Crepes Suzette
Retete desert Retete din Franta Retete pentru Mic Dejun Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru Valentine's Day si Dragobete
Perfecte pentru un mic dejun de weekend: celebrele clatite frantuzesti preparate intr-un delicios sos de portocale. Insa sunt potrivite si pentru o cina cu invitati pe care vreti sa-i impresionati fiindca puteti regiza un adevarat spectacol. Inchipuiti-va: lumina slaba si voi intrand cu tigaia in care flambeaza clatitele. Si credeti-ma, nimic nu avantajeaza mai bine chipul unei femei decat lumina focului ;)
Ingrediente
8 clatite (preparate dupa reteta de aici)
125 gr unt
1 portocala
50 gr zahar pudra (poate fi vanilat)
1 lingura cu varf zahar brun
1 lingura lichior de portocale (am folosit Cointreau)
50 ml coniac (brandy sau bourbon)
1/2 lamaie
Portii: 4
Timp de preparare: 45 minute
- Clatitele preparate le impaturati in patru si le lasati la loc cald pana e nevoie de ele.
- Mixati in blender untul, coaja rasa de portocala si zaharul pudra.
- Stoarceti sucul de la portocala. Pregatiti restul ingredientelor, sa le aveti la indemana.
- Intr-o tigaie larga (ideal 30cm diametru) adaugati untul aromat de mai sus si fierbeti timp de 2-3 minute. Amestecati in el cu partea taiata a unei jumatati de lamai in care ati infipt furculita. Cand trageti cu lamaia in tava si vedeti ca sosul revine incet, puteti trece la pasul urmator.
- Adaugati sucul de portocala in sos si mai fierbeti 1 minut.
- Puneti clatitele in sos, una cate una, avand grija sa la imbibati cu sos pe ambele parti. Suprapuneti-le usor daca tigaia nu e suficient de incapatoare.
- Presarati zahar brun peste clatite.
- Si acum urmeaza elementul spectaculos: flambarea.
Trageti tigaia de pe foc. Turnati lichiorul de portocale si coniacul in tigaie, intr-o parte. Aprindeti alcoolul cu un chibrit sau aplecand tigaia spre flacara ochiului de la aragaz. Aveti grija sa va protejati fata, nu stati deasupra tigaii cat cat timp faceti asta. - Dupa ce alcoolul s-a aprins puneti tigaia la loc pe foc si scuturati-o usor sa se distribuie alcoolul/flacara in toata tigaia.
- In timp ce clatitele se flambeaza, duceti-va cu tigaia la masa. Va fi un moment spectaculos pentru invitatii vostri, insa trebuie sa va miscati repede.
- Cu o paleta, scoateti clatitele pe farfurii (incalzite) si turnati peste ele sirop din tigaie. Vara puteti pune alaturi si cate un glob de inghetata.
Tehnica pentru cantitati mai mari:
- Preparati clatitele.
- Ungeti fiecare clatita cu amestecul de unt, zahar si coaja de portocala. Impaturiti-le in patru.
- Ungeti o tava cu unt si presarati zahar brun. Asezati clatitele in tava. Presarati zahar brun si peste ele. Turnati sucul de portocale.
- Dati clatitele la cuptor, sub grill, pana se caramelizeaza si se formeaza un sos in tava.
- Scoateti tava din cuptor, turnati alcoolul si flambati.
Acum puteti adauga sucul de portocale
Crepes Suzette
Flambam