Bulete de orez cu legume si susan
Retete aperitive Retete asiatice Retete cu legume Retete cu orez Retete de post
Buletele de orez care va fac postul mai usor. Sunt un fel de sushi vegetarian in varianta coreeana. Sunt preferatele coreenilor pentru picnic.
Ingrediente
Orez
1 cana orez pentru sushi
1 cana apa
3 linguri otet
1 lingura zahar
1/2 lingurita sare
Legume
1/4 capatana broccoli (cca 150-200 gr)
1 morcov mic
4-5 ciuperci shiitake uscate
1 lingura sos de soia
1 lingura ulei
piper
3 linguri seminte de susan
1 foaie alge (nori)
1 fir ceapa verde (sau echivalentul de ceapa mica, chives)
1/4 lingurita ulei susan
Bucati: 20
- Se prepara orezul urmand instructiunile de aici. Practic pregatiti o jumatate de portie de orez pentru sushi.
- Acoperiti ciupercile shiitake cu apa fierbinte. Asezati o farfurie peste bol si lasati sa se hidrateze pana aveti nevoie de ele.
- Morcovul se da pe razatoare. Broccoli se toaca marunt, fara sa taiem si cotoarele, doar varfurile inflorescentelor.
- Se prajeste susanul intr-o tigaie fara grasime pana se rumeneste usor.
- Se macina nori in masina de cafea pana devine aproape pulbere.
- Se storc ciupercile de apa si se toaca marunt, marunt.
- Intr-o tigaie se soteaza legumele (morcov, ciuperci, broccoli) timp de 3-4 minute, amestecand des. Se condimenteaza cu piper. Se adauga sosul de soia si ceapa verde tocata marunt si se amesteca. Se ia tigaia de pe foc. Gustati legumele si adaugati sare daca e necesar (in caz ca ati folosit sos de soia slab sarat).
- Se pun legumele peste orezul pregatit. Se adauga jumatate din susanul prajit, jumatate din foaia nori macinata si uleiul de susan. Se amesteca totul usor.
- Formare: se pune o bucata de folie de plastic pe o ceasca. Se pune in centrul foliei 1 lingura de orez. Se ridica marginile foliei si se strange compozitia in pumn sa iasa aerul. Apoi se strange folia la capat si se da forma de bila (vezi pozele 3 si 4). Nu fiti foarte delicati, presati destul de tare pe bulete sa se fixeze bine.
* daca aveti manusi de folie le puteti folosi pentru formarea bilelor direct in mana - Se lasa bila formata in folie macar 30 de secunde sa se fixeze bine. Ca sa fiu mai operativa am folosit doua folii: in timp ce umpleam si formam una, cealalata statea sa se fixeze. Scoateti usor buleta din folie si daca doriti treceti-o cu un capat prin restul de susan prajit sau pulbere de nori.
Orez cu legume si susan
Nori macinat
Punem 1 lingura orez in folie
Dam forma rotunda cu ajutorul foliei
Trecem chifteluta prin susan
Bulete de orez cu legume si susan