Brownie cu cacao si nuca
Retete desert Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru Valentine's Day si Dragobete

Brownie clasic american. Varianta aceasta e cu cacao in loc de ciocolata iese foarte buna daca folositi o cacao de calitate (am pus 1/2 Schmidt si 1/2 Valrhona). Reteta apartine lui Alice Medrich, doar am adaptat cantitatile pentru tava mea, am redus putin zaharul si am adaugat esenta de cafea.
Ingrediente
210 gr unt (82% grasime)
120 gr cacao (20% grasime)
300 gr zahar
3 oua reci
1 lingurita esenta vanilie (sau 1 plic zahar vanilat)
1 lingurita esenta de cafea (sau 1 lingurita cafea instant)
100 gr faina alba (tip 550 sau BL55)
100 gr nuci tocate
1 priza de sare
- Se topeste untul pe foc mic, fara a-l lasa sa se incinga. Se adauga zaharul in el si se omogenizeaza. Se adauga cacaoa, esentele si sarea si se amesteca bine. Se ia cratita de pe foc si daca e fierbinte se lasa sa se racoreasca.
- Se adauga ouale, cate unul pe rand, amestecand vigusors cu o lingura de lemn dupa fiecare. La final amestecul va fi lucios.
- Se adauga faina si se amesteca cu o paleta prin rasturnari succesive, pana nu se mai vede, apoi se mai amesteca de cateva ori, pana aluatul se desface usor de pe marginea vasului.
- Se incorporeaza nuca tocata. Amestecul final va fi dens si lipicios.
- Se pune aluatul intr-o tava de 28 x 18 cm (unsa bine cu unt sau tapetata cu hartie de copt) si se niveleaza bine cu dosul unei linguri.
- Se coace la 165 C timp de aprox 35 minute (dupa 30 minute am inceput sa o verific cu scobitoarea in centru pana pe aceasta nu a mai ramas aluat moale).
- Se scoate si dupa ce sa raceste se taie cuburi. Prajitura nu e foarte inalta, are pana in 3 cm.
Compozitia pentru brownies
Aluatul nivelat in tava