Toba de casa

Retete aperitive Retete cu carne de porc Retete de Craciun Retete romanesti

Reteta Toba de casa

Toba mea in varianta "de oras". Nu am gasit stomac de porc, prin urmare am format-o in tava de chec. Nu am gasit nici limba, nici urechi, desi mi-ar fi placut. Numai dupa cap de porc am alergat cateva ore prin oras. Bine ca l-am gasit si pe ala. Partea buna e ca am primit de la bunica mea un ciolanel, 2 picioare de porc, niste sorici si inima. Restul am completat cu carne cumparata. A iesit o toba foarte buna.

Recomandare: faceti rost de carne de porc de la tara, nu numai ca se va simti diferenta, dar se va si vedea (vezi poza 1).

Ingrediente

3 picioare de porc
1/2 cap de porc (+ limba si urechea)
1 inima de porc
300 gr sorici
500 gr carne de porc (macra sau cu grasime, cum doriti; eu am pus macra)
1 ciolan de porc
10 boabe ienibahar
1 lingurita coriandru boabe
1 lingurita piper negru boabe
2 foi dafin
1 capatana usturoi
sare, piper negru macinat, 1 lingurita boia dulce

  1. Se taie picioarele de porc in doua pe lungime (printre unghie, cu un cutit mare merge destul de usor). Se spala bine carnea in apa rece, insistand mai ales pe inima.
  2. Se pune totul intr-un vas mare si se acopera cu apa fierbinte, si se lasa sa se opareasca timp de 10 minute. Se spala iar carnea cu apa rece.
  3. Se aseaz totul (exceptand carnea macra) intr-o oala. Se acopera cu apa rece, doar cat sa depaseasca cu 2 cm. Se adauga aromele (ienibahar, coriandru, dafin , piper boabe) si se aduce la fierbere incet. Se fierbe la foc mic timp de 2 ore. Se spumeaza la inceput si se sterge marginea oalei.
  4. Dupa 2 ore se adauga si carnea macra si 1 lingura de sare. Se mai fierbe inca 2 ore la foc mic.
  5. Se strecoara supa, retinand carnea care se lasa sa se racoreasca.
  6. Se striveste usturoiul pasta. Se adauga treptata pasta de usturoi in supa, pana devine usturoiata dupa gustul vostru (am pus 3 lingurite de pasta de usturoi). Se lasa supa 5 minute sa se infuzeze cu usturoiul. Se drege supa si de sare.
  7. Se aseaza tifon in 4 straturi intr-o sita asezata pe un vas. Se strecoara inca o data supa, pentru a indeparta usturoiul.
  8. Urmeaza degresarea supei. Cea mai simpla si rapida metoda, pe care eu o folosesc in asemenea momente, este degresarea cu un servetel de bucatarie. Procedati astfel: luati doua servetele de hartie de bucatarie si suprapuneti-le. Asezati-le apoi deasupra supei, cat sa se imbibe usor de supa la suprafata. Veti vedea grasimea cum se aduna pe servetel. Prindeti servetelul de capete si ridicati-l usor, mutandu-l intr-o farfurie (fara sa strangeti sau sa stoarceti). Repetati acest pas de 3-4 ori, ca sa se degreseze supa cat mai bine.
  9. Carnea se dezoseaza. Eu am retinut inima, carnea, bucati de soric de pe ciolan si picioarele de la bunica-mea (aveau textura mai buna decat cel de pe piciorul cumparat care arata ca gelatina), deci ce era si arata mai bine si am indepartat partile tari, cartilaginoase si grasimea. Daca aveti si limba o curatati de pielita.
  10. Se taie carnea aleasa fasii lungi. Urechile si soricul se taie fideluta. Se condimenteaza carnea cu sare, piper negru macinat si boia. Adaugati condimente (sare, piper, boia), amestecati cu mainile sa se omogenizeze si apoi gustati pana vi se pare potrivit de sarat si piperat. Boiaua este si pentru culoare.
  11. Tava de chec se unge cu unt (sau ulei; acesta are rol doar de a fixa folia). Se tapeteaza tava cu folie de plastic. Se aseaza carnea, punand fasiile pe lungimea tavii. Cu dosul unei linguri apasati carnea in tava, sa se aseze bine.
  12. Cu polonicul turnati supa usturoiata peste carne, doar cat sa ajunga sus, dar sa nu depaseasca carnea.
  13. Acoperiti tava cu folie de plastic. Asezati o bucata de carton (decupata dupa dimensiunea tavii) deasupra. Asezati o greutate deasupra sa preseze carnea.
  14. Dati tava la frigider peste noapte, sa se inchege.
  15. A doua zi, rasturnati toba pe un platou. Desprindeti folia. La servire, taiati felii.

