Roti (paine indiana)

Retete aluaturi Bucataria indiana Retete de post Retete ieftine

Reteta Roti (paine indiana)

Roti este una din multiplele tipuri de paine care se prepara in nordul Indiei, e o paine plata, asemanatoare cu lipia. O alta paine cunoscuta din India este Naan, dar aceasta se face cu drojdie si este mai pufoasa. Roti se prepara foarte repede si secretul prepararii este sa nu lasati aluatul sa stea deoarece isi schimba culoarea si gustul.

Cel mai bine este sa fie consumata calduta, imediat dupa preparare, dar puteti sa o pastrati in pungi pentru a nu se intari.

Ingrediente

200 gr faina
inca putina faina pentru lucrat aluatul
100 ml apa
2 lingurite ulei
1/2 lingurita sare

Portii: 4 roti

  1. Faina se amesteca cu sarea intr-un vas, apoi turnati apa calduta si cu varful degetelor amestecati pana se leaga aluatul.
  2. Framantati usor si daca aluatul se lipeste de degete adaugati incet putina faina pana obtineti un aluat elastic care se desprinde de pe degete (asta din cauza ca faina difera de la o marca la alta, de la o tara la alta si necesarul de lichid e usor diferit)
  3. Adaugati uleiul si framantati inca 5-7 minute aluatul.
  4. Impartiti aluatul in 4 si cu mainile date cu faina formati bile. Treceti bilele prin faina. Presarati putina faina pe masa de lucru.
  5. Din fiecare bila intindeti o foaie rotunda, subtirica ca si clatitele. Nu le intindeti mai tare fiindca la copt se vor gauri.
    * Daca sunteti expert in intins aluat nu cititi urmatoarele instructiuni :) Cum fac eu sa-mi iasa foaia rotunda: pun bila data prin faina pe masa de lucru, o acopar cu folie de plastic si apoi pun deasupra o tava grea cu fund plat si apas bine sa se intinda foaia. Ridic tava si folia, apoi trec iar discul obtinut prin faina si continuu intinsul cu sucitorul pana obtin grosimea dorita.
  6. Intr-o tava incinsa fff tare (fara ulei! cel mai bine e daca aveti tava din fonta cu fund gros, sau chiar o plita de copt, dar merge si cu tigaie teflonata, eu din aceasta am folosit fara probleme) puneti foaia de aluat. Focul sub tigaie sa fie aproape la maxim.
    - veti vedea cum suprafata se usuca rapid si apoi apar mici bule pe toata foaia. Numarati pana la 5 dupa ce au aparut bulele si intorceti foia.
    - lasati 10 secunde pe cealata parte. Veti observa ca bulele se fac putin mai mari.
    - intorceti inca o data foaia si veti vedea ca aceasta se umple cu aer, se umfla foarte tare. O lasati alte 10 secunde si e gata.
  7. Repetati cu celelalte 3 foi. Foile coapte se pastreaza la cald. Se servesc de preferinta caldute langa orice mancare.

Aluatul

Aluatul

Impartim aluatul in 4 si formam bile

Impartim aluatul in 4 si formam bile

Acoperim bila cu folie alimentara sau cu o punga

Acoperim bila cu folie alimentara sau cu o punga

Punem o greutate deasupra si apasam

Punem o greutate deasupra si apasam

Ridicam greutatea si folia si mai intindem putin aluatul

Ridicam greutatea si folia si mai intindem putin aluatul

Foaie cu diametru cat palma

Foaie cu diametru cat palma

Foaie subtire

Foaie subtire

Faza 1 la copt: se usuca deasupra

Faza 1 la copt: se usuca deasupra

Faza 2: apar mici bule

Faza 2: apar mici bule

Faza 3: intorcem foia si bulele se fac mai mari

Faza 3: intorcem foia si bulele se fac mai mari

Faza 4: intoarcem a 3-a oara foaia si aceasta se umfla

Faza 4: intoarcem a 3-a oara foaia si aceasta se umfla

Roti

Roti

Comentarii (48)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 11 ani - 25 Martie 2013 09:26  

ba da, numai ca gustul nu e acelasi. imi place si lipia cumparata, dar astea in casa sunt altfel.
 

