Crema de vanilie
Retete desert Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru Valentine's Day si Dragobete
Este o reteta Pierre Herme, celebrul cofetar din Paris. O puteti folosi pentru a umple eclere, torturi, cremesuri etc. consistenta este numai buna pentru asa ceva. Daca doriti o crema mai moale, mai apropiata de consistenta unui sosulet, doar reduceti din cantitatea de amidon.
Ingrediente
500 ml lapte
100 gr zahar
4 galbenusuri
40 gr amidon
1 pastaie vanilie (sau/si esenta de vanilie)
- Intr-o oala, se pune laptele cu zaharul si miezul de la pastaia de vanilie la fiert la foc mic. Nu aruncati pastaia, puneti-o in sticluta cu esenta de vanilie ;)
* eu am avut doar jumatate de pastaie de vanilie, drept urmare la sfarsit am mai completat cu esenta de vanilie
** daca nu aveti pastaie de vanilie folositi esenta de vanilie, dar nu o adaugati acum, ci la sfarsit, altfel se va evapora din aroma - Pana se infierbanta laptele, se freaca bine galbenusurile cu amidon.
- Cand laptele face mici bulbuci pe margine incepeti si adaugati lapte fierbinte peste galbenusuri, cate o lingura pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Cam 10 linguri e de ajuns.
- Apoi turnati restul de lapte fierbinte peste galbenusuri, in fir subtire, timp in care nu uitati sa amestecati neincetat in galbenusuri cu un tel... ca sa nu se faca omleta.
- Puneti amestecul de galbenusuri si lapte inapoi in oala si puneti inapoi pe foc. Focul puteti sa-l cresteti la mediu acum, insa nu uitati sa amestecati non-stop in crema cu telul. La un moment dat veti simti ca se ingroasa crema, ca devine vascoasa. Dati rapid focul la mic si continuati sa amestecati pana crema are consistenta unei maioneze. Nu dureaza mult, cam 15-30 secunde.
- Luati repede oala de pe foc si puneti-o cu fundul intr-un vas cu apa rece (pregatit dinainte). Acum adaugati esenta de vanilie daca ati optat pentru aceasta varianta. Chiar daca ati folosit pastaie de vanilie, gustati crema si adaugati esenta de vanilie pana e suficient de "vanilata" pentru gustul vostru. Continuati sa amestecati cu telul pana se racoreste crema, cam 2-3 minute e de ajuns.
* gradul de "vanilare" depinde mult de caliatea pastaii de vanilie sau a esentei, deci este mai sigur sa gustati la final crema si sa adaugati dupa gustul propriu
** eu am mai adaugat 2 lingurite de esenta pregatita de mine fiindca de la jumatate de pastaie de vanilie nu era suficient de vanilata - Turnati crema, care e inca calduta, intr-un vas si acoperiti cu folie de plastic, dar aveti grija ca folia sa vina in contact cu crema. Facem asta ca sa nu se faca crusta deasupra.
- Se pastreaza la frigider pana in momentul in care o folosim.
Frecam galbenusurile cu amidon
Adaugam lapte cu lingura
Apoi turnam restul de lapte incet
Punem iar la fiert pana capata consistenta
Comentarii (117)
Ultimele comentarii
Gianina acum 8 ani - 1 Septembrie 2016 11:04
Urmeaza sa folosesc crema pentru a umple niste mini tarte.E suficienta cantitatea pentru aprox 40 bucati?Iese suficient de ..ferma?Multumesc!
Ioana acum 8 ani - 1 Septembrie 2016 11:19
cred ca ajunge la 40 de bucati mici. de ferma sigur ok.Gianina acum 8 ani - 1 Septembrie 2016 14:47
Multumesc!luisa acum 8 ani - 3 Septembrie 2016 12:53
in email am scrs gresit amidon alimentar am pus si 40 de g si vrei sa sti cum a iesit nu puteai sa stai de miros puternic ce era :-&Ioana acum 8 ani - 6 Septembrie 2016 10:28
amidonul e ca o faina foarte fina, nu are miros si gust. nu are nicio legatura cu amoniacul care da, are un miros patrunzator si se folosea pe vremuri in cantitati mici la prajituri (mai ales foi) ca sa creasca.Maria Teets acum 8 ani - 14 Septembrie 2016 01:18
Ioana draga, Am si eu o intrebare daca se poate, vreau pentru sambata sa fac un tort de vanilie, si tot ma gandesc la o crema f buna, aici am nevoie de ajutor.... daca aceasta crema cand este este rece sa adaug un pachet de unt? frecat bineinteles.... eu fac aceasta crema si este buna pt foi in special sau la eclere, dar pt tort aniversar mi se pare ca are mult gust de budinca, sau crezi ca ar merge o crema din frisca cu cream cheese si sa pun vanile?Multumesc ,
acum 7 ani - 12 Septembrie 2017 19:35
Buna,Ca sa primim in rezultat o crema mai fluida, ce cantitate de amidon punem? Vreo 20g?
De asemenea vreiam sa intreb daca gasesc pe site-ul tau reteta de crema fiarta, ca pentru totrtul napoleon :) Multumesc!!
Ioana acum 7 ani - 13 Septembrie 2017 12:47
da, cu 20 gr va iesi mai mult un sos. daca tot e mai gros decat il doresti, mai poti picura incet putin lapte.totobookie acum 6 ani - 4 Iulie 2018 14:59
thanks for sharingdana acum 4 ani - 24 Septembrie 2020 13:03
mersi mult! e o reteta pe care o folosesc de cativa ani pentru diferite deserturi :)keep going :)
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email