Banane in sos de miere si rozmarin cu inghetata de vanilie

Retete din Croatia Retete desert

Inca nu stiti ce desert sa pregatiti pentru maine seara? Va propun unul simplu de executat, insa suficient de sofisticat datorita ineditei combinatii de arome.

Desertul e ispirat de restaurantul meu preferat de pe insula Hvar, Dalmatino. Mancarea si servirea acolo au fost ireprosabile, iar modul in care au reusit sa imbine in acest desert simplu ingredientele specifice insulei m-a cucerit definitiv.

Ingrediente

1 banana mica
10 gr unt
1 fir mic rozmarin (cca 5 cm)
1 lingurita miere florala (de exemplu de tei, salcam sau flori de portocal)
coaja rasa de la 1/2 lamaie mica
2 linguri suc de portocala

Servire

1 glob inghetata de vanilie
piper negru proaspat rasnit

Portii:1

  1. Se taie banana in doua pe lungime si apoi bucati cat doriti de lungi.
  2. Intr-o tigaie mica (cat sa cuprinda feliile de banane; pentru ingredintele date in reteta, adica 1 portie, e suficienta o tigaie de 16 cm; daca multiplicati reteta folositi o tava mai larga) se topeste la foc mic untul.
  3. Se adauga coaja rasa de lamaie, mierea si rozmarinul. Amestecati si adaugati sucul de portocale. Se fierbe totul la foc mediu spre mic doar pana incepe sa capete consistenta de sos (cand treceti cu lingura de lemn prin tigaie, raman urme vizibile vascoase; nu dureaza mult cca 1-2 minute).
  4. Adaugati bananele taiate si amestecati rapid, doar pana bananele sunt acoperite de sos. Luati tigaia de pe foc. Nu lasati bananele sa se gateasca prea tare, e suficient doar sa se incalzeasca in sos. Scoateti rozmarinul din sos. Il puteti folosi la decorat.
  5. Turnati bananele cu tot cu sos in farfurie/bol. Adaugati un glob de inghetata de vanilie si rasniti piper negru. Serviti imediat.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...