Brioche suisse
Retete aluaturi Retete desert Retete din Franta Retete pentru Mic Dejun Retete lact-ovo-vegetariene
Oh, mon Dieu! Ce pufoase si gustoase sunt aceste briose frantuzesti, umplute cu crema de vanilie si fulgi de ciocolata, preparate dupa o reteta a lui Christian Felder. Dar probabil nu trebuia sa va mai spun ca e o reteta frantuzeasca fiindca v-ati fi prins dupa cantitatea de unt folosita! Si stati asa! Eu am redus-o usor, in reteta originala se cereau 165 gr unt!!! Asta e prea de tot!
Ingrediente
250 gr faina alba
30 gr zahar
1/2 cub drojdie proaspata (12 gr)
2 linguri lapte caldut
3 oua
125 gr unt (la temperatura camerei)
1/2 lingurita sare
fulgi de ciocolata
Crema de vanilie
250 ml lapte
50 gr zahar
2 galbenusuri
20 gr amidon
1/2 pastaie vanilie (sau/si esenta de vanilie)
Pentru uns
1 galbenus de ou
2 linguri smantana
Sirop de zahar
50 gr zahar
50 ml apa
Bucati: 11 (+marginile)
- Se dizolva drojdia in laptele caldut si se adauga 1 lingurita din zahar. Se lasa maiaua la dospit in loc caldut macar 15 minute.
- Se amesteca faina cu zaharul.
- Se pune maia intr-un bol si se adauga un ou mixand totul bine. Se adauga 1/3 din amestecul de faina. Se mixeaza bine. Se adauga alt ou, se mixeaza, apoi iar 1/3 din faina, iar mixam bine si in final ultimul ou, mixam si in fine restul de faina si mixam iar.
* la acest pas puteti folosi mixerul sau robotul cu carlige pentru framantat - Aluatul lipicios care rezulta se famanta cu mana, cu masina de paine (eu l-am pus pe programul de framanta de 13 minute) sau cu robotul cu carlige timp de 15 minute.
- Se taie untul cubulete mici si se adauga in aluat in transe (cateva cubulete in fiecare transa) si se framanta manual pana untul e incorporat bine... apoi se trece la urmatoarea transa, pana terminati tot untul.
* daca aveti, si la acest pas puteti folosi robotul cu carlige; eu nu am si l-am framantat manual - La final mai framantati aluatul timp de 15 minute (eu iar am folosit masina de paine pe programul de framantat) pana aluatul e fin si lucios. Va fi un aluat moale, usor lipicios, dar e ok asa, nu mai adaugati faina.
- Puneti aluatul la crescut, la loc caldut, pentru 1 ora. Vasul il acoperiti cu folie de plastic.
- Presarati putina faina pe masa de lucru si framantati usor aluatul sa se dezumfle.
- Puneti-l la loc in bol, acoperiti cu folie de plastic si lasati la frigider 2 ore.
- Pregatiti crema de vanilie dupa reteta de aici si puneti-o la frigider sa se raceasca.
- Scoateti aluatul de la frigider. Pe masa de lucru puneti hartie de copt presarat cu putina faina. Intindeti aluatul o foaie de 25 x 45 cm.
- Pe jumatate din ea intindeti crema de vanilie. Presarati fulgii de ciocolata deasupra. Imparturati aluatul astfel incat sa acoperiti partea cu umplutura.
- Decupati marginile imperfecte, astfel incat sa obtineti un dreptunghi frumos.
- Taiati dreptunghiul (si marginile inestetice) in felii de 4-5 cm.
- Asezati feliile in tava cuptorului in care ati pus hartie de copt. Vor fi necesare 2 tavi pentru toate briosele. Nu le inghesuiti prea tare fiindca cresc mult la copt.
- Puneti tavile in pungi de hartie si lasati sa creasca la loc caldut timp de 45 minute.
- Ungeti briosele cu amestecul de smantana si galbenus.
- Fierbeti siropul pentru 3 minute.
- Dati la cuptor, la 180C pentru 15-20 minute, pana sunt frumos rumene. Daca curge un pic umplutura afara nu e nimic.
- Ungeti briosele fierbinti cu sirop. Lasati sa se raceasca.
Maia
Aluatul framantat inainte de a pune untul
Aluatul framantat dupa ce am incorporat untul
Aluatil crescut la frigider
Aluatul intins cu umplutura
Aluatul impaturat in doua
Taiem marginile inestetice
Taiem felii de 3 cm
Briosele in tava la crescut
Tava in punga la crescut
Brioche suisse
Brioche suisse
Brioche suisse