Pasca
Retete aluaturi Retete cu branza Retete desert Retete de Pasti Retete lact-ovo-vegetariene Retete romanesti
Mai bine mai tarziu decat niciodata, nu-i asa? In sfarsit am preparat si eu o pasca care in viziunea mea arata astfel: aluat pufos de cozonac, frumos impletit, umplut cu o compozitie spumoasa de branza, aproape ca un sufleu, cu parfum dominant de vanilie.
Am spus viziunea, fiindca la noi nu se face asa ceva, in realitatea mea, pasca e doar paine frumoas impletita si sfintita la biserica. Aceasta paine se consuma ca atare, iar o parte se taie cubulete si se amesteca cu vin rosu sfintit si el. Aceast amestec se numeste sfintele pasti la noi. Ritualul e ca dimineata, pe stomacul gol, sa se ia 3 lingurite din acest amestec, dupa fiecare imbucatura facandu-se semnul crucii si zicandu-se "Hrisos a inviat", iar cineva din casa trebuie sa-ti raspunda "Adevarat ca-nviat". Apoi se pregateste o farfurie cu apa in care se pune o urzica, un banut si un ou rosu si cu acea apa ne spalam pe fata. Superstitia spune ca astfel vei fi imbujorat (sanatos) ca oul, aspru ca urzica si vei avea un an prosper. Ceea ce va doresc si voua :)
Ingrediente
400 gr faina alba
80 gr zahar
1/2 lingurita sare
1 pliculet drojdie uscata (8 gr)
1 plic zahar vanilat (bourbon, de la Dr Oetker am folosit)
2 oua (la temperatura camerei)
60 gr un topit
80 ml lapte (caldut)
60 ml apa (calduta)
Umplutura
100 gr branza de vaci cremoasa
30 gr zahar
50 ml lapte
1/2 baton vanilie
1/2 lingura faina alba
50 ml smantana pentru frisca
1 ou mare
Pentru uns
1 ou
4 linguri lapte
- Se amesteca faina cu zaharul si sarea.
- Se bat ouale si se amesteca cu laptele, apa si untul topit.
- In masina de paine se pune amestecul de oua peste care se presara drojdia uscata si zaharul vanilat. Deasupra se aseaza amestecul de faina. Se seteaza masina pe programul de framantat si dospit.
* aluatul se poate framanta si de mana, apoi se lasa la crescut la loc caldut timp de 1 ora. - Aluatul dospit se pune pe masa data cu faina si se framanta usor. Se imparte in doua bucati.
- Cu mainile se intinde o bucata foaie rotunda de 26 cm. Se aseaza intr-o tava rotunda de 26 cm diametru, cu hartie de copt pe fund.
- Restul aluatului se imparte in 2 sau 3 bucati. Se intind rulouri subtirele si lungi din aceste bucati. (cca 70 cm lungime). Se impletesc rulourile (daca ati facut 3) sau se rasucesc (daca ati facut 2). Se aseaza impletitura pe marginea tavii.
- Se introduce tava intr-o punga si se lasa la crescut, la loc caldut, timp de 1 ora.
- Pentru umplutura se freaca branza cremoasa cu zaharul, miezul de vanilie, laptele si faina. Se adauga galbenusul si se omogenizeaza. Se incorporeaza cu un tel frisca batuta. Se incorporeaza la final albusul batut spuma, dar nu chiar asa tare incat sa stea pe tel.
- Se pune umplutura in centrul cozonacului crescut. Se unge pasca cu ou batut cu lapte.
- Se coace pasca, la 170C pentru 35-40 minute, pana e rumen deasupra. Se lasa la racit complet si abia apoi se poate felia. Am pudrat umplutura cu f. putina scortisoara.
Branza cremoasa de vaci
Branza
Aluatul
Foaie intinsa pe fundul tavii
Impletitura
Asezam impletitura pe margine
Umplutura
Pasca crescuta si umpluta
Pasca
Comentarii (53)
Ultimele comentarii
cora acum 8 ani - 6 Mai 2016 23:49
nu am optiunea PREINCALZIRE,desi ...e de....''Firma'' :) . presupun ca trebuie preincalzit cuptorul , desi in instructiuni se mentioneaza ca nu-i necesar acest lucru !!!.PREINCALZIRE - asta intrebam : cam cite minute ??? 5-10 sau 15 min ? coca nici nu s-a ingalbenit , macar putin; a ramas ALBA precum culoarea aluatului, desi, deasupra era destul de rumena pasca. ....!!! la 180, cam 50 min... , pe pozitia 2... si rezultatul....CATASTROFAL !!! multumesc pentru raspuns !
Ioana acum 8 ani - 7 Mai 2016 08:02
cora, se pare ca nu reusesim sa comunicam :) prima data ai spus ca pasca (cred ca te referei la umplutura) a ramas alba desi nu avea zer. acum ca aluatul a ramas alb desi "pasca" era rumena deasupra. sunt confuza ca sa te pot sfatui in aceasta directie.dar ce iti pot spune sigur e ca nu am auzit de cuptoare care nu au nevoie de preincalzire (acest program nu exista ci doar pornesti tu cuptorul cu minim 15 minute inainte, setat la temp. finala dorita). practic ce imi spui tu ar insemna ori ca acest cuptor se incalzeste instant la temp. setata (ceea ce e cam imposibil chiar si pentru cele electrice) sau inseamna sa bagi pasca in cuptorul rece ceea ce nu e indicat la cozonaci.
data viitoare cand doresti sa coci ceva, porneste cuptorul cu macar 15 minute (dar eu il las si 30 minute) inainte sa bagi tava si va fi ok.
cora acum 8 ani - 9 Mai 2016 01:27
inca o data , CITEZ :''in instructiuni se mentioneaza ca nu-i necesar acest lucru ''-chiar asa se mentioneaza in INSTRUCTIUNILE DE FOLOSIRE ALE CUPTORULUI : '' nu-i nevoie sa preincalziti cuptorul !!!!.... CURIOS !
