Cartofi dulci la cuptor cu usturoi si chili
Retete cu cartofi Retete garnituri
Rondele de cartofi dulci inspirate de Patatas Bravas dulci din Valencia. Cartofii fripti in tigaie erau insotiti de un aioli foarte usturoiat si foarte picant. Dar oricat mi-ar placea combinatia, adevarul e ca nu i-as gati in felul acela prea des acasa.
Asa ca i-am transformat-simplificat astfel incat ca sa devina o garnitura mai potrivita cu modul nostru de a manca. Am copt cartofii in cuptor, ceea ce a redus din prajeala si din timpul petrecut langa tigaie. Dureaza mai mult in cuptor, dar nu trebuie paziti si cu metoda asta gustul lor se concentreaza si interiorul devine usor gumat. O sa va placa! Iar apoi i-am condimentat cu usturoi si chili pentru a pastra gustul din Valencia si am strecurat si putina coaja de lamaie.
Ingrediente
4 cartofi dulci (cu o forma cat mai regulata; de aprox 200 gr fiecare)
2 catei usturoi
1/2 lingurita fulgi de chili
coaja rasa de la 1/4 lamaie
2 linguri ulei de masline
sare
Portii: 3-4
Calorii: 900
- Se curata cartofii cu aparatul de curatat legume. Se taie varfurile ascutite. Restul se feliaza rondele groase (aprox 2 cm).
- Se presara rondelele cu sare si se picura 1 lingura ulei. Se amesteca bine.
- Se aseaza rondelele in tava cuptorului (tapetata cu hartie de copt), lasand putina distanta intre ele. Varfurile decupate se pot aseza printre rondele, daca mai este loc. Se acopera cu o alta bucata de hartie de copt si se preseaza marginile sa fie cat de cat sigilati cartofii inauntru.
- Se coc la 200C timp de 25 minute.
- Se scoate hartia de deasupra si se mai lasa la cuptor inca 30 minute, pana rondelele sunt placut rumene pe margini. Ii urmariti, si daca dupa 20 minute devin prea rumeni, ii puteti intoarce (cand am folosit programul cu extra-rumenire au trebuit intorsi fiindca s-au caramelizat mai tare; cu programul sus-jos nu a fost necesara intoarcerea).
- In acest timp, se striveste usturoiul cu putina sare intr-un mojar pana devine pasta. Se adauga coaja de lamaie, 1/4 lingurita fulgi de chili si 1 lingura de ulei si se omogenizeaza bine folosind pistilul. Se lasa sa stea pana sunt gata cartofii.
- Se scot rondelele pe platoul de servire si se ung cu uleiul aromat, cel mai usor folosind o pensula de silicon. Se presara restul fulgilor de chili si putina sare grunjoasa. Sunt buni calzi sau la temperatura camerei.