Budinca de paine

Retete desert Retete cu ou Retete ieftine Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Budinca de paine

De impartit chiar si cu dusmanii!

Iata ce minunatie se poate face din ingrediente simple si ieftine: o budinca caramelizata cu aroma de vanilie.

Unul din secrete e folosirea unei paini mai dulci sau de tip cozonac (batoanele cu mac pe care le-am folosit sunt perfecte pentru asa ceva, ieftine si disponibile oricand). Al doilea secret e presararea unei parti din zahar pe fundul tavii ca sa se formeze un sos caramel dedesubt, astfel incat la rasturnare budinca arata frumoasa, lucioasa si caramelizata. Eu am preparat-o simpla, aromata doar cu vanilie din cauza ca am servit-o cu sos de vanilie si mac macinat. Insa budinca se poate imbogati si cu alte arome care se pot adauga printre feliile de paine sau se pot infuza in lapte (in reteta gasiti detalii in acest sens). Iar sosul poate fi asortat in functie de aromele folosite: sos caramel, sos de rom, sos de ciocolata, sos de fructe.

Ingrediente

2 batoane cu mac (cca 160 gr; vechi  de 1-2 zile)
550 ml lapte
2 oua
150 gr zahar (poate fi brun)
2 plicuri zahar vanilat (bourbon)
50 gr unt (la temperatura camerei ca sa fie usor tartinabil)

Portii: 6

  1. Taiati o bucata din unt si ungeti o tava de chec de dimensiune 25(L) x 10(l) x 7(h) cm. Puteti folosi si alte vase termorezistente, important e sa cuprinda painea si sa fie un pic mai inalte ca sa aiba loc sa creasca budinca. Tapetati apoi tava unsa cu 50 gr zahar si 1 plic zahar vanilat.
  2. Taiati batoanele felii. Ungeti feliile cu restul de unt. Asezati cate 3-4 felii una peste alta si taiati-le cuburi. Repetati pana taiati toate feliile.
  3. Asezati cuburile de paine in tava de chec pregatita.
    * daca doriti, impreuna cu painea puteti adauga stafide inmuiate, cubulete de mar sau bucati de banana, fulgi de ciocolata.
  4. Bateti laptele cu zaharul ramas (100 gr) si 1 plic de zahar vanilat pana acesta se topeste. Adaugati ouale si bateti in continuare pana la omogenizare.
  5. Turnati laptele peste painea din tava, avand grija sa turnati pe toata suprafata. Cu dosul unei linguri nivelati apoi cuburile de paine si presati-le usor sa se aseze mai bine in lapte. Laptele in acest moment aproape va acoperi painea.
    * inainte de a-l folosi, puteti infuza laptele cu diferite arome: coaja de lamaie/portocala, cafea, ceai
  6. Dati tava la cuptor la 170C pentru 1 ora. Budinca va creste frumos la cuptor, dar se va desumfla usor dupa ce o scoateti, e ok asa. Lasati budinca sa se raceasca in tava macar 3-4 ore, apoi o puteti rasturna pe un platou.

 

Tava unsa cu unt si tapetata cu zahar

Tava unsa cu unt si tapetata cu zahar

Batoanele taiate felii

Batoanele taiate felii

Feliile unse cu unt

Feliile unse cu unt

Feliile stivuite sunt taiate cuburi

Feliile stivuite sunt taiate cuburi

Cuburile de paine in tava (vedeti, tava mea e la limita)

Cuburile de paine in tava (vedeti, tava mea e la limita)

Turnam laptele si nivelam painea cu dosul lingurii

Turnam laptele si nivelam painea cu dosul lingurii

Budinca coapta

Budinca coapta

Budinca rasturnata

Budinca rasturnata

Comentarii (26)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 10 ani - 14 Iunie 2014 11:37  

Diana, ai putut-o rasturna asa calda? se cam lipeste de fundul tavii...
 

Ioana  acum 10 ani - 14 Iunie 2014 11:43  

Diana, toate retetele mele de pana acum sunt facute in cuptor pe gaz, cu caldura de jos. atat, exact ca in cuptoarele vechi, fara ventilator sau alte programe speciale. doar cand folosesc grill-ul specific in reteta acest lucru.
budinca poate parea nefacuta in interior daca o tai calda!!!! trebuie racita exact ca si crema de zahar ars.
 

Diana  acum 10 ani - 14 Iunie 2014 12:06  

Multumesc pentru raspunsuri!
Cu ajutorul unui cutit, am putut sa o deslipesc usor de pe peretii tavii, dar s-a "desumflat" imediat, cum era de asteptat. Cand s-a racit am putut sa o tai felii, cu usurinta. Oricum, pentru mine a contat gustul, nu aspectul :)
De acum incolo o sa incerc sa folosesc si eu functia cu incalzire inferioara, a cuptorului.
 

gio  acum 10 ani - 1 Noiembrie 2014 21:05  

Ce inseamna 170 grade pt.cuptor clasic, vechi? ms.
 

Ioana  acum 10 ani - 1 Noiembrie 2014 21:07  

la o treapta medie. doar putin mai mica decat ai copt prajitura cu branza si cacao.
 

plaian liviu  acum 9 ani - 18 Septembrie 2015 14:54  

prezentare excelenta
 

Ioana  acum 9 ani - 27 Octombrie 2015 17:19  

Multumim mult pentru reteta! Poti, te rog sa scrii si cum ai facut sosul de vanilie?
 

Ioana  acum 9 ani - 2 Noiembrie 2015 09:45  

varianta rapida (din plic) o gasesti aici: [link]
varianta homemade o gasesti aici: [link]
 

Deea  acum 4 ani - 1 Aprilie 2020 20:12  

Buna seara. As vrea sa fac aceasta reteta. Nu am inteles exact, 160 grame are o singura bagheta, sau cantarite impreuna?
 

Ioana  acum 4 ani - 1 Aprilie 2020 20:27  

ambele
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...