Tarta rasturnata cu mere
Retete desert Retete cu fructe Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide Retete simple
Ultima tarta rasturnata din anul asta. Promit!
Nouatatea este folosirea zaharului nerafinat din melasa, un zahar cu o aroma de caramel extrem de intensa si un gust usor amarui. Daca nu l-ati incercat deja, gustul va va surprinde. Si am mai adaugat arome pe care le regasim in turta dulce: scortisoara, cuisoare si ghimbir desigur.
Ingrediente
3 mere micute
3 oua la temperatura camerei
3 linguri de zahar nerafinat (din melasa)
3 linguri coniac (sau lapte sau apa)
3 linguri faina
1 varf lingurita nucsoara macinata
4 cuisoare macinate
1/2 lingurita scortisoara macinata
1 lingurita rasa ghimbir pudra
Caramel
4 linguri zahar
1 lingura apa
1 lingura unt
- Se pune zaharul cu apa la caramelizat pe foc mic, intr-un vas termorezistent care merge si la cuptor de 20 cm diametru. Amestecam din cand in cand ca sa nu se arda pe margini. Cand caramelul are o culoare aurie, adaugam untul, stingem focul si amestecam pana untul e complet topit. Caramelizam si marginile vasului. Lasam deoparte.
- Taiem merele in 8 folosind acest aparat. Eu nu am curatat merele de coaja, dar daca doriti se pot curata. Le asezam deasupra caramelului (vezi poza).
- Separam albusurile de galbenusuri.
- Frecam galbenusurile cu melasa pana zaharul e aproape topit. Melasa e un zahar mai lipicios, deci aveti rabdare la acest pas. Adaugati coniacul si aromele si omogenizati. La final incorporati faina.
- Bateti albusurile spuma tare si incorporati-le in aluat in 3 etape, amestecand cu telul usor, de sus in jos sa nu se lase spuma prea tare, altfel baza tartei nu va iesi pufoasa.
- Turnati compozitia peste mere si dati la cuptor la 180C pentru 15 minute si apoi la 200C pentru alte 15 minute.
- Treceti cu cutitul pe margine tartei, sa se desprinda de vas si rasturnati-o pe un platou. Serviti calduta sau rece.
Zahar nerafinat (din melasa)
Galbenusuri frecate cu zahar si coniac
Aluatul
Asezam merele
Tarta rasturnata cu mere
Tarta de la Simona
Comentarii (57)
Ultimele comentarii
Anca acum 11 ani - 26 Ianuarie 2013 19:58
draga ioana acuma am facut tarta cu mere si mia iesit foarte buna. eu am plita electrica si pe ea am topit caramelul direct in vasul de iena pe nivelul 4 [un ochi la plita mea are 9 viteze de incalzire]. mi-a iesit foarte bun si eu am folosit zahar de trestie ce se gaseste la peni la 500g cu vreo 5 lei. multumim pentru reteta.Claudia acum 10 ani - 14 Aprilie 2014 17:12
Putem inlocui zaharul nerafinat cu zahar normal?:DIoana acum 10 ani - 14 Aprilie 2014 18:00
da, aici gasesti reteta cu zahar normal, doar ca e facuta cu prune: [link]Madalina acum 10 ani - 16 Iunie 2014 17:57
Am facut si tarta asta, doar ca fara alcool. Arata superb. N-am gustat-o inca abia am scos-o din cuptor, dar, de vreme ce are scortisoara, nu are cum sa nu fie buna :)Ioana, o idee: daca as face doua tarte din astea - eventual ceva mai subtiri - si le-as suprapune, punand la mijloc o crema - de vanilie, cred... nu stiu, tu te pricepi cel mai bine la amestecarea aromelor - iese un tort nemaipomenit. Ma gandesc ca daca as folosi cateva forme de diametre diferite, ar putea iesi chiar un tort etajat. Ce zici, sa te anunt cum a iesit? Ca ma incanta rau ideea ;)
Ioana acum 10 ani - 17 Iunie 2014 09:16
desigur, vrem si poze! eventual sa-l imbraci doar pe mariginele exterioare si sa lasi partea de deasupra expusa, sa se vada merele.crema de vanilie sau migdale merge la mere. sau o crema mascarpone.
Adina Teodorescu acum 7 ani - 22 Mai 2017 16:37
Buna Ioana, am facut si eu tarta azi si pentru ca reteta si pozele erau minunate am zis sa fac cantitate dubla. Am pus-o intr-un vas de 25 cm diametru. Din pacate nu mi-a iesit :( si incerc sa-mi dau seama unde am gresit. Merele nu s-au copt suficient, nici parte din aluat si cand am scos-o din cuptor s-a lasat (unele parti erau foarte moi). Spune-mi te rog, la un cuptor electric ce program ar trebui ales pentru aceasta tarta?Trebuia sa maresc si timpul de coacere probabil.
Multumesc.
Ioana acum 7 ani - 22 Mai 2017 17:15
sigur trebuie crescut timpul daca cresti cantitatile. tava e mai mare, se incalzeste mai greu continutul ei si ai mai multa cantitate de aluat... in plus tu ai folosit tava de 25 cm diametrul si ai dublat cantitatea, deci aluatul tau a fost mai gros decat al meu, i-ar fi trebuit timp mai mult ca sa se coaca pana in centru.in tava ta ar fi mers sa cresti cantitatile doar cu 50%, nu cu 100%. pentru cantitate dubla o tava de 30 cm ar fi mai potrivita.
cel mai bine era daca faceai testul cu scobitoare inainte sa o scoti. asa sigur aluatul era facut.
Adina Teodorescu acum 7 ani - 22 Mai 2017 18:33
Asa am sa fac data viitoare. :)Dar legat de programele de la cuptoarele electrice, ma poti ajuta cu un sfat? Niciodata nu stiu care cea mai buna alegere: coacere de sus, si de sus si de jos, cu ventilatie, etc. Cat de importanta este alegerea modului de coacere?
Multumesc.
Ioana acum 7 ani - 23 Mai 2017 09:51
in general folosesc programul cu incalzire sus-jos.daca insa nu vreau crusta rumena sau vreau ca baza sa se coaca mai repede si mai bine (placinta cu aluat doar jos, ca o pizza) folosesc programul jos. sau cand fac bezele, pavlova...
ventilatorul il folosesc cand bag mai multe tavi (dar atunci se reduce temperatura cu 20C fata de cea data in reteta).
programul de sus sau grillul il folosesc catre finalul coacerii, daca doresc crusta foarte rumena (la gratinuri de exemplu).
programul cu umezeala il folosesc pentru paine sau fripturi care au risc sa iasa uscate (cotlet de porc de exemplu).
Adina Teodorescu acum 7 ani - 23 Mai 2017 10:02
Multumesc, Ioana.O zi minunata iti doresc!
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email