Madi Mihalcea  acum 11 ani - 13 Septembrie 2013 15:31  

Mă învârt de câteva ore pe site-ul tău și tot găsesc rețete pe care vreau să le încerc. Și ține cont că eu urăsc să gătesc. Dar multe rețete sunt așa ușoare, că mă îmbie să le dau o șansă.

La rețeta asta am o întrebare. La punctul 5, spui că din fiecare bilă se fac 4 foi. Asta înseamnă că, în total, ies 16 foi? Întreb pt că la porții ai scris 4 roti. Merci mult.

Zi faină! ;)
 

Ioana  acum 11 ani - 13 Septembrie 2013 18:22  

bine ai venit, madi!
din fiecare bila se intinde o foaie. vei avea 4 paini. formularea din reteta e nefericita, o sa rescriu.
 

hutanu  acum 11 ani - 22 Septembrie 2013 18:13  

am terminat de facut sunt foarte bune, inainte faceam din aluat cu drojdie dar sunt mai repede acestea, timpul ne preseaza eu am mai adaugat in aluat si putin seminte de chimen le da o aroma super
;) ;)
 

georges ana maria  acum 10 ani - 20 Ianuarie 2014 22:50  

imi place mult :)
 

Mihai  acum 10 ani - 26 Octombrie 2014 14:38  

Multumesc pentru reteta excelent explicata mi-a iesit , eu le-am copt pe tabla aceea pe care se coc vinete si alte legume cu cu focul dat aproape l maxim ,nu le-am uns cu unt(cum sugera cineva intr-un comentariu mai sus) la sfarsit am pulverizat putin ulei aromat de oregano pe fiecare le-am pus in punga si apoi intr-un servet cred ca vor ramane moi ,o sa mai incerc retete de la dvs .:)
 

Violeta  acum 9 ani - 9 Februarie 2015 11:27  

Buna, Ioana.
In primul rand multumesc pentru reteta.
Am facut de multe ori Roti si au iesit exact cum ai spus. Le-am acoperit cu servetul si au fost cum trebuie. L-am cooptat si pe sotul meu, el le intinde, eu le „prajesc“ in tigaia de teflon. Efot de echipa si la gatit si la mancat.
 

Ioana  acum 9 ani - 9 Februarie 2015 11:29  

frumos, imi place echipa voastra :) sa va bucurati in continuare impreuna de mancare.
 

Adelina  acum 7 ani - 20 Septembrie 2017 19:45  

Am facut si eu azi si am servit alaturi de curry de cartofi. Am evitat aceasta painica pentru ca eram putin sceptica in privinta flexibilitatii ei. Dar sunt excelente. Eu am folosit o faina de trei nule si am mai avut nevoie de vreo 2 linguri de apa in plus. Sunt foarte flexibile. Nu stiu cum s ar pastra pana a doua zi dar calde sunt foarte bune. Sincer o painica am mancat o goala, fara nicio mancare.
Daca mai sunt persoane sceptice, asa ca mine eu zic sa incercati rezultatul v a fi impresionant.
Mentionez ca nu mi a placut cum se faceau in tigaia uscata si l a a doua si la ultima lipie am uns tigaia cu ulei cu ajutorul unui servetel, mi au placut mai mult astfel.
 

Adelina  acum 7 ani - 22 Septembrie 2017 14:38  

Am repetat experieta, insa de aceasta data am dublat cantitatile si am folosit 250g faina alba si 50g faina integrala. Totodata am uns tigaia cu putin ulei (foarte putin) si mentionez ca acoperite cu folie de aluminiu+prosop s-au mentinut proaspete si flexibile si a doua zi, sunt la fel de bune. Am inteles de la cineva ca daca le ungi cu putin unt raman mai mult timp moi si proaspete, dar cum nu-mi place ideea de unt am optat pentru ulei putin la prajit.
Nu stiu daca in toate zonele se facea, dar ieri lucrand la aceste lipii, mi-a zis mama ca asa facea paine bunica la tara cand nu aveau drojdie..le faceau o data la doua zile si le pastrau acoperite in prosop.
Sotul meu si-a luat din aceste lipii si la pachet, la munca. Le-a inpachetat in folie de aluminiu, dupa ce le-a pus intr-un servetel de hartie si chiar a fost foarte incantat ca raman flexibile, moi si la fel de gustoase.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...