Crostata cu gem de rubarba si capsuni
Retete desert Retete cu fructe Retete din Italia
Crostata este o tarta rustica de origine italiana, la preparatea careia puteti folosi orice fructe doriti, in functie de sezon.
Am folosit gemul de rubarba pe care l-am preparat duminica, deoarece are un rol special pe langa gustul bun pe care-l are in combinatie cu capsunile: acela de a nu lasa sucul din capsuni sa ajunga la aluatul de la baza si sa-l inmoaie. O alta solutie ar fi sa presarati pe aluat in loc de gem putin pesmet sau biscuiti sfaramati.
Pentru ca aluatul de la tarta sa iasa crocant si un pic sfaramicios este important sa folositi ingredintele foarte reci (untul si apa) si de cate ori manevrati aluatul sa aveti mainile reci astfel incat untul sa nu se topeasca, el e cel care da consistenta crustei. De asemenea cand formati tarta trebuie sa lucrati foarte rapid.
Puteti face tarta cu orice gem doriti si orice fructe, depinde doar de gusturile voastre. Pe timpul iernii o puteti face doar cu gem, il puneti in strat mai gros si cand e coapta decorati cu fulgi de migdale sau nuci putin prajite. O alta combinatie interesanta pe care vreau sa o incerc e cu zmeura si caise...
Ingrediente
170 gr faina
2 linguri zahar (am folosit zahar brun)
1 varf cutit sare
150 gr unt rece (de la frigider)
4-6 linguri apa rece (tineti-o la congelator 10 minute)
3 linguri gem de rubarba
8 capsuni mari
1 lingura zahar pudra pentru decorat
- Faina, zaharul si sarea se pun in robot si se mixeaza cateva secunde sa se amestece bine. Se adauga untul taiat fulgi si se mai mixeaza 5 secunde, pana aluatul e nisipos. Cu robotul mergand, adaugati apoi cate o lingura de apa pe rand pana aluatul se aduna ca o bila. Eu am pus 5 linguri apa.
- Cu mainile reci (le-am tinut sub jet de apa rece) scoateti aluatul din robot, inveliti-l in folie alimentara dandu-i forma de disc si dati la frigider pentru minim 1 ora.
- In acest timp taiati capsunile felii.
- Pe tava in care veti coace tarta (am folosit fundul unei tavi rotunde cu pereti detasabili) asezati hartie de copt si apoi presarati faina (aluatul poate fi putin lipicios). Asezati aluatul in centru si cu mainile reci si date prin faina intindeti o foaie circulara de cca 27 cm diametru, nu trebuie sa fie perfecta.
- Intindeti gemul in centru lasand o margine de cca 5 cm libera. Asezati pe gem feliile de capsuni in cerc, incepand de la exterior.
- Ridicati marginile lasate libere in jurul umpluturii, avand tot timpul mainile infainate si ajutandu-va de hartia de dedesubt, in cazul in care aluatul s-a lipit putin. Presati usor marginea si presarati apoi putin zahar pe ea pentru a deveni crocanta. Daca vreti sa fie mai rumena ungeti-o cu putin unt topit sau galbenus batut inainte de a presara zaharul, eu nu am facut asta.
- Dati la cuptorul preincalzit la 200C pentru 45-50 minute.
*Pe la jumatatea timpului de coacere am mai adaugat capsuni pe tarta, deoarece nu le-am pus pe toate de la inceput, mi s-au parut multe, dar au scazut mult, lasand sa se vada stratul de gem, asa ca am acoperit golurile. - Presarati zahar pudra pe margini dupa ce s-a racorit putin. Serviti cand s-a racit complet.
Amestecam faina cu zaharul si sarea
Adaugam fulgii de unt
Mixam untul si obtinem aluatul nisipos
Adaugam apa
Punem aluatul la frigider
Intindem foaie circulara
Intindem gemul pe aluat
Asezam feliile de capsuni
Ridicam marginea si presaram zahar pe ea
Crostata cu gem de rubarba si capsuni
Comentarii (19)
Ultimele comentarii
Ioana acum 15 ani - 30 Iulie 2009 19:07
ok, ai doua saptamani sa ma convingi :) povestim mai multe pe mail, ca sa nu incurcam lumea cu povestile noatre off topicIoana acum 15 ani - 31 Iulie 2009 11:05
a ajuns cu bine mailul ;)intrebaree ? :d acum 15 ani - 2 Noiembrie 2009 16:33
arata superr bn .. | dar qm o mananc >? :DIoana acum 15 ani - 2 Noiembrie 2009 17:23
simplu, o feliezi ca pe o pizza si manaci feliilevera acum 14 ani - 17 Iunie 2010 19:50
A iesit f buna, desi am pus mere in loc de capsuni :).andreia acum 12 ani - 20 Ianuarie 2012 13:00
=P~ curg baliileCrinuta Cazac acum 12 ani - 6 Iunie 2012 19:15
mmmmmmmmmmmm f bunirina acum 11 ani - 29 Mai 2013 13:02
Ioana draga, m-ai lasat din nou fara cuvinte ! Am facut aceasta crustata cu gem de rubarba facut dupa reteta ta. Nu mai mancasem niciodata rubarba si nu stiam la ce sa folosesc acest gem. Cand am vazut aceasta reteta m-am hotarat sa o fac ca experiment, insa cand am gustat-o nu-mi venea sa cred ce mi se intampla. Combinatia de arome dintre fructe si untul din crusta este de-a dreptul uimitoare. Abia astept sa o fac din nou ! Multumesc , Ioana !Rovena Tufina acum 9 ani - 22 Mai 2015 10:53
Buna Ioana,Ieri am facut aceasta crostata. Nu am avut gem de rubarba asa ca am folosit gem de caise.
A fost foarte gustoasa.
Iti multumesc frumos!
Elena Moisesc acum 8 ani - 22 Iunie 2016 11:30
E minunata reteta! Am facut-o ieri cu mici modificari. In rimul rand am facut 1+1/2 din cantitatea de aluat pentru ca am vrut sa folosesc o tava diferita. In loc de gem de rubarba am folosit pasta de macese si rubarba am folosit-o in loc de capsuni (macerata cam 3h la frigider cu zahar+vanilie+lamaie). Deasupra am pus nuci tocate si zahar care s-a caramelizat super la copt. Am servit tarta calda cu inghetata de nuci si a fost absolut minunata!! Multumesc pentru retetaLasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email