Budinca de paine cu ciocolata
Retete desert Retete ieftine Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene
Varianta cu cacao si ciocolata a celui mai cerut desert din casa mea.
Ingrediente
2 batoane cu mac (cca 160 gr; vechi de 1-2 zile)
550 ml lapte
2 oua
150 gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
20 gr cacao
1 lingurita cafea instant
3 prize scortisoara
50 gr unt (la temperatura camerei)
Ganache de ciocolata
200 ml smantana pentru frisca
50 gr ciocolata neagra
Decor
50 gr alune de padure (usor prajite)
Portii: 6
- Taiati o bucata din unt si ungeti bine o tava de chec de dimensiune 25(L) x 10(l) x 7(h) cm. Puteti folosi si alte vase termorezistente, important e sa cuprinda painea si sa fie un pic mai inalte ca sa aiba loc sa creasca budinca. Tapetati apoi tava unsa cu 50 gr zahar si 1 plic zahar vanilat.
- Taiati batoanele felii. Ungeti feliile cu restul de unt. Asezati cate 3-4 felii una peste alta si taiati-le cuburi. Repetati pana taiati toate feliile.
- Asezati cuburile de paine in tava de chec pregatita.
- Bateti laptele cu zaharul ramas (100 gr) si 1 plic de zahar vanilat pana acesta se topeste. Adaugati cacaoa, scortisoara si cafeau (dizolvate inainte in putin lapte). Adaugati ouale, si bateti in continuare pana la omogenizare.
- Turnati laptele peste painea din tava, avand grija sa turnati pe toata suprafata. Cu dosul unei linguri nivelati apoi cuburile de paine si presati-le usor sa se aseze mai bine in lapte. Laptele in acest moment aproape va acoperi painea.
- Dati tava la cuptor la 170C pentru 1 ora. Budinca va creste frumos la cuptor, dar se va desumfla usor dupa ce o scoateti, e ok asa. Lasati budinca sa se raceasca in tava macar 3-4 ore (o puteti da la si la frigider cand e racorita, e mai buna rece), apoi o puteti rasturna pe un platou.
- Dupa ce am scos budinca din cuptor, am stins focul si am pus alunele intr-o tava si le-am lasat vreo 15 minute in cuptor sa se prajeasca usor. Dupa aceea le-am macinat in masina de cafea.
- Pentru ganache: incalziti smantana si adaugati ciocolata rupta bucatele. Amestecati pe foc mic pana ciocolata e topita si sosul are o culoare omogena, ca si ciocolata cu lapte. Dati sosul la frigider pana serviti budinca.
- Servire: puneti cateva linguri de ganache de ciocolata in centru unei farfurii si cu dosul unei linguri il distribuiti pe toata suprafata; asezati in mijloc o felie de budinca; presarati cu alune macinate.