Caltabosi de casa

Retete de mancaruri cu carne Retete cu orez Retete cu carne de porc Retete de Craciun Retete romanesti

Nu sunt mare fan caltabosi, doar prajiti imi plac. Tot la bunica i-am preparat saptamana trecuta la fel ca si carnatii.

Ingrediente

organele si limba de la un porc
2.5 kg orez
12 cepe mici, cat mingile de ping-pong
2 linguri piper
1 lingura boia
o mana sare mare
2 linguri cimbru uscat
9 linguri pline untura porc

  1. Se pun organele de porc la fiert cu multa apa. Cand sunt fierte se scot, dar limba se mai lasa inca vreo 20 minute. Supa de pe organe se lasa pe foc in continuare fiindca avem nevoie de ea fierbinte.
  2. In 4 linguri de untura topita se prajeste orezul. Stiti ca e prajit daca prindeti cateva boabe cu degetele si le simtiti aspre precum pietricelele... asta m-a invatat bunica acum :)
  3. Adaugati supa fierbinte de pe organe peste orez cat sa treaca cu 2 degete peste el, dati doua-trei clocote scurte, invartiti bine in el, apoi il luati de pe foc si-l lasati cu capac sa se faca singur. Il asezati la loc rece. Dupa jumatate de ora il verificati, el trebuie sa fie fiert si daca vi se pare uscat mai adaugati supa fierbinte (cam 1/2 l) peste el si amestecati.
  4. Organele dupa ce se racesc putin se taie bucati mari. Apoi se toaca cu masina de carne.
  5. Tocati si cepele marunt si le prajiti in restul de untura. Stiu ca pare multa untura si ceapa va pluti in ea, dar organele si orezul sunt mai seci deci ceva trebuie sa dea o textura cremoasa caltabosilor.
  6. Peste organele tocate puneti orezul si ceapa prajita cu tot cu untura si apoi condimentele. Amestecati cu mainile pana la omogenizare si apoi gustati. In functie de gustul propriu mai adaugati sare si piper. Amestecati iar.
  7. Puneti amestecul in intestine subtiri, exact cum am aratat la carnati, folosind masina de tocat cu tub pentru formarea carnatilor. Singura diferenta e ca din loc in loc invartiti intestinul.
  8. Puneti caltabosii formati in restul de supa fierbinte de pe organe si fierbeti-i pe rand 10 minute dar fara sa clocoteasca supa.
  9. Ii scoateti din supa si ii lasati la racit.
  10. Se pot servi proaspeti sau prajiti. Pasta din interior o puteti intinde pe paine.

Fierbem organele

Organele fierte

Taiem organele bucati mari

Prajim orezul in untura

Adaugam supa fierbinte peste orez

Lasam orezul cu capac sa se coaca

Tocam organele

Tocam cepele

Calim ceapa in untura

Adaugam ceapa si condimentele in compozitie

Adaugamn orezul in compozitie

Formam caltabosul cu masina

Il fierbem 10 minute

Caltabosi

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...