioada de budinca raw, trebuie sa ti-o spun, e super delicioasa: 130 grame caju crud, 20 grame cacao, 2 linguri miere, scortisoara, 1/3 ceasca de seminte chia. Se lasa caju la inmuiat peste noapte, se pun in blender cu 2 cani de apa, se mixeaza bine. Se adauga miere, cacao, scortisoara si se amesteca iar. Totul se pune intr-un bol, peste semintele de chia, se lasa la frigider cateva ore. Semintele chia isi maresc volumul de vreo 10 ori, budinca este incredibil de gustoasa si sanatoasa. :-)Ioana acum 10 ani - 26 August 2014 09:52
multumesc, MariAna, suna foarte bine budinca ta. am toate ingredientele acasa, asa ca o incerc cat de repede si-ti spun cum a iesit.Irina acum 5 ani - 30 Septembrie 2019 05:51
Buna Ioana,Folosim 6 oua intregi + 12 galbenusuri de ou?
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email