Sardine la tigaie
Retete aperitive Retete din Grecia Retete cu peste si fructe de mare Retete rapide Retete simple
Usor de gatit, usor de mancat: sardine in sos picant.
Dupa ce gustati sosul, sigur ii veti gasi si alte intrebuintari, nu doar pentru peste. Este mult prea bun ca sa-l limitam la o reteta.
Ingrediente
250 gr sardine (sau ansoa)
50 gr branza feta
30 ml ulei masline extravirgin
30 ml vin alb sec
100 ml apa
1 lingurita mustar
2 linguri patrunjel tocat
1/4 lingurita oregano uscat
1 ardei iute (am folosit 1/2 ardei bulgaresc rosu+1/2 ardei bulgaresc verde pentru culoare)
1/4 lamaie
piper
Portii: 3
- Daca sardinele sunt congelate lasati-le sa se dezghete in lapte.
Se curata sardinele:
- se taie capul
- se despica pe burta
- se prinde coloana dinspre partea cu capul si se trage spre coada, se va desprinde usor, cu tot cu intestinele
- se spala bine fileurile si se presara cu putina sare - Se amesteca cu telul mustarul si uleiul. Se adauga apa si vinul. Se toarna acest amestec intr-o tigaie marga (cca 25 cm) si se aduce la fierbere. Se sfarma feta in acest sos si se presara putin piper macinat. Se fierbe sosul timp de 2 minute.
- Se adauga patrunjelul tocat marunt, oregano si ardeiul iute taiat rondele. Se amesteca. Se gusta sosul de sare (feta e destul de sarata).
- Se trage tigaia de pe foc si se aseaza frumos fileurile de peste in tigaie.
- Se pune tigaia iar pe foc si cand incepe sa fiarba se pune capacul. Se lasa sa fiarba inabusit timp de cca 2-3 minute (sau pana fileurile sunt facute, in functie de dimensiunea lor). Se trage tigaia de pe foc, se ia capacul si se stoarce putin suc de lamaie peste fileuri.
- Se serveste cu paine proaspata.
Fierbem sosul
Adaugam verdeturile si ardeiul iute
Asezam sardinele
Sardine la tigaie