Saleuri

Ingrediente

150 gr faina
75 gr mascarpone
150 gr iaurt grecesc (10% grasime)
150 gr unt rece
1/4 lingurita sare

Pentru decorat

1 ou
seminte (2 lingurite mac + 2 lingurite susan + 2 lingurite fulgi de ceapa + 2 lingurite fulgi de usturoi + 1/2 lingurita sare se macina scurt in masina de cafea)
sare mare
cascaval afumat

  1. Se pune iaurtul la scurs cu o zi inainte (intr-un tifon asezat pe o sita, deasupra unui bol; asezati o farfurioara cu o greutate deasupra). A doua zi, cantariti 75 gr din iaurtul scurs.
  2. Se pune faina intr-un bol, iar deasupra lui se pune mascarpone, cele 75 gr iaurt scurs si untul rece taiat cuburi. Se amesteca cu mainile reci, doar pana faina leaga restul ingredientelor.
  3. Pe masa de lucru data cu faina se intinde un dreptunghi de 1/3 cm grosime. Presarati faina si pe sucitor daca simtiti ca se lipeste. Se impatura in 3. Se intoarce aluatul cu partea impaturita in jos, se mai intinde o data si se impatura iar in 3.
    * acesti pasi se fac foarte repede; sub nicio forma nu lasati aluatul sa se incalzeasca; va puteti opri oricand intervine ceva, dar lasati aluatul al frigider pana reluati lucrul
  4. Se da aluatul la congelator pentru 15 minute.
  5. Se repeta pasul 3 inca o data (cele doua intinderi cu impaturire), apoi se pune iar la congelator 15 minute.
    *la fiecare intindere, daca aluatul se lipeste inseamna ca nu e suficient de rece si mai trebuie sa stea la rece; daca crapa inseamna ca e prea rece si atunci trebuie lasat cateva minute la temp. camerei si apoi continuati cu intinderea
  6. Se repeta inca o intindere cu impaturire in 3. Se intinde aluatul in foaie de 1/2 cm. Se taie aluatul bastonase, cercuri sau ce alte forme doriti, tinand insa cont ca aluatul creste destul de mult la copt.
  7. Se ung saleurile cu ou batut cu putina apa (sau cu lapte). Se presara cu sare, amestec de seminte sau cascaval afumat razuit.
  8. Se coc saleurile la 200C pentru 15 minute si inca 5 minute la 170C.
    * saleurile care nu intra in tava de copt dintr-o tura, se pastreaza la frigider pana in momentul coacerii

Ingredientele pentru aluat

Ingredientele pentru aluat

Aluatul

Aluatul

Prima intindere

Prima intindere

Impaturim in trei

Impaturim in trei

Aluatul final

Aluatul final

Aluatul in sectiune

Aluatul in sectiune

Saleuri lungi in tava

Saleuri lungi in tava

Saleuri dreptunghiulare in tava

Saleuri dreptunghiulare in tava

Comentarii (12)

 

Ultimele comentarii

francisca  acum 11 ani - 28 Noiembrie 2012 07:14  

trebuie neaparat iaurt grecesc??,cu iaurt normal,romanesc ,nu merge?
 

Ioana  acum 11 ani - 28 Noiembrie 2012 09:12  

iaurtul grecesc este gras (10%), este ca o crema, iar dupa scurgere are consistenta unei creme de branza. un iaurt romanesc gras (Cedra de 7%) ar trebui scurs 2-3 zile ca sa ajunga la consistenta asta. gasesti iaurt grecesc Olympus la supermarket.
 

Cristina  acum 11 ani - 28 Noiembrie 2012 09:41  

F.buna ideea cu fulgii de ceapa si usturoi., cred ca e o nebunie. sa vina sarbatorile!
 

Ioana  acum 11 ani - 28 Noiembrie 2012 09:53  

la chiftele, da :) dau un gust bun, fara problema respiratiei neplacute de dupa
 

Elena  acum 11 ani - 4 Decembrie 2012 23:13  

Geniale saleurile, incercat in seara asta. Foarte foarte bune si usor de facut, la cat de -poate- complicata ar suna reteta. Pff si repede, unde sa mai pui. Multumim, Ioana!
 

Laura  acum 11 ani - 18 Ianuarie 2013 16:13  

Buna Ioana. Cat timp se pot pastra si cum? Daca le coc azi, sunt bune si duminica? Multumesc
 

Andreea  acum 8 ani - 1 Decembrie 2015 16:51  

Sunt suuuper bune, eu le-am adaugat si jumatate din cantitate de faina integrala si au iesit delicioase. Multumesc frumos pentru reteta! Sigur le voi mai incerca, pupici
 

Ioana  acum 8 ani - 2 Decembrie 2015 10:00  

cu drag, Andreea.
 

Andreea  acum 3 ani - 29 Octombrie 2021 17:05  

Ioana, ti-am incercat retetele de nenumarate ori si pe asta. Acum, insa, am musafiri mai multi. Daca fac 4 portii, inmultesc totul la 4?si pot face aluatul acum, il pun la congelator si saleurile sa le fac peste 2 saptamani? Ma intereseaza si in general ce aluaturi pot face din timp urmand ca atunci doar sa asamblez totul... Multumesc!
 

Ioana  acum 3 ani - 2 Noiembrie 2021 11:42  

Andreea, acesta aluat se preteaza pt congelare. il prepari, iar foile le invelesti cu folie de plastic si le poti pune la congelator. le lasi la decongelat in frigider inainte de preparare.

pentru portii mai multe, multiplici ingredientele cu 4. dar as recomanda ca de la pasul 3 sa imparti aluat macar in doua si sa lucrezi 2 foi. daca e prea mult aluat o sa-ti fie mai greu sa intinzi rapid o singura foaie mare fara sa se topeasca untul.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...