''a ramas ALBA precum culoarea aluatului, desi, deasupra era destul de rumena pasca'' - CORECT ! dedesupt a ramas aluatul,asa cum l-am pus !!! f. curios : deasupra , aproape sa se arda, dedesupt....nimic, parca a fost pe gheata ,fara flacara !!!
desigur ...., PASCA a ramas ALBA ...dedesupt !!! am adunat aluatul crud si l-am aruncat. brinza a fost f . scursa , umplutura s-a intarit la coacere.
DE CE s-a intimplat asa ???!!! nimeni nu-si poate explica ! am mai auzit pe cineva ca a patit la fel...
Nu e NIMIC neclar ! e o ...anomalie , cred !
scuze ptr deranj !
Ioana acum 8 ani - 9 Mai 2016 08:23
Cora, am inteles: ai introdus pasca in cuptorul rece, ai setat un program (la 170C; sus, jos, sau sus-jos, cu sau fara ventilator?) si la final era rumena deasupra, arata ok, dar jos era necoapta (sau nu era rumena).sfat: data viitoare incalzeste cuptorul cu minim 15 minute (pana la 30 minute) inainte, setand la 170C-180C cu programul sus-jos (fara ventilator) sau 160C cu programul sus-jos (cu ventilator). abia apoi introduci pasca.
pentru rezultate bune e important sa inveti sa folosesti cuptorul corect, chiar daca instructiunile nu ajuta intotdeauna.
Dana acum 7 ani - 20 Mai 2017 23:15
E reteta pe care o facem cu drag de vreo 3 ani. Singurul lucru pe care il schimbam e ca avem o tava mult mai mare si atunci aproape dublam compozitia, ceea ce face pasca si mai gustoasa :) Multumesc mult pentru toate retetele. Niciodata nu modific cantitatile ingredientelor, stiu ca mereu vor iesi perfect :)Ioana acum 7 ani - 22 Mai 2017 12:09
ma bucur sa aud asta :)Mari acum 4 ani - 12 Aprilie 2020 12:56
Din pacate nu a crescut de loc aluatul, desi am respectat reteta, din 2h de crescut, aluatul abia crescut. Dupa 45 min in cuptor incalzit din timp, aluatul inca nu e gatit, au mai trebuit alte 20 de min. E frustrant cand esti incepator, respecti instructiunile si de fapt nu iese de loc ca in poza, poate pentru ca fiecare bucatar are secretele lui si ca incepator nu ai cum sa le stii, dar de aia ma uit pe bloguri, e un spatiu pentru oamenii cu putina experienta sa imparte secretele pana la micile detalii. Reteta asta e ca orice reteta de pe net unde ti se dau instructiunile si nimic mai mult, din pacate nu e nimic special si nu vad cum as putea sa progresez sau sa reusesc. Poate pentru toti cei care stiu sa faca aluat si au experienta e un fel de ghid, si dupa stiu si improvizeaza din experienta. Retetele cu carne si legume sunt ok, cand e vb de aluat o sa caut in alta parte.Ioana acum 4 ani - 13 Aprilie 2020 11:32
Mari, pentru incepatori e intr-adevar mai greu cu aluaturile.deci tu l-ai lasat la crescut 2 ore la pasul 3 si nu ai vazut sa creasca prea mult.... Cu ce l-ai framantat? Cu mana sau cu robot/masina de paine?
Deci exista doua-trei chestii la care trebuie sa fii foarte atenta:
1. drojdia sa fie buna (am patit rar sa nu fie ok, dar cand am patit era drojdia uscata de vina)
2. sa framanti foarte bine aluatul; daca doar il amesteci rapid si e dens/uscat/nelegat nu va creste;
daca apar diferente din cauza fainii diferite, mai bine alegi sa fie mai moale aluatul decat ferm si greu de framantata (deci sa nu fie destul de hidratata faina); adica indiferent ce zice reteta la cantitatea de lichid daca aluatul e ferm, mai adaugi treptat pana il poti framanta usor.
3. sa fie calduta zona unde cresti aluatul acoperit (intr-o punga de plastic cel mai bine), macar 25C, dar ideal e 28-30C (langa un calorifer pornit sau in cuptor setat la 30C)
Ca incepatoare punctul doi mi-a pus cel mai des probeleme... nu reuseam sa framant ca lumea manual si cateodata nu era de ajuns lichid pentru faina mea. chiar si acum 99% din cazuri framant cu robotul si verific mereu consistenta.
Diana acum 4 ani - 17 Aprilie 2020 09:21
Buna ziua,Multumesc pentru reteta!
Care este temperatura si timpii de coacere pentru un cuptor electric? Sunt incepatoare si am mai avut probleme in trecut cu aluat necopt suficient.
Multumesc!
Ioana acum 4 ani - 17 Aprilie 2020 10:45
Diana, daca ai avut probleme poti preincalzi cuptorul al 220C, dar cand bagi cozonacul scazi la 170-180C. pasca cu umplutura e mai greu de verificat daca e coapta, ca sa fii sigura creste timpul cu 10 minute si ai grija sa fie rumen deasupra.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email