Cheesecake japonez
Retete asiatice Retete cu branza Retete desert Retete de Pasti Retete lact-ovo-vegetariene
Cel mai usor cheesecake, e ca un mousse. "Buretel" este numele lui de alint. Este preparat cu o cantitate foarte mica de zahar si o cantitate si mai mica de faina (amidon). Este usor de preparat si m-am gandit ca este o varianta buna pentru cei care nu vor sa faca pasca cu aluat dospit.
La ce sa fiti atenti: sa nu adaugati compozitia de galbenusuri prea calda peste cea de branza, sa bateti bine albusurile si temperatura cuptorului sa fie mica (daca cumva cheesecakeul se umfla prea repede si crapa, inseamna ca temp. cuptorului vostru e prea mare, reduceti-o imediat). Am folosit oua de casa la aceasta reteta, asa se explica culoarea galbena atat de intensa.
Reteta este adaptata de aici, am facut doar mici modificari de temperatura si am adaugat lamaie.
Ingrediente
300 gr crema de branza (philadelphia)
45 gr unt
3 oua
75 gr zahar
11 gr amidon
150 ml lapte
coaja de la 1/4 lamaie
1 lingura suc de lamaie
Portii: 8
- Se freaca galbenusurile cu 20 gr zahar si apoi cu amidonul. Se adauga laptele fierbinte in fir subtire, amestecandu-se pana se omogenizeaza. Se lasa amestecul sa se raceasca complet.
- Se pune pe abur untul si cand e topit se adauga crema de branza. Se lasa pe abur doar pana crema e moale si se amesteca usor in ea, arata aproape ca o smantana. Se ia de pe abur. Se adauga in ea amestecul racorit de la pct. 1. Se incorporeaza sucul si coaja de lamaie.
- Albusurile se bat spuma. Cand spuma e formata dar inca moale se adauga restul de zahar, cate o lingurita pe rand, si se bate in continuare pana spuma e lucioasa si sta pe tel.
- Se incorporeaza spuma cu telul in 4 transe in compozitia de branza. Veti obtine o compozitie moale, care curge usor de pe lingura.
- Se tapeteaza o tava de chec de 25 x 10 cm cu hartie de copt. Se toarna amestecul in tava. Se aseaza tava de chec intr-o alta tava incapatoare si se toarna apa fierbinte in ea astfel incat sa ajunga la 2 cm inaltime.
- Se da tava la cuptor la 150C, timp de 1 ora si 10 minute. In acest timp cheesecakeul va creste usor si se va rumeni deasupra.
- Dupa ce e gata, opriti cuptorul, dar lasati cheesecakeul sa se raceasca inauntru timp de 1 ora, doar puneti o lingura de lemn la usa cuptorului, sa o tina intredeschisa sa iasa aburul.
- Scoateti cheesecakeul din tava prin rasturnare, cu grija, e destul de fragil. Aveti grija sa asezati o hartie de copt pe platoul cu ajutorul caruia rasturnati cheesecakul si sa faceti rasturnarea repede caci partea de deasupra e delicata si se poate lipi. Dati cheesecakeul la frigider macar cateva ore sau peste noapte. Ca sa nu se distruga partea de deasupra a cheesecake-ului, la frigider nu l-am acoperit cu folie, ci am folosit tava in care l-am copt, pe care am asezat-o deasupra.
- Cheesecakeul se feliaza cu un cutit ascutit, pe care-l curatati dupa fiecare taiere.
Untul si crema de branza pe abur
Adaugam compozitia de galbenusuri
Se bat albusurile spuma
Se incorporeaza in aluat
Compozitia in tava de chec
Cheesecake rasturnat pe platou
Asa am pastrat checul la frigider