Ciolomada
Retete cu legume Retete de Muraturi si Conserve
V-am mai povestit de satul Gornesti din jud. Mures din care, in fiecare toamna, cumpar cele mai gustoase rosii, plus alte legume de sezon. Anul acesta norocul m-a facut sa opresc la una din tarabele care apartinea d-nei Margareta Szabo si care, printre altele, expunea si aceste borcane cu ciolomada (Csolomade). Fiindca am avut cereri pe site pentru aceasta reteta, mi-am notat-o, nu inainte de a gusta produsul. ;) Si ca sa fiti siguri ca e buna, sa stiti ca mi-am si cumparat 10 borcane.
Vizita la d-na Margareta a fost o placere, nu numai fiindca are o curte si o gradina impresionabile, pline cu flori si legume, dar si fiindca, timp de o ora cat am stat la dansa, am descoperit o mare pasionata de gradinarit, o persoana care-si iubeste fiecare cm de gradina si care poate vorbi la nesfarsit despre aceste lucruri pe care le iubeste. Exact ca mine, cand vine vorba de mancare. :p
Ingrediente
3 kg castraveti
2 kg ardei grasi (cat mai colorati)
2 kg gogonele
1 kg ceapa
1 varza mica (cca 1 kg)
1/2 kg zahar
1/2 l otet
3 linguri sare
1 pliculet conservant (optional)
Portii: 10 borcane de 800 gr
- Toate legumele se toaca marunt, iar varza se taie fideluta subtire. Se amesteca cu restul ingredientelor si se lasa sa stea 1 zi. Se amesteca de cateva ori in acest timp. Legumele vor lasa suficient lichid astfel incat dupa o zi sa fie acoperite de el si sa le puteti pune in borcane.
- Daca ati pus conservant, se pune ciolomada in borcane curate si se capseaza.
- Daca nu vreti sa puneti pliculetul de conservant, borcanele se pun in cuptor cca 20 min la 200C pentru sterilizare. Apoi se umplu cu ciolomada, se capseaza si se fierb intr-o oala (apa sa ajunga pana sub capac) cam 5-10 minute.
Ciolomada