Crochete cu sunca

Retete aperitive Retete de Pasti Retete din Spania

Reteta Crochete cu sunca

A doua propunere pentru Pastile care se apropie. Cremoase in interior si crocante in exterior. Cu un gust usor de afumat, de la sunca pe care am folosit-o. Insa sunca nu este singura optiune pentru aceasta reteta! Ce ziceti de niste piept de pui afumat sau de peste facut la gratar?

In varianta cu sunca trebuie servite alaturi de ceva proaspat: o salata de cruditati sau ceapa.

Ingrediente

50 gr sunca (sarata si crud-uscata)
1 ou
pesmet
mult ulei pentru prajit

Sosul bechamel

2 linguri ulei
1 lingura ceapa tocata foarte marunt
25 gr unt
1 lingura faina alba
125 ml lapte fierbinte
1 varf cutit nucsoara
sare, piper

Bucati: 10

  1. Se toaca foarte foarte marunt sunca. Fiind o sunca crud-uscata, poate fi mai tare, asa ca e important sa o taiati fin. Eu am dat pe razatoarea mare jumatate din ea, iar restul am tocat-o marunt cu cutitul. Se poate macina si in robotel sunca, mai ales daca pregatiti cantitate mai mare. Spaniolii folosesc sunca Serrano pentru aceste crochete, dar eu am folosit un muschiulet de mangalita crud-uscat care in plus era si putin afumat.
  2. Preparam sosul bechamel: incingeti uleiul si caliti in el ceapa tocata cat de fin puteti pana aceasta aproape devine sticloasa. Adaugati untul si urmati pasii de prepare a sosului bechamel descrisi aici. La pasul 4 insa, lasati mai mult de 1 minut sa fiarba sosul... acesta trebuie sa se ingroase pana simtiti ca se aduna in jurul telului. Va dura cam 2 minute. Luati sosul de pe foc.
  3. Adaugati sunca maruntita in sos si amestecati bine. La final, condimentati-l cu sare, piper (alb daca doriti; eu am pus negru) si nucsoara.
  4. Turnati sosul intr-un vas cu capac si dati la frigider cateva ore (sau peste noapte), pana se intareste si poate fi modelat. Poate fi pastrat 2 zile la frigider.
  5. Rasturnati sosul intarit pe o suprafata de lucru. Taiati-l in dreptunghiuri cat de cat egale (eu l-am taiat in 10 bucati).
  6. Bateti oul cu 1 lingura de apa/lapte si putina sare intr-un bol. Puneti pesmet din belsug intr-o farfurie lata.
  7. Luati cate o bucata de aluat, dati-i forma de bila sau rulou (mie rulou mi se pare mai simplu, fiindca doar frec un pic dreptunghiurile intre palme). Treceti ruloul prin ou, apoi prin pesmet. Aveti grija sa fie acoperita bine de pesmet pe toate partile, altfel exista riscul sa se rupa si sa curga cand le prajiti... deci insistati bine cu pesmetul. Formati toate crochetele. Ele poti fi pastrate la frigider pana cand doriti sa le prajiti.
  8. Incingeti foarte bine mult ulei. Prajiti crochetele in baie de ulei (e mai bine sa nu trebuiasca sa le intoarceti cand le prajti fiindca sunt foarte fragile; o baie de ulei este ideala). Se prajesc foarte repede (cca 30 secunde). Cand sunt rumene, le scoateti cu o paleta pe servetele de hartie. Se servesc calde.

Sunca maruntita

Sunca maruntita

Sunca in sosul bechamel

Sunca in sosul bechamel

Consistenta finala a sosului

Consistenta finala a sosului

In caserola la racit

In caserola la racit

Taiem aluatul dreptunghiuri egale

Taiem aluatul dreptunghiuri egale

Crochetele date prin ou si pesmet

Crochetele date prin ou si pesmet

Prajim crochetele in ulei incins

Prajim crochetele in ulei incins

Le scoatem pe servetele

Le scoatem pe servetele

Crochete fierbinti (sectiune)

Crochete fierbinti (sectiune)

Comentarii (19)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 13 ani - 23 Martie 2011 13:43  

yupiiiii, speram sa le faci sa-mi spui cum ti se par fata de cele din spania. dar nu ma gandeam ca o sa-mi dai feedback asa repede.
pofta buna!
 

Ioana  acum 13 ani - 23 Martie 2011 15:36  

ana, am fost la carrefour si aveau prosciutto de la o firma "spek". arata tare bine. mai aveau si muschiulet, dar era doar de vita, insa merge si asa, nu trebuie sa fie de porc. si serrano era doar la standul unde se feliaza mezeluri.
 

monika   acum 13 ani - 24 Martie 2011 10:20  

pai am pregatit in aceiasi zi compozitia ce se da la frigi, iar a doua zi dimineata le am si facut
nu aveam cum sa nu le fac mai ales ca ti am zis le probam destul de des si suntem in romania din iulie anul trecut :)
 

ana  acum 13 ani - 25 Martie 2011 11:26  

ioana multumesc mult, azi ma duc pe acolo:) ne esti asa de folos, multe aprecieri si sa iti dea Dumnezeu cat mai multa inspiratie, asa invatam si noi:)
 

Ioana  acum 13 ani - 25 Martie 2011 11:35  

aseara am fost la cora si am vazut ca au niste produse traditionale (din Oltenia, transilvania, moldova etc...) produse sub marca Cora. la noi ieri erau expuse langa standul cu masline, ca sa fie vizibile... denumirea lor e ceva cu "traditia"... si au ambalaj cu rosu. daca nu le gasesti intreaba. fiindca au ceva pastrama feliata in vid (specifica olteniei) care ar merge cu aceste crochete.
de fapt ce mi-a atras atentia la aceste produse e ca nu au conservanti. n-am testat pastrama (care arata bine) dar am luat niste carnaciori ardelenesti si au fost foarte buni la gust (exceptand cateva zgarciuri prin ei).
 

Cyntia  acum 13 ani - 22 Aprilie 2011 19:27  

Azi am vazut aceasta reteta si m-am gandit sa o incerc...acum este la frigider:)
Eu am facut sosul bechamel fara ceapa...acum sunt curioasa cum vor iesi:D:X:X:X
 

dana badea  acum 12 ani - 6 Iunie 2012 18:58  

draga ioana,
vreau sa-ti multumesc pt. site. am devenit fun...neconditionat!
in conditiile in care gatesc de 2 ori pe zi: pranz, cina, inchipuite-ti ca esti o sursa inepuizabila. pe deasupra (jajajaja!) toate ies super-bune!
multumesc!
toate bune!
 

Alina  acum 12 ani - 6 Iunie 2012 22:24  

Si eu fac crochete,dar cu carne de pui! Chiar nu stiam cum se fac astea cu sunca! Metoda e oricum asemanatoare! Si eu tot in Spania am invatat sa fac crochetele.
 

mihaela  acum 12 ani - 24 Septembrie 2012 14:24  

dupa ce se racesc...cum se comporta? gustul se schimba mult?
 

Ioana  acum 12 ani - 24 Septembrie 2012 14:35  

sincer, nu au ramas niciodata ca sa-ti spun sigur ce gust au. dar cred ca reincalzite la microunde ar fi aproape la fel de bune.
sau poti face compozitie mai multa, le formezi si dai prin pesmet si sa prajesti doar cat te gandesti ca mancati la o masa. restul le pastrezi asa formate la frigider pana la masa urmatoare. cred ca se pot si congela asa formate.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...