Brioche suisse
Retete aluaturi Retete desert Retete din Franta Retete pentru Mic Dejun Retete lact-ovo-vegetariene
Oh, mon Dieu! Ce pufoase si gustoase sunt aceste briose frantuzesti, umplute cu crema de vanilie si fulgi de ciocolata, preparate dupa o reteta a lui Christian Felder. Dar probabil nu trebuia sa va mai spun ca e o reteta frantuzeasca fiindca v-ati fi prins dupa cantitatea de unt folosita! Si stati asa! Eu am redus-o usor, in reteta originala se cereau 165 gr unt!!! Asta e prea de tot!
Ingrediente
250 gr faina alba
30 gr zahar
1/2 cub drojdie proaspata (12 gr)
2 linguri lapte caldut
3 oua
125 gr unt (la temperatura camerei)
1/2 lingurita sare
fulgi de ciocolata
Crema de vanilie
250 ml lapte
50 gr zahar
2 galbenusuri
20 gr amidon
1/2 pastaie vanilie (sau/si esenta de vanilie)
Pentru uns
1 galbenus de ou
2 linguri smantana
Sirop de zahar
50 gr zahar
50 ml apa
Bucati: 11 (+marginile)
- Se dizolva drojdia in laptele caldut si se adauga 1 lingurita din zahar. Se lasa maiaua la dospit in loc caldut macar 15 minute.
- Se amesteca faina cu zaharul.
- Se pune maia intr-un bol si se adauga un ou mixand totul bine. Se adauga 1/3 din amestecul de faina. Se mixeaza bine. Se adauga alt ou, se mixeaza, apoi iar 1/3 din faina, iar mixam bine si in final ultimul ou, mixam si in fine restul de faina si mixam iar.
* la acest pas puteti folosi mixerul sau robotul cu carlige pentru framantat - Aluatul lipicios care rezulta se famanta cu mana, cu masina de paine (eu l-am pus pe programul de framanta de 13 minute) sau cu robotul cu carlige timp de 15 minute.
- Se taie untul cubulete mici si se adauga in aluat in transe (cateva cubulete in fiecare transa) si se framanta manual pana untul e incorporat bine... apoi se trece la urmatoarea transa, pana terminati tot untul.
* daca aveti, si la acest pas puteti folosi robotul cu carlige; eu nu am si l-am framantat manual - La final mai framantati aluatul timp de 15 minute (eu iar am folosit masina de paine pe programul de framantat) pana aluatul e fin si lucios. Va fi un aluat moale, usor lipicios, dar e ok asa, nu mai adaugati faina.
- Puneti aluatul la crescut, la loc caldut, pentru 1 ora. Vasul il acoperiti cu folie de plastic.
- Presarati putina faina pe masa de lucru si framantati usor aluatul sa se dezumfle.
- Puneti-l la loc in bol, acoperiti cu folie de plastic si lasati la frigider 2 ore.
- Pregatiti crema de vanilie dupa reteta de aici si puneti-o la frigider sa se raceasca.
- Scoateti aluatul de la frigider. Pe masa de lucru puneti hartie de copt presarat cu putina faina. Intindeti aluatul o foaie de 25 x 45 cm.
- Pe jumatate din ea intindeti crema de vanilie. Presarati fulgii de ciocolata deasupra. Imparturati aluatul astfel incat sa acoperiti partea cu umplutura.
- Decupati marginile imperfecte, astfel incat sa obtineti un dreptunghi frumos.
- Taiati dreptunghiul (si marginile inestetice) in felii de 4-5 cm.
- Asezati feliile in tava cuptorului in care ati pus hartie de copt. Vor fi necesare 2 tavi pentru toate briosele. Nu le inghesuiti prea tare fiindca cresc mult la copt.
- Puneti tavile in pungi de hartie si lasati sa creasca la loc caldut timp de 45 minute.
- Ungeti briosele cu amestecul de smantana si galbenus.
- Fierbeti siropul pentru 3 minute.
- Dati la cuptor, la 180C pentru 15-20 minute, pana sunt frumos rumene. Daca curge un pic umplutura afara nu e nimic.
- Ungeti briosele fierbinti cu sirop. Lasati sa se raceasca.
Maia
Aluatul framantat inainte de a pune untul
Aluatul framantat dupa ce am incorporat untul
Aluatil crescut la frigider
Aluatul intins cu umplutura
Aluatul impaturat in doua
Taiem marginile inestetice
Taiem felii de 3 cm
Briosele in tava la crescut
Tava in punga la crescut
Brioche suisse
Brioche suisse
Brioche suisse
Comentarii (42)
Ultimele comentarii
Ioana acum 11 ani - 18 Ianuarie 2013 22:08
MariAna, daca zici ca e mai bun, atunci sigur e. daca mie imi place sa dau sfaturi trebuie sa stiu sa le si primesc si sa le folosesc. cu proxima ocazie (desi nu se stie cand va fi asta) voi incerca asa.ana acum 11 ani - 13 Februarie 2013 13:59
Ioana , amidonul poate fi inlocuit cu faina?Ioana acum 11 ani - 13 Februarie 2013 14:14
in crema, da.ana acum 11 ani - 14 Februarie 2013 07:37
Multumesc !olga acum 11 ani - 17 Februarie 2013 12:33
Preferatele mele.Multumesc frumos.
olga acum 11 ani - 30 Octombrie 2013 18:15
Senzational!!! Din nou.Multumesc frumos.
Dana acum 10 ani - 8 Ianuarie 2014 16:10
Cele mai bune gustate la Paul, Calea Victoriei cu Magheru. Se cheama Gourmandises :) Divine!olga acum 10 ani - 17 Februarie 2014 14:13
La fel de delicious de fiecare data.Multumesc frumos.
nicoleta acum 7 ani - 17 Mai 2017 11:37
SENZATIONALE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Au iesit super de bune .Fiul meu vrea sa repet reteta.
Multumesc ;)
Ioana acum 7 ani - 17 Mai 2017 12:02
sa va fie de bine!Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email