Taietei Udon cu tofu

Retete asiatice Retete cu paste Retete de post Retete simple

Un "comfort bowl" cu care ma rasfat cand sunt singura acasa. Acum realizez ca nu am pregatit-o pentru nimeni altcineva, sunteti primii care o veti testa si evalua.

Ingrediente

200 gr taietei udon (sau 100 gr taietei de orez sau cu ou, cantariti nefierti)
125 gr tofu (ferm sau extra ferm)
4 fire ceapa verde tanara
2 catei mari de usturoi
1 lingurita ghimbir razuit fin (pasta)
2 linguri ulei neutru

Sos

1 lingura sos de soia sarat
20 gr pasta de susan (tahini)
20 gr miso alb
1 lingura ulei de chili (reteta mai jos)
2 linguri de apa

Ulei de chili aromat

150 ml ulei neutru
50 ml ulei de susan
3 catei de usturoi
1 bucata de ghimbir de aprox 4 cm
3 ceape verzi tinere (doar partea verde)
35 gr fulgi de chili (preferabil coreeni, gochugaru)
1/2 lingurita piper Sichuan

Portii: 1

  1. Uleiul de chili se prepara cu cel putin o zi inainte, dar rezista si 1 luna la frigider. Va iesi o cantitate mult mai mare decat e nevoie pentru o portie de taietei, dar e un condiment bun si versatil, daca va place mancarea picanta nu veti ramane cu el in frigider multa vreme.
    Se pun intr-o cratita/tigaie mica uleiurile, usturoiul si ghimbirul taiate felii groase si ceapa rondele. Se incalzeste usor la foc mic, apoi se lasa tot la foc mic inca 15 minute, pana uleiul se infuzeaza cu arome. Aveti grija in acest timp ca aromele sa nu se arda/rumeneasca absolut deloc. Daca cratita voastra se incinge prea tare, o puteti trage din cand in cand de pe foc sa mai scada temperatura uleiului.
    Dupa 15 minute, trageti cratita de pe foc, lasati uleiul sa sa potoleasca 1-2 minute, apoi adaugati-l peste fulgii de chili si piperul Sichuan (intr-un borcan e cel mai comod). Dupa racire, pastrati la frigider cel putin 1 zi, ca sa aiba timp sa se imbine aromele. De a doua zi veti putea folosi uleiul si sedimentele de pe fundul borcanului.
    Daca aveti deja pregatit uleiul aromat de la aceasta reteta, il puteti folosi si aici in locul celui de mai sus, sunt similare.
  2. Amestecati bine ingredientele pentru sos intr-o cescuta. Luati si sedimente de pe fundul borcanului de ulei de chili. Va rezulta o crema portocalie.
  3. Fierbeti taieteii udon conform instructiunilor de pe pachet (de obicei 2-3 minute in apa care clocoteste). Taieteii udon sunt prefierti, de aceea timpul de fierbere e scurt.
    Puteti folosi la aceasta reteta si alte tipuri de taietei (lati de orez sau cu paste lungi cu ou), timpul de fierbere variind in functie de ce alegeti. Verificati pachetul. De asemenea, aveti nevoie de doar 100 gr taietei per portie daca acestia nu sunt prefierti ca Udon.
  4. Taiati tofu cubulete si absorbiti-le bine cu servetele de hartie. Dati ghimbirul si usturoiul pe razatoarea fina. Tocati ceapa verde, pastrand separat partea verde de cea alba.
  5. Incingeti wok-ul uns generos cu ulei. Adaugati cuburile de tofu, le lasati nemiscate 2 minute, apoi le intoarceti si le lasati si pe cealalta parte. Scoateti tofu intr-un bol. E ok daca unele cuburi se rup.
  6. Adaugati 1 lingura de ulei in wok si apoi adaugati partea alba de la ceapa verde. Sotati 1 minut, apoi adaugati ghimbirul si usturoiul si mai sotati 30 secunde, pana simtiti miros placut venind din wok.
  7. Adaugati taieteii scursi si sotati inca 1-2 minute.
  8. Turnati sosul peste taietei si sotati inca 1 minut, astfel incat taieteii sa absoarba sosul. La final adaugati tofu si partea verde de la ceapa verde si amestecati doar pana la omogenizare. Dregeti de sare.
  9. Se servesc imediat, cat sunt calzi. Sunt ok si reincalziti.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...