Diferenta picior de porc de casa si cumparat (cel din stanga e de casa)

Diferenta picior de porc de casa si cumparat (cel din stanga e de casa)

Crapam piciorul in doua

Crapam piciorul in doua

Acoperim totul cu apa rece

Acoperim totul cu apa rece

Carnea fiarta, dupa 4 ore

Carnea fiarta, dupa 4 ore

Supa strecurata

Supa strecurata

Carnea in tava cu supa

Carnea in tava cu supa

Cu greutate deasupra

Cu greutate deasupra

Comentarii (16)

 

Ultimele comentarii

Simona  acum 10 ani - 4 Decembrie 2013 19:55  

Arata exceptional ! Bravo, Ioana, esti grozava !
 

Ioana  acum 10 ani - 6 Decembrie 2013 09:02  

Merci Simona, avusesem emotii cu toba facuta la Cluj. de obicei toate astea le facem la bunica-mea, ca sa fie autentice.
 

Mirela  acum 10 ani - 8 Decembrie 2013 20:04  

Sa stii ca se mai poate pune rinichii si coada porcului.Este chiar o varianta de oras pentru cine nu taie porcul de Craciun.O sa incerc atunci cand nu am burta.Felicitari pentru efort!
 

Popa georgiana  acum 10 ani - 15 Decembrie 2013 17:07  

Buna ziua, as vrea sa știu in cât timp se poate consuma toba, poate fi consumată mai târziu sau trebuie consumată imediat ce a a fost preparata. Si in ce condiții poate fi păstrată mai mult timp, m-a refer dacă poate fi congelată. Multumesc mult
 

Ioana  acum 10 ani - 16 Decembrie 2013 08:04  

in varianta asta in maxim o saptamana. cred ca cea in burta, care se mai fierbe dupa umplere, rezista mai mult. eu n-am incercat sa o congelez, dar nu vad de ce nu ar fi posibil.
 

Ionescu-Manafu Elena Natalia  acum 10 ani - 19 Noiembrie 2014 11:10  

multumim pt sugestii! O sa incercam ceea ce ni se pare mai gustos simai carnos!
 

elena  acum 9 ani - 19 Decembrie 2014 18:43  

Toba nu se poate congela.Cand se dezgheta toata zeama se imprastie,carnea se desface,nu se mai tine.
 

NEA FANE  acum 8 ani - 12 Septembrie 2016 11:21  

eH MI-A VENIT UN DOR DE TOBAA DE NU MAI POT MINCA ,,,FAST FOOD,,, ASA CA UITE -MA ACI CU POFTA-N CUI SA IMI BUCATARISESC O TOBA AM VAZUT , N-AM GUSTAT, DA O FAC ASA CUM ZICI SI NU PLECA NICARI CA TA CAUT SA-TI ,,,TRANSMIT ,,,GUSTU SAU REUSITA HAI PA CA AM TREABA NEVASTA SI-A RUPT MINA SI IO SINT mIRCEA DINESCU ,,,DIN AUSTRALIA.
 

girus  acum 6 ani - 23 Decembrie 2017 22:20  

Ioana,
Si eu si altii, vad ca si tu, nu atentionam cititorii sa nu puna condimentele (piper,ienibahar, fopi de dafin) inainte de spumare. Spuma si spumarul le scoate pe toate din oala in care fierb. In rest, super reteta, reteta pentru orasenii de la bloc, cu porc de cumparat, pe bucatele. Craciun fericit tuturor.
 

Vasile   acum un an - 27 Decembrie 2022 18:32  

Ca sa pati pastra toba mai mult sau si alte prodese care nu se congeleaza o mai firebi la 4.5 zile
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...