Lamai murate
Retete arabesti Retete de Muraturi si Conserve
O reteta de influenta marocana, care poate suna ciudat pentru noi, romanii. Insa lamaile, care se mureaza in propriul suc, se inmoaie si astfel pot fi folosite in tocanite, salate, sosuri, dressinguri sau pentru a face unt aromat cu ierburi.
In general se foloseste doar coaja acestor lamailor - trecuta sub jet de apa ca sa eliminati excesul de sare si apoi taiata fasii subtiti - iar pulpa se elimina. Dar ca sa nu aruncati o asemenea bunatate, puteti stoarce pulpa in tifon si sucul obtinut il folositi pentru dressinguri.
Ingrediente
5 lamai (+2 lamai de rezerva, in caz ca nu sunt suculente)
5 linguri sare (de mare daca e posibil)
1 ardei iute
3 frunze dafin
- Spalati bine lamaile si le puneti 10 minute in apa fierbinte daca nu sunt bio.
- Crestati fiecare lamaie in 4, dar nu pana la baza, trebuie sa rama prinse. In fiecare lamaie introduceti cca 2 lingurite sare de mare.
- Turnati o lingura de sare pe fundul unui borcan de 400 ml.
- Introduceti lamaile in borcan. Vor intra greu si trebuie sa le presati bine. La inceput vor intra doar 4 lamai (dar asta depinde si de marimea lor). Ca sa le presez mai bine am folosit pistilul pentru usturoi. Lamaile le presati pana lasa suc mult. Intre lamai introduceti foile de dafin si ardeiul iute taiat rondele, plus putin chili daca ardeiul nu e foarte iute.
* a doua zi, lamaile s-au mai inmuiat si s-au asezat in borcan asa ca am putut introduce si a cincea lamaie. - Turnati deasupra lamailor inca o lingura de sare.
- Inchideti borcanul cu capac si lasati-l 3 zile la temperatura camerei. In fiecare zi deschideti borcanul si presati lamaile ca sa lase cat mai mult suc.
- In a treia zi sucul ar trebui sa acopere complet lamaile. Daca nu s-a intamplat asta, stoarceti suc proaspat de la inca 1 - 2 lamai si turnati in borcan astfel incat sucul sa le acopere.
- Introduceti la frigider borcanul si lasati la murat 3 saptamani, apoi pot fi folosite in tocanite, salate, sosuri, dressinguri.
Umplem lamaile cu sare
Le apasam in borcan
Comentarii (13)
Ultimele comentarii
Ioana acum 15 ani - 14 Septembrie 2009 12:11
se poate pune si apa. daca dupa ce apesi bine lamaile in borcan nu sunt acoperite complet de sucul lor completezi cu apa calduta...alinuta acum 14 ani - 30 Ianuarie 2010 11:22
super e reteta..si sunt foarte gustoase alaturi de un pestecosti acum 14 ani - 12 Iunie 2010 19:21
La ce retete se pot folosi?Ioana acum 14 ani - 12 Iunie 2010 21:26
la puiul cu lamai murate: [link]costi acum 14 ani - 13 Iunie 2010 00:05
Ma gandeam ca poate mai ai si alte retete unde le pot folosi.Mihai acum 13 ani - 22 Iulie 2011 11:28
daca vreti lamai crescute de voi stiu un blog [link]sonia acum 13 ani - 8 Noiembrie 2011 20:23
ah..de mult caut aceasta reteta..ca am auzit foarte gustoasa =P~ofelia acum 9 ani - 6 Ianuarie 2015 19:16
Eu am vazut o reteta asemanatoare tot pe Paprika , la Ziua libera a lui Chuck. A fost la fel ca cea prezentata de tine, doar ca el a zis ca se foloseste numai coaja de lamaie pentru aromatizat diferitele mancaruri pentru ca restul lamaii nu are gust bun! Asa este?Ioana acum 9 ani - 7 Ianuarie 2015 06:21
ofelia, sunt bune lamaile intregi. incearca sa alegi lamai cu coaja mai subtire, atunci si partea alba va fi mai subtire si sunt mai bune decat cele cu coaja groasa si buretoasa.Solomon acum 7 ani - 12 Aprilie 2017 10:08
Reteta este superba,lamaile merg foartr bine la un tajine de pui. Am facut de mai multe ori reteta,lamaile lasa suficienta zeama,dar tebuiesc bine dpkate de ceara(lasatile in apa fierbinte10 minute si stergetile bine cu un burete). Multumesc ptr reteta IoanaLasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email