Salata vietnameza cu taietei de orez
Retete asiatice Retete de post Retete fara gluten Retete salate
Salata bogata in arome, texturi, culori. O placere sa ai parte de un asemenea bol la pranz. Este foarte consistenta si are avantajul de a deveni mai buna daca sta putin si aromele au timp sa se imbine.
Ingrediente
100 gr taietei de orez subtiri (vermicelli)
2 castraveti de gradina (sau 1/2 castravete lung; 200 gr)
1 morcov mediu (100 gr)
100 gr varza rosie
1 ceapa rosie mica
2 fire ceapa verde tanara
1/2 avocado
20 frunze busuioc
10 frunze menta
2 linguri arahide (prajite)
1/2 lingura ulei
sare
Dressing vietnamez (nuoc cham)
1 lingurita pasta de ardei iute
2 catei mici usturoi
2 linguri otet de orez
2 linguri suc de lime
1 lingura plina zahar
2 linguri apa calda
1 1/2 lingura sos de peste (Fish Sauce; exista varianta vegana)
1/2 lingura sos de soia
Portii: 2
Calorii: 805 cal in total
- Dressingul se poate pregati din timp si pastra la frigider. Zaharul se dizolva in apa calduta. Intr-un mojar se piseaza usturoiul pana devine pasta. Se adauga pasta de ardei iute si se mai piseaza impreuna. Se adauga zaharul dizolvat si restul ingredientelor pentru dressing si se amesteca bine. Gustati si dregeti de sare si aciditatea (cu suc de lime).
- Castravetii se curata si se taie in doua pe lungime (sau in 4 pentru cei lungi) si apoi se taie felii potrivite ca si grosime. Se presara putina sare si apoi 2 linguri de dressing. Se amesteca bine si se lasa la marinat (ideal, macar 1/2 ora).
- Morcovul se da pe razatoarea mica, se presara cu putin sare si apoi se framanta cu degetele ca sa se fragezeasca un pic.
- Varza se taie fideluta fina, se presara cu putina sare si se framanta si ea cateva minute sa se fragezeasca.
- Ceapa rosie se taie pestisori fini. Ceapa verde se taie rondele fine. Arahidele se strivesc usor intr-un mojar, cat sa se rupa bucati mai mici.
- Intr-o oala se aduce apa la fierbere si cand clocoteste se trage de pe foc. Se scufunda taieteii in apa, se pune capacul si se lasa 5 minute.
- Se scurg taietetii, se trec rapid jub jet de apa rece si apoi se scurg cat mai bine. Se stropesc cu putin ulei, doar cat sa nu se lipeasca (1/2 lingura de ulei e suficient).
- Se adauga morcovii si varza peste taietei si 2-3 linguri de dressing. Se amesteca bine, sa se distribuie egal legumele. Se gusta si se dreg de sare.
- Se impart taieteii cu legume in 2 boluri largi. Se aseaza deasupra cate jumatate din castravetii marinati (turnati si sosul in care s-au marinat). Se presara deasupra ceapa tocata, cubulete de avocado. apoi verdeturile tocate si la final arahidele. Picurati deasupra restul de dressing.
- Serviti imediat sau pastrati la frigider. E buna si daca sta o vreme, doar avocado sa-l nu-l adaugati decat in momentul servirii.