Tortilla cu ardei verde si rosii marinate
Retete cu cartofi Retete cu ou Retete lact-ovo-vegetariene Retete din Spania
Primele rosii de Borhanci au aparut saptamana asta. Vestea s-a raspandit rapid in reteaua de informatori culinari. Inca sunt roz, dar trebuiau testate. Verdict: bune si carnoase, doar usor acrisoare fiindca mai au nevoie de cateva zile de soare. Perechea lor perfecta: o tortilla spaniola. Si ca la Bar Nestor din San Sebastian, am potentat rosiile cu o marinata simpla, dar eficienta. Incercati si veti vedea ce frumos se transforma aceste rosii aproape coapte in 30 minute.
Ingrediente
Tortilla spaniola
3 cartofi fainosi
2 ardei bulgaresti (sau alt ardei verde-deschis)
1 ceapa alba mica
6 oua
ulei masline (cantitatea se va stabili in timpul prepararii)
sare
Rosii marinate
3 rosii (pot fi roz, aproape coapte)
3 linguri ulei masline extravirgin
3 lingurite otet balsamic
sare grunojoasa de mare (fleur de sel)
Portii: 3 mari (sau 6 mici, tip tapas)
- Se incepe cu rosiile. Acestea se taie cum doriti (rondele, felii, cuburi; eu prefer cuburi). Se imprastie pe o farfurie larga. Se toarna uleiul peste ele, apoi otetul balsamic. Se amesteca usor. La final se presara fleur de sel. Se lasa asa in jur de 30 minute (pana e gata tortilla).
- Se curata cartofii si se taie in doua pe lungime, apoi se taie felii (semi-rondele) subtiri (astfel se vor gati mai repede). Se presara cu sare si se maseaza un pic.
- Se pun cartofii intr-o tigaie larga (cca 20-25 cm) si se adauga ulei pana sunt perfecti acoperiti. Puteti folosi un ulei de masline folosit la gatit, sau puneti jumatate ulei de masline si jumatate alt ulei neutru (de floarea soarelui de exemplu). Aduceti la fierbere, doar pana uleiul bolboroseste usor, nu il infierbantati prea tare fiindca nu vrem sa prajim cartofii ci sa-i fierbem. Dati focul la mic si lasati sa se faca 10 minute. Amestecati rar doar cat sa-i redistribuiti in tigaie. Cartofii nu au voie sa se rumeneasca deloc in acest timp, deci tineti focul mic.
- Adaugati ceapa taiata pestisori subtiri si ardeiul (curatat de seminte) si taiat bucati. Mai lasati sa fiarba totul inca 5-10 minute, pana cartofii sunt moi, complet facuti.
- Folosind o strecuratoare, scurgeti uleiul de pe cartofi.
- Intr-un bol larg bateti ouale cu sare si apoi adaugati cartofii. Amestecati bine si lasati sa stea 5-10 minute.
- Incingeti o tigaie larga (puteti folosi aceeasi tigaie in care ati fiert cartofii) si adaugati 2 linguri de ulei (puteti folosi din uleiul scurs de pe cartofi). Cand uleiul e incins bine adaugati compozitia de oua-cartofi.
- Dati imediat focul la mediu spre mic si puneti capacul pe tigaie daca aveti. Coaceti tortilla 5 minute, miscand cand si cand tigaia fata-spate si circular, ca sa nu se lipeasca de fund si sa se rumeneasca uniform.
- Puneti o farfurie larga (mai larga decat tigaie) peste tigaie si rasturnati tortilla pe farfurie. Puneti tigaia la loc pe foc si incet lasati omleta sa alunece din farfurie inapoi in tigaie. Coaceti tortilla pe a doua parte inca 2 minute. Cu un cutit intepati in centru si verificati sa fie facuta (poate fi cremoasa, dar nu lichida). Daca nu e mai salati 1-2 minute pe foc.
- Scoateti tortilla pe un platou. E buna calda sau la temperatura camerei. Serviti felii de tortilla cu rosiile marinate.