Caltabosi de casa
Retete de mancaruri cu carne Retete cu orez Retete cu carne de porc Retete de Craciun Retete romanesti
Nu sunt mare fan caltabosi, doar prajiti imi plac. Tot la bunica i-am preparat saptamana trecuta la fel ca si carnatii.
Ingrediente
organele si limba de la un porc
2.5 kg orez
12 cepe mici, cat mingile de ping-pong
2 linguri piper
1 lingura boia
o mana sare mare
2 linguri cimbru uscat
9 linguri pline untura porc
- Se pun organele de porc la fiert cu multa apa. Cand sunt fierte se scot, dar limba se mai lasa inca vreo 20 minute. Supa de pe organe se lasa pe foc in continuare fiindca avem nevoie de ea fierbinte.
- In 4 linguri de untura topita se prajeste orezul. Stiti ca e prajit daca prindeti cateva boabe cu degetele si le simtiti aspre precum pietricelele... asta m-a invatat bunica acum :)
- Adaugati supa fierbinte de pe organe peste orez cat sa treaca cu 2 degete peste el, dati doua-trei clocote scurte, invartiti bine in el, apoi il luati de pe foc si-l lasati cu capac sa se faca singur. Il asezati la loc rece. Dupa jumatate de ora il verificati, el trebuie sa fie fiert si daca vi se pare uscat mai adaugati supa fierbinte (cam 1/2 l) peste el si amestecati.
- Organele dupa ce se racesc putin se taie bucati mari. Apoi se toaca cu masina de carne.
- Tocati si cepele marunt si le prajiti in restul de untura. Stiu ca pare multa untura si ceapa va pluti in ea, dar organele si orezul sunt mai seci deci ceva trebuie sa dea o textura cremoasa caltabosilor.
- Peste organele tocate puneti orezul si ceapa prajita cu tot cu untura si apoi condimentele. Amestecati cu mainile pana la omogenizare si apoi gustati. In functie de gustul propriu mai adaugati sare si piper. Amestecati iar.
- Puneti amestecul in intestine subtiri, exact cum am aratat la carnati, folosind masina de tocat cu tub pentru formarea carnatilor. Singura diferenta e ca din loc in loc invartiti intestinul.
- Puneti caltabosii formati in restul de supa fierbinte de pe organe si fierbeti-i pe rand 10 minute dar fara sa clocoteasca supa.
- Ii scoateti din supa si ii lasati la racit.
- Se pot servi proaspeti sau prajiti. Pasta din interior o puteti intinde pe paine.
Fierbem organele
Organele fierte
Taiem organele bucati mari
Prajim orezul in untura
Adaugam supa fierbinte peste orez
Lasam orezul cu capac sa se coaca
Tocam organele
Tocam cepele
Calim ceapa in untura
Adaugam ceapa si condimentele in compozitie
Adaugamn orezul in compozitie
Formam caltabosul cu masina
Il fierbem 10 minute
Caltabosi
Comentarii (16)
Ultimele comentarii
nnadiuta acum 13 ani - 16 Ianuarie 2011 12:56
la multi ani! doamna in primul rind vreau sa va felicit pentru reteta este delicioasa,tatal meu a fost macelar si cunosc toate retetele care se prepara de sarbatori din carne, lafel si mama mea pregatea sa va dea d-zeu sanatate sa pregatiti multi ani deacum ancolo scris astazi ;) 16 01 2011 a-si dori sa tinem legatura referitor la retete la revedere :pcristi acum 13 ani - 25 Februarie 2011 20:27
excelenta reteta, am facuto acum in februarie si e nemaipomenita, sa mai postati astfel de retete, la revedere ;) :)mike acum 13 ani - 18 Martie 2011 19:10
Noi facem caltabosii fara orez, se tin mult mai bine.irina acum 11 ani - 19 Decembrie 2012 22:04
eu fac si fara orez caltabosii dar ii mai dau putin la fum:)
zlate alina acum 11 ani - 21 Decembrie 2012 20:56
am sa incerc si eumultumesc
nico acum 10 ani - 22 Decembrie 2013 12:32
nimeni nu face caltabosi buni cum facea mama mea :pniculaie acum 9 ani - 9 Februarie 2015 12:04
Se poate prepara si cu toate incredientele trase la tigaie ,nu isi mai pirde gustul ,in final se fierb 10 minute si pofta bunaCristina Pinzariu acum 9 ani - 18 August 2015 21:28
Mama pregatea caltabosii cu pasat in loc de orez si facea si cativa in mate groase avand grija sa nu ii umple tare pentru ca pasatul la fiert se umfla mult. Dupa fiert cei subtiri ii mancam fierbinti iar cei grosi ii lasa pana a doua zi la rece, ii taia felii groase de 2 centimetri si ii cocea pe gratar.Ioana acum 9 ani - 19 August 2015 10:25
ideea caltabosilor si carnatilor cu pasat mi se pare super faina. cred ca le da gust bun. am mai auzit undeva de asa ceva... nu-mi amintesc acum in ce context... poate ii conving pe ai mei sa faca anul asta macar o parte sa vedem cum iese.pasat gheorghe acum 8 ani - 14 Decembrie 2015 17:47
m ama mea facea caltabosi foarte buni dar noi copii am plecat in lume si nu mai stim cum se face. Poate primesc o retetaLasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email