Clatite cu capsuni

Retete desert Retete cu fructe Retete lact-ovo-vegetariene

Cum a trecut mica vacanta de Pasti? Eu una am profitat si m-am odihnit un pic insa acum am revenit in bucatarie ca sa va ademenesc cu niste clatite pufoase. Nu mai e mult pana apar capsunile autohtone, dar acest desert se poate prepara si cu capsuni de import aromate dar mai putin dulci (cele care stii ca nu sunt foarte bune, dar nu te poti abtine sa le cumperi cand vezi tarabele pline). Prin caramelizare si adaugarea de otet balsamic, chiar si aceste capsuni vor prinde viata. Sunt acompaniate de o spuma acrisoara de iaurt, rulata in clatitele pufoase.

Ingrediente

Clatite pufoase

1 ou
35 gr zahar
150 ml lapte
100 ml apa
100 gr faina
1/2 lingurita praf de copt
1/4 lingurita scortisoara
1 priza sare
2 linguri ulei
1 cub de unt (pentru uns tigaia)

Capsuni

500 gr capsuni (cantarite dupa curatare)
80 gr zahar
30 gr unt
1 lingurita crema de otet balsamic (sau 2 lingurite otet balsamic)
1/2 lamaie (sau lime)

Spuma de iaurt

200 gr iaurt gras sau grecesc
150 ml smantana pentru frisca (rece)
1 lingura zahar pudra (poate fi vanilat)

Bucati: 6

  1. Capsuni: se caramelizeaza zaharul intr-o tigaie larga pana capata o culoare roscata. Se adauga untul si se amesteca pana se topeste. Se adauga capsunile (curatate, taiate in 2 sau 4, dupa marime), otetul balsamic, coaja rasa de la 1/4 lamaie si sucul de la 1/2 lamaie. Se amesteca bine si se lasa pe foc pana vedeti ca s-a adunat mult suc sub capsuni (nu dureaza mult, cca 1.5 minute).
  2. Scoateti capsunile cu o paleta cu gauri intr-un bol. Fierbeti siropul ramas in tigaie inca 1.5 minute (sa se ingroase un pic). Cand e gata, turnati siropul peste capsuni. Lasati sa se raceasca, apoi pastrati la frigider.
  3. Pregatiti clatitele: folosind un tel bateti bine oul cu zaharul pana zaharul se topeste (cca 2 minute). Adaugati apoi incet laptele si apa, batand in continuare cu telul. Adaugati faina mixata in prealabil cu scortisoara, praful de copt si sarea. Amestecati bine pana nu mai sunt cocoloase. La final adaugati uleiul.
  4. Coaceti clatitele dupa instructiunile detaliate de aici. Singura diferenta e ca am umplut mai mult polonicul cu aluat la fiecare clatita, ca sa-mi iasa clatitele un pic mai groase decat le fac cu celalalt aluat. Mi-au iesit 6 clatite de diametru 25 cm.
  5. Stivuiti clatitele unele peste altele pe masura ce le coaceti si le tineti acoperite cu folie sa nu se usuce. Lasati insa sa se raceasca de tot inainte de a le umple cu spuma de iaurt, altfel spuma se va topi.
  6. Spuma de iaurt: amestecati bine iaurtul cu zaharul pudra. Separat, bateti smantana pana frisca sta pe tel. Incorporati frisca in iaurt in 2-3 transe, amestecand usor. Pastrati la frigider.
  7. La servire, asezati cate 2-3 linguri capsuni cu sos pe fundul farfuriei. Ungeti clatite cu spuma de iaurt, rulati si taiati-le in 3 bucati pe care le asezati frumos deasupra capsunilor. Presarati cu zahar pudra.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...