Amestec pentru ciorbe
Retete condimente Retete de Muraturi si Conserve
Reteta o am din primavara de la Leila si abia asteptam sa o pun in practica, contine exact ce pun si eu cel mai des la ciorbite, leustean, frunze de telina, rosii... numai ca reteta originala cerea si 1/2 lingura conservant si 2 maini de sare mare... drept pentru care am mers direct la magazin si am cumparat un plic de conservant si am vazut la continut ca e benzoat de sodium (E211). Am googalit rapid dupa el si cu groaza am citit ca provoaca astm si urticarie la copii, ca impiedica dezvoltarea IQ-ului in copilarie si ca orice E in cantitati mari e cancerigen... asa ca am zis pas la conservant si am decis sa-mi pun amestecul la congelator, ca e mai sigur si mai sanatos. Daca decideti totusi sa puneti si sarea si conservantul puteti sa pastrati amestecul in borcane capsate, la loc racoros.
Ingrediente
1 kg rosii
1 kg gogosari
1 legatura telina (frunzele)
2 legaturi patrunjel
1 legatura leustean
- Curatam gogosarii de codite, cotoare si seminte. Pentru ai curata mai usor de seminte eu ii trec sub jet de apa.
- Rosiile le crestam in X intr-o parte si le oparim 1 minut. Cand se racoresc le curatam de coaja.
- Punem ardeii in robotel si mixam pana se toaca marunt. Ii punem intr-un bol mare.
- Mixam apoi rosiile si le punem peste gogosari.
- Punem verdeturile in robotel si le tocam si pe ele. Le punem in bol peste restul ingredientelor si amestecam bine.
* daca nu aveti robot dati legumele prin masina de tocat carne, iar verdeturile le tocati de mana. - Punem amestecul in pahare mici de unica folosinta sau alte cutiute doriti, le acoperiti cu folie si le puneti la congelator.
Pregatim amestecul pentru ciorbe
Il portionam pentru congelator
Comentarii (35)
Ultimele comentarii
annamaria acum 12 ani - 29 August 2012 22:39
buna,as dori sa te intreb cum as putea sa pun fasole galbena pastai pentru iarna... la congelator, in borcan? cu ce as putea sa combin, ce condimente as putea folosi, in ce cantitati?
Ioana acum 12 ani - 30 August 2012 16:28
se poate pune si la congelator si la borcan.in ambele cazuri incepi prin a curata fasolea de capete si apoi o rupi bucati (cum o folosesti la mancare). Se pune apa la fiert cu sare (10 gr sare pentru muraturi la 1l apa). Cand clocoteste adaugi fasolea si o lasi sa fiarba cam 5 minute. O scoti din apa si o pui intr-un vas cu apa rece (sa opresti fierberea). Scurgi fasolea dupa ce se racoreste.
La borcan
Sterilizezi borcanele la cuptor. Pui fasolea in borcane (nu o inghesui prea tare. Torni peste ea apa in care a fiert (apa cu sare). Pui conservant in apa (sau aspirina) doar daca nu ai conditii bune de pastrare a conservelor. Capsezi borcanele.
Le asezi intr-o oala larga fara sa se atinga (sau pui niste prosoape intre ele). Pui apa calduta cat sa ajunga sub capac. Fierbi la foc mic timp de 30 minute (socotit din momentul in care apa incepe sa fiarba).
La congelator
Fasolea oparita o portionezi in pungi tip zip-bag si o pui la congelator.
nistortvictor acum 12 ani - 30 August 2012 21:35
;) ;) foarte bunteodora acum 12 ani - 8 Septembrie 2012 09:52
cu scuzele de rigoare,imi permit sa fac si eu un comentariu,acelasi tip de zarzavat fac si eu doar ca il pun in borcane asa cum e si il sterilizez pt jumatate de ora,gustul este f bun ,nu trebuie sare,nici ulei,se pastreaza in camara;in ciorbe il adaug mai spre final,fiind sterilizat este fiert pe jumatate,pt as pastra gustulnela acum 12 ani - 14 Septembrie 2012 08:17
buna,a trecut ceva timp de cand nu am mai intrat pe site.aceeasi reteta de zarzavat fac si eu doar ca am adaugat si telina rasa.ii da o aroma nemaipomenita.salutari,Ioana...carmen acum 12 ani - 22 Septembrie 2012 16:33
eu puneam deasupra la fiecare borcan de zarzavat o aspirina si-l tineam toata iarna in frigider, nu se strica, aspirina actioneaza ca si un conservant, o puneam intreagaCarla acum 11 ani - 18 Martie 2013 18:28
Ioana... crezi ca daca as pune acest amestec in borcane si as pune o aspirina in fiecare din ele, ar rezista? Voi steriliza borcanele iar dupa ce vor fi pline le-as fierbe borcanele in apa ca si alte amestecuri.Ce parere ai? Nu vreau sa congelez.
elena acum 10 ani - 23 Mai 2014 13:40
sau ,ca sa nu ocupi mult loc ,poti pune ingredientele in pungute de nilon . ;)VALERIA acum 10 ani - 3 Septembrie 2014 10:48
Buna,fetelor din dorinta de a gasi noutati in domeniul conservarii zarzavaturilor ptr.iarna am gasit acest sait;vreau sa va impartasesc ceva lagat de conservare: de mai bine de 4-5 ani nu folosesc deloc nici salicil la coservare(conservant nu am folosit niciodata).Folosesc 1(UNA) lingurita sare/ kg.compozitie(zarzavat curatat )sau litru de apa la alte conserve( cum ar fi fasole verde doar cu sare si fr.de patrunjel); dupa asezarea in borcane (vorbesc acum despre zarzavat,care obligatoriu contin si frunze de patunjel si telina tocate + 1 ling-ta sare neiodata/ kg. comp) a compozitiei le capsez(infiletez) borcanele si le asez intrun vas cu apa, le fierb (sterilizare prin fierbere) 15-20 min din momentul in care incepe aclocoti apa .Acum suntem in luna august si inca mai am pasta de gogosari cu fr.de patrunjel si telina,si ardei cu rosii si sunt foarte bune nu sau alterat.
Va multumesc ptr.retetele si sfaturile gasite,si sper sa incercati cu incredere inlocuirea conservantilor prin sterilizare;bineinteles trebuie avut grija la spalatul borcanelor si la prepararea comp.cat mai igienic.
Lorena acum 4 ani - 1 Mai 2020 15:52
Buna! Cum se foloseste, mai exact, acest amestec dupa decongelare si cat rezista la congelator? (fara conservant sau aspirina?)Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email