Bol de orez cu cocos, pui dulce-picant si mango
Retete de mancaruri cu carne Retete cu orez Retete cu carne de pui Retete fara gluten
Bol exotic pentru pranz. Am pus in el orez infuzat cu aroma de cocos si cateva bucati de pui dulce-picant. Pieptul de pui e super rumen, dar suculent. Am completat cu mango dulce si proaspat.
Ingrediente
Pui dulce-picant
300 gr piept de pui taiat fasii (6 fasii)
2 linguri ulei de masline
1 lingura rasa de miere
1 lingurita ghimbir razuit fin
2 catei mari de usturoi striviti
1 lingurita fulgi de chili
1/2 lingurita chimion macinat
1/4 legaturica patrunjel tocat fin
20 gr unt
sare
Orez cu cocos
1 cana de orez basmati (200 gr)
150 ml lapte de cocos light (sau lichid dintr-o conserva de lapte de cocos gras)
200 ml apa
1/2 lingurita sare
felii de mango cu chili pentru servire
ceapa verde
Portii: 3
Calorii: 1544 (515 cal / portie)
- Feliile de pui se amesteca bine cu restul ingredientelor, exceptand untul. Se marineaza la temperatura camerei 30 minute sau daca nu doriti sa-l preparati imediat se lasa la frigider minim 4 ore, sau pana a doua zi. Daca l-ati marinat la frigider, il scoateti cu o jumatate de ora inainte de a-l prepara ca sa aiba timp sa revina la temperatura camerei.
- Orezul se spala in cateva ape pana apa ramane curata pe el.
- Intr-o craticioara se pune laptele de cocos, apa si sarea si se aduce la fierbere. Se adauga orezul, se amesteca si se aduce iar la fierbere. Se amesteca iar, apoi se pune capacul si se fierbe la foc mic timp de 5 minute.
* daca aveti doar conserva de lapte de cocos gras, indepartati grasimea adunata deasupra si scurgeti lichidul transparent de dedesubt intr-o cana gradata, pana obtineti 150 ml; nu folositi grasimea in aceasta reteta, orezul va iesi lipicios - Se ia craticioara de pe foc, se pune un prosop fierbinte pe ea si apoi se pune capacul. Se lasa sa se faca orezul in abur 15 minute, timp in care nu ridicati capacul.
- Dupa 15 minute, afanati orezul cu o furculita ca sa se desfaca bob cu bob. Dregeti de sare.
- Puiul cand a revenit la temperatura camerei se scoate din marinata. Se incinge bine o tigaie larga (cca 30 cm diametrul; fara adaos de grasime), apoi se da focul la mic. Marianta contine miere, care se arde foarte repede, de aceea tineti focul la cat de mic se poate. Asezati fasiile de pui in tigaie, la distanta unele de altele, si prajiti timp de aprox 2 minute / parte. Verificati des cat de tare si repede se rumeneste carnea si daca e cazul mai trageti tigaia de pe foc ca sa evitati arsura.
- Scoateti puiul din tigaie, trageti tigaia de pe foc si adaugati untul si marinata ramasa in vasul in care ati marinat puiul. Amestecati rapid si cand untul e topit complet, puneti tigaia la loc pe foc, adaugati puiul in tigaie si il stropiti cu sosul care s-a format. Timpul de fierbere in sos va fi scurt, maxim 1 minut, veti vedea ca sosul devine usor vascos. Luati tigaia de pe foc in acel moment.
- Distribuiti orezul in 3 boluri, asezati cate 2 fasii de pui cu sos alaturi si felii de mango pe care le presarati cu fulgi de chili. Presarati totul cu ceapa verde tocata.