Negresa

Retete desert Retete de Craciun Retete de Pasti Retete pentru Valentine's Day si Dragobete

Reteta Negresa

O ispita in fata careia nu poti rezista prea mult.

Reteta mi-a trimis-o Simona acum cateva saptamani. De fapt mi-a trimis o poza cu negresele ei si am cerut reteta fiindca aratau minunat. Iar dupa ce am citit reteta, am stiut ca gustul va depasi aspectul. Si asa a fost. Singura modificare: am pus praf de copt in loc de 1 lingurita bicarbonat.

Ingrediente

400 gr faina
300 gr zahar
1 pliculet praf de copt
200 ml cafea preparata (espresso)
110 gr unt
100 ml ulei
50 gr cacao (cacao Schmidt am folosit)
2 oua
100 ml lapte batut
1 esenta vanilie sau rom (am pus o lingura de rom)

Glazura

5 batoane Mars
100 ml smantana pentru frisca

  1. Intr-un vas amestecati foarte bine faina, zaharul si praful de copt.
  2. Bateti ouale. Pregatiti laptele batut.
  3. Intr-o craticioara puneti cafeaua, untul, uleiul si cacaoa. Puneti la foc mic, amestecand tot timpul ca sa se omogenizeze amestecul. Cand ajunge la fierbere si da primul clocot, turnati acest sirop peste faina cu zahar. Amestecati rapid.
  4. Cand siropul e incorporat in mare, adaugati ouale batute. Amestecati iar energic si cand oul nu se mai vede adaugati laptele batut si esenta. Amestecati bine pana aluatul are o culoare omogena. Aluatul va avea consistenta unei lave groase care cade de pe lingura, dar incet.
  5. Turnati aluatul intr-o tava de 20 x 33 cm, tapetata cu hartie de copt pe care o ungeti cu putin unt. Nivelati aluatul in tava si bateti bine tava de masa sa se aseze uniform.
    * puteti folosi si o tava usor mai mare, fiindca negresele in tava mea au iesit destul de inalte.
  6. Dati la cuptor la 180C pentru 25 minute. Faceti testul cu scobitoarea pentru a fi siguri ca e gata.
  7. Scoateti-o din cuptor si lasati-o sa se raceasca.
  8. Preparam glazura: intr-o craticioara punem batoanele Mars maruntite si frisca. Punem pe foc mic si amestecam mereu pana ciocolata e topita complet. Cand e gata, o luam de pe foc si mai amestecam un pic in ea ca sa fie bine omogenizata si sa se dizolve toate acele bucatele mai albe din interiorul batonului Mars. O lasam inca 5 minute sa se racoreasca. Glazura trebuie sa fie doar calduta si sa se fi ingrosat un pic in acest timp.
  9. Intre timp prajitura s-a racit si ea, e doar calduta. Taiati-o cuburi de marimea dorita direct in tava. Turnati glazura peste ea si nivelati. Lasati sa se raceasca de tot.

Aluatul in tava

Aluatul in tava

Blatul copt si taiat cuburi

Blatul copt si taiat cuburi

Glazura calduta

Glazura calduta

Glazurata

Glazurata

Negresa

Negresa

Negresa model (de la Simona)

Negresa model (de la Simona)

Comentarii (114)

 

Ultimele comentarii

Simina  acum 6 ani - 7 Februarie 2018 12:19  

Super reteta =P~
 

Elena  acum 5 ani - 3 Martie 2019 10:59  

Delicioasa ;) multumesc pt reteta
 

Oana  acum 3 ani - 16 Februarie 2021 15:03  

Toata familia a savurat negresa. Testul suprem: mama a fost de parere ca e mai buna decat cea facuta de ea, dupa reteta ei veche... Ma declar satisfacuta... ;)
 

Anca  acum 2 ani - 1 Ianuarie 2022 22:12  

Buna seara.
Pt copii - cu ce putem inlocui cafeaua din reteta ?

Multumesc
 

Ioana  acum 2 ani - 4 Ianuarie 2022 08:42  

espresso il inlocuiesti cu apa si poti adauga putina scortisoara pt a accentua gustul de ciocolata.
 

Roxana Dan  acum 2 ani - 12 Mai 2022 11:48  

Laptele batut cu ce merge inlocuit ? Iaurt sau kefir ?sau ?
Multumesc
 

Ioana  acum 2 ani - 12 Mai 2022 13:30  

iaurt e ok, dar nu din cel grecesc (gros).
 

cora  acum un an - 21 Aprilie 2023 10:15  

Seamana cu reteta veche dar avand cafea si lapte acru,cu siguranta, e mai buna.Totusi ,as reduce cantitatea de zahar din blat la 250 g si as adauga doar unt-200 g.
 

Denisa  acum un an - 10 Iunie 2023 20:35  

Salut Ioana! Sunt de ani buni fana ta, ne amuzam mult pe faptul ca pe sotul meu tot Radu il cheama, si mereu imi zice sa ii mai gatesc cate ceva pe site? Scurta intrebare: merge laptele simplu in loc de cel batut? In frigider am doar lapte simplu si smantana si in DE sunt toate magazinele inchise duminica. Multumesc in avans.
 

Ioana  acum un an - 13 Iunie 2023 11:05  

Denisa, am vazut doar ieri mesajul, dar nu as fi pus doar lapte, mai bine ar fi mers smantana (acra era?) lungita cu putin lapte sa fie ca laptele batut la consistenta.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...