Crochete cu sunca
Retete aperitive Retete de Pasti Retete din Spania
A doua propunere pentru Pastile care se apropie. Cremoase in interior si crocante in exterior. Cu un gust usor de afumat, de la sunca pe care am folosit-o. Insa sunca nu este singura optiune pentru aceasta reteta! Ce ziceti de niste piept de pui afumat sau de peste facut la gratar?
In varianta cu sunca trebuie servite alaturi de ceva proaspat: o salata de cruditati sau ceapa.
Ingrediente
50 gr sunca (sarata si crud-uscata)
1 ou
pesmet
mult ulei pentru prajit
Sosul bechamel
2 linguri ulei
1 lingura ceapa tocata foarte marunt
25 gr unt
1 lingura faina alba
125 ml lapte fierbinte
1 varf cutit nucsoara
sare, piper
Bucati: 10
- Se toaca foarte foarte marunt sunca. Fiind o sunca crud-uscata, poate fi mai tare, asa ca e important sa o taiati fin. Eu am dat pe razatoarea mare jumatate din ea, iar restul am tocat-o marunt cu cutitul. Se poate macina si in robotel sunca, mai ales daca pregatiti cantitate mai mare. Spaniolii folosesc sunca Serrano pentru aceste crochete, dar eu am folosit un muschiulet de mangalita crud-uscat care in plus era si putin afumat.
- Preparam sosul bechamel: incingeti uleiul si caliti in el ceapa tocata cat de fin puteti pana aceasta aproape devine sticloasa. Adaugati untul si urmati pasii de prepare a sosului bechamel descrisi aici. La pasul 4 insa, lasati mai mult de 1 minut sa fiarba sosul... acesta trebuie sa se ingroase pana simtiti ca se aduna in jurul telului. Va dura cam 2 minute. Luati sosul de pe foc.
- Adaugati sunca maruntita in sos si amestecati bine. La final, condimentati-l cu sare, piper (alb daca doriti; eu am pus negru) si nucsoara.
- Turnati sosul intr-un vas cu capac si dati la frigider cateva ore (sau peste noapte), pana se intareste si poate fi modelat. Poate fi pastrat 2 zile la frigider.
- Rasturnati sosul intarit pe o suprafata de lucru. Taiati-l in dreptunghiuri cat de cat egale (eu l-am taiat in 10 bucati).
- Bateti oul cu 1 lingura de apa/lapte si putina sare intr-un bol. Puneti pesmet din belsug intr-o farfurie lata.
- Luati cate o bucata de aluat, dati-i forma de bila sau rulou (mie rulou mi se pare mai simplu, fiindca doar frec un pic dreptunghiurile intre palme). Treceti ruloul prin ou, apoi prin pesmet. Aveti grija sa fie acoperita bine de pesmet pe toate partile, altfel exista riscul sa se rupa si sa curga cand le prajiti... deci insistati bine cu pesmetul. Formati toate crochetele. Ele poti fi pastrate la frigider pana cand doriti sa le prajiti.
- Incingeti foarte bine mult ulei. Prajiti crochetele in baie de ulei (e mai bine sa nu trebuiasca sa le intoarceti cand le prajti fiindca sunt foarte fragile; o baie de ulei este ideala). Se prajesc foarte repede (cca 30 secunde). Cand sunt rumene, le scoateti cu o paleta pe servetele de hartie. Se servesc calde.
Sunca maruntita
Sunca in sosul bechamel
Consistenta finala a sosului
In caserola la racit
Taiem aluatul dreptunghiuri egale
Crochetele date prin ou si pesmet
Prajim crochetele in ulei incins
Le scoatem pe servetele
Crochete fierbinti (sectiune)