Batoane cu mac
Retete aluaturi Retete gustari (snack) Retete de post Retete ieftine Retete romanesti
Batoanele copilariei anilor '80. Sigur va amintiti de ele. Erau extra pufoase si usor dulci. Ce bine ne tineau de foame la scoala! Sunt incantata sa va dau astazi reteta lor, sunt extraordinare. Ingredientele sunt simple si ieftine, fara lapte sau oua, asadar sunt si de post. Iar daca - desi ma indoiesc - va raman batoane si se intaresc, puteti face din ele o minunata budinca de paine.
Ingrediente
Aluat
500 gr faina alba (tip BL55)
250 ml apa calduta
15 gr drojdie proaspata (Pakmaya)
50 gr zahar
1/4 lingurita sare
80 ml ulei caldut
Decor
75 ml apa
20 gr faina
1 lingura mac
Sirop
50 ml apa
1 lingura zahar
Bucati: 10
- Se dizolva drojdia in 125 ml apa calduta si se lasa la loc cald 10 minute, doar pana face putina spuma la suprafata.
- Intr-un bol se pun 200 gr faina si se face o gaura in mijloc. Se toarna acolo drojdia dizolvata si se framanta, tragand incet faina in lichid, pana aveti un aluat omogen (dupa ce s-a legat aluatul, eu am mai framantat 2 minute cu robotul). Va rezulta un aluat nici foarte ferm, dar nici moale... mediu ca textura. Se acopera aluatul si se lasa sa creasca la loc aldut, timp de 1 ora.
- In restul de apa (125 ml) calduta se dizolva zaharul si sarea.
- Se pune restul de faina (300 gr) peste aluatul crescut si se adauga si apa de la pasul 3. Se framanta iar pana aveti un aluat omogen. Continuati apoi sa framantati aluatul, ungandu-va constant mainile cu uleiul caldut. Faceti asta pana ati terminat tot uleiul. Continuati sa framantati pana aluatul este foarte elastic si nu se mai simte uleios (se poate framanta si o tura in masina de paine sau 5 minute in robot).
- Acoperiti aluatul si lasati-l la crescut loc caldut inca 1 ora.
- Rasturnati aluatul pe masa de lucru data cu putina faina. Taiati aluatul in 10 bucati egale (cca 80 gr / bucata).
- Intindeti fiecare bucata sub forma de dreptunghi de aprox 20 x 10 cm. Trageti usor de colturi sa fie cat mai dreptunghiulara foaia.
- Rulati foaia pe lungime. Asezati rulourile in tava cuptorului tapetata cu hartie de copt. Eu am asezat cate doua batoane unele langa altele dar fara a le inghesui si am lasat cam 2 cm distanta intre fiecare grup de doua batoane, ca sa aiba loc sa creasca. Batoanele formate vor parea mici si subtiri, dar stati linistiti, vor creste si se vor "pufosi" in urmatorii pasi.
* la final am adaugat un cadru reglabil in jurul rulourilor ca sa stea mai bine in tava - Introduceti tava intr-o punga de plastic si lasati batoanele sa creasca la loc caldut timp de 25 de minute. In acest timp incingeti cuptorul al 240C.
- Amestecati apa si faina pentru decor. Ungeti batoanele cu acest amestec. Presarati mac pe fiecare baton.
- Introduceti tava in cuptor si imediat scadeti temperatura la 200C. Coaceti batoanele timp de 20-25 minute, pana sunt rumene deasupra.
- Dizolvati zaharul in apa pentru sirop. Imediat ce ati scos tava din cuptor, ungeti batoanele fierbinti cu sirop.
- Lasati sa se raceasca complet. Batoanele se vor desface usor unele de altele.Se pastreaza acoperite cu folie. A doua zi raman la fel de pufoase.
Aproape jumatate din faina cu drojdia dizolvata in apa
Prima crestere a aluatului
Aluatul framantat a doua oara
A doua crestere a aluatului
Foaie intinsa
Rulam
Se aseaza rulourile in tava
Se lasa la crescut si se presara cu mac
Batoanele cu mac coapte, unse cu sirop
Comentarii (30)
Ultimele comentarii
Mada acum 8 ani - 3 August 2016 10:41
Buna! Le-am facut si eu ieri, dar mi-au dat ceva emotii la inceput. Nu stiu cum a reusit la tine sa se activeze drojdia doar in acea cantitate de apa. La mine nu a avut nicio reactie pana nu am pus putin zahar si faina. Cat pe ce sa ratez bunatatea asta! :) In rest, complimente pentru retete! Site-ul tau a devenit motorul meu de cautare pentru ceva nou, ceva bun si de incredere.Ioana acum 8 ani - 3 August 2016 11:24
ma bucur, Mada!daniel acum 7 ani - 26 Aprilie 2017 11:00
se poate folosi si drojdie uscata?Ioana acum 7 ani - 26 Aprilie 2017 11:12
sigur, jumatate de plic drojdei uscataEla acum 3 ani - 11 August 2021 08:35
Dora . Eu imi amintesc prajitura Laura . Se gasea la cofatarii prin Deva si Hunedoara . Cea mai buna prajitura .am cautat acea reteta peste tot si nu se mai gaseste . Pacat ca a disparut . Batoanele sunt superbe .multumim pentru retete Ioana Dumnezeu sa te binecuvintezeAlex acum 2 ani - 11 Ianuarie 2022 20:01
Buna seara, va rog sa imi spuneti care este rolul ungerii batoanelor cu apa si faina. Multumesc!Ioana acum 2 ani - 12 Ianuarie 2022 10:41
pentru crusta rumena si ca sa se lipeasca mai bine macul de batoane. in alte retete se ung aluaturile cu ou cu acelasi scop....iar ungerea cu sirop e ca sa aiba luciu.
Alex acum 2 ani - 12 Ianuarie 2022 10:46
Multumesc frumos!Ana Maria acum 2 ani - 18 Martie 2022 15:37
Foarte fain noul site. Azi punem de batoane cu mac, tare mult ne plac.Ioana acum 2 ani - 21 Martie 2022 09:04
Ma bucur, Ana Maria :) Mai ales pentru batoane, asa stiu cand o reteta este "solida". Sper sa ai o navigare mai placuta pe noul site!Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email