Budinca de paine cu ciocolata

Retete desert Retete ieftine Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Budinca de paine cu ciocolata

Varianta cu cacao si ciocolata a celui mai cerut desert din casa mea.

Ingrediente

2 batoane cu mac (cca 160 gr; vechi  de 1-2 zile)
550 ml lapte
2 oua
150 gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
20 gr cacao
1 lingurita cafea instant
3 prize scortisoara
50 gr unt (la temperatura camerei)

Ganache de ciocolata

200 ml smantana pentru frisca
50 gr ciocolata neagra

Decor

50 gr alune de padure (usor prajite)

Portii: 6

  1. Taiati o bucata din unt si ungeti bine o tava de chec de dimensiune 25(L) x 10(l) x 7(h) cm. Puteti folosi si alte vase termorezistente, important e sa cuprinda painea si sa fie un pic mai inalte ca sa aiba loc sa creasca budinca. Tapetati apoi tava unsa cu 50 gr zahar si 1 plic zahar vanilat.
  2. Taiati batoanele felii. Ungeti feliile cu restul de unt. Asezati cate 3-4 felii una peste alta si taiati-le cuburi. Repetati pana taiati toate feliile.
  3. Asezati cuburile de paine in tava de chec pregatita. 
  4. Bateti laptele cu zaharul ramas (100 gr) si 1 plic de zahar vanilat pana acesta se topeste. Adaugati cacaoa, scortisoara si cafeau (dizolvate inainte in putin lapte). Adaugati ouale,  si bateti in continuare pana la omogenizare.
  5. Turnati laptele peste painea din tava, avand grija sa turnati pe toata suprafata. Cu dosul unei linguri nivelati apoi cuburile de paine si presati-le usor sa se aseze mai bine in lapte. Laptele in acest moment aproape va acoperi painea.
  6. Dati tava la cuptor la 170C pentru 1 ora. Budinca va creste frumos la cuptor, dar se va desumfla usor dupa ce o scoateti, e ok asa. Lasati budinca sa se raceasca in tava macar 3-4 ore (o puteti da la si la frigider cand e racorita, e mai buna rece), apoi o puteti rasturna pe un platou.
  7. Dupa ce am scos budinca din cuptor, am stins focul si am pus alunele intr-o tava si le-am lasat vreo 15 minute in cuptor sa se prajeasca usor. Dupa aceea le-am macinat in masina de cafea.
  8. Pentru ganache: incalziti smantana si adaugati ciocolata rupta bucatele. Amestecati pe foc mic pana ciocolata e topita si sosul are o culoare omogena, ca si ciocolata cu lapte. Dati sosul la frigider pana serviti budinca.
  9. Servire: puneti cateva linguri de ganache de ciocolata in centru unei farfurii si cu dosul unei linguri il distribuiti pe toata suprafata; asezati in mijloc o felie de budinca; presarati cu alune macinate.

Comentarii (5)

 

olga  acum 10 ani - 10 Iunie 2014 09:35  

Ce apetisant arata.
 

Cathy  acum 10 ani - 10 Iunie 2014 14:20  

=P~
 

Viorica  acum 10 ani - 15 Iunie 2014 19:09  

wow,am sa fac si eu. =P~ :p
 

Corina  acum 9 ani - 5 Ianuarie 2015 16:36  

Buna Ioana si la multi ani si multe retete la fel de reusite. Iti urmaresc site-ul de mai mult timp. E o sursa f. buna si credibila de inspiratie. Iti multumesc.
Am o intrebare a propos de reteta de budinca de mai sus: ce intelegi prin baton cu mac? E vorba despre batoanele (gen franzeluta) presarate cu mac? iti multumesc.
 

Ioana  acum 9 ani - 5 Ianuarie 2015 16:41  

cu mare drag, corina.
da, acestea sunt batoanele: [link]
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...