Cartofi dulci cu muschiulet de porc in vinegreta de ceapa si ghimbir
Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete ieftine Retete rapide
Imi plac cartofii dulci, dar nu le-am gasit niciodata "the perfect match". I-am servit des ca si garnitura, dar mai mult asa... ca un compromis.... fiindca sunt sanatosi si arata bine pe farfurie asa portocalii. Cand eram sincera (si singura) cu mine alegeam sa-i mananc simpli (cam asa) sau cu o salata de verdeata. Dar acum am gasit cu ce se potrivesc!
Ingrediente
1 muchiulet de porc (aprox. 500 gr)
3 cartofi dulci mai mari
2 fire ceapa verde
putin ulei
sare, piper negru
Vinegreta de ceapa si ghimbir
1 ceapa alba medie
10 gr ghimbir (curatat de coaja)
1 lingura otet de jerez (reserva daca se poate; se poate inlocui cu otet de orez, e mai usor de gasit)
1/2 lingura sos de soia (slab sarat)
4 linguri ulei masline
sare
Portii: 3
- Se curata cartofii si se taie cuburi. Se pun intr-un vas termorezistent, se presara cu putina sare si se picura foarte putin ulei. Se amesteca. Se coc in cuptorul preincins la 200C cca 30-40 minute, amestecandu-se o data in ei in acest timp.
- Se prepara vinegreta.
Se toaca ceapa cubulete mici. Se presara cu sare si se lasa sa stea 10 minute. Se stoarce ceapa de sucul lasat (in pumn sau tifon) si se pune inapoi in bol. Peste ea se razuieste ghimbirul (pe razatoarea cea mai fina, sa iasa ca o pasta). Se amesteca bine, apoi se adauga otetul. Se lasa se se macereze 10-15 minute. - Se adauga sosul de soia si se amesteca. Se adauga uleiul si se amesteca. Se lasa sa stea pana e gata si carnea, aromele se vor amesteca mai bine.
- Se taie muschiuletul felii subtiri cam de 1-1.5 cm (ies cam 15 felii). Se bat usor cu ciocanul de snitele pe ambele parti (eu folosesc o punga pe care o pun pe bucata de carne si apoi o bat) pana feliile de carne devin subtiri... ca pentru snitele. Se presara putina sare peste ele si apoi se picura putin ulei si se maseaza sa fie acoperite uniform.
- Se incinge o tigaie cat mai larga, preferabil anitiaderenta sau de fonta. Se adauga felii de carnea in ea, cate intra astfel incat sa nu fie inghesuite. Se coc feliile 45 secunde pe prima parte si apoi inca 15 secunde pe a doua (poate la prima tura va dura un pic mai mult, dar apoi tigaia se va inchinge bine si 1 minut e suficient pentru felii atat de subtiri). Carnea va fi usor rumena pe alocuri, nu o lasati mai mult in tigaie, fiindca va deveni uscata.
- Se scot feliile de carne intr-un vas si se rasneste piper negru peste fiecare transa.
- Adaugati ceapa verde tocata peste cartofii dulci si turnati si 2 linguri din sosul de pe vinegreta. Amestecati usor, sa nu se striveasca cartofii prea tare. Gustati de sare.
- Cand ati terminat toata carnea lasati sa stea 2-3 minute, apoi turnati vinegreta peste ea. Amestecati. Daca sta o vreme in vinegreta, carnea prinde un gust si mai bun, dar e buna si servita pe loc.
- Asezati cartofii pe un platou si alaturi bucatile de carne cu putin sos si ceapa.
Vinegerta de ceapa si ghimbir