Crostata cu gem de rubarba si capsuni

Retete desert Retete cu fructe Retete din Italia

Crostata este o tarta rustica de origine italiana, la preparatea careia puteti folosi orice fructe doriti, in functie de sezon.

Am folosit gemul de rubarba pe care l-am preparat duminica, deoarece are un rol special pe langa gustul bun pe care-l are in combinatie cu capsunile: acela de a nu lasa sucul din capsuni sa ajunga la aluatul de la baza si sa-l inmoaie. O alta solutie ar fi sa presarati pe aluat in loc de gem putin pesmet sau biscuiti sfaramati.

Pentru ca aluatul de la tarta sa iasa crocant si un pic sfaramicios este important sa folositi ingredintele foarte reci (untul si apa) si de cate ori manevrati aluatul sa aveti mainile reci astfel incat untul sa nu se topeasca, el e cel care da consistenta crustei. De asemenea cand formati tarta trebuie sa lucrati foarte rapid.

Puteti face tarta cu orice gem doriti si orice fructe, depinde doar de gusturile voastre. Pe timpul iernii o puteti face doar cu gem, il puneti in strat mai gros si cand e coapta decorati cu fulgi de migdale sau nuci putin prajite. O alta combinatie interesanta pe care vreau sa o incerc e cu zmeura si caise...

Ingrediente

170 gr faina
2 linguri zahar (am folosit zahar brun)
1 varf cutit sare
150 gr unt rece (de la frigider)
4-6 linguri apa rece (tineti-o la congelator 10 minute)
3 linguri gem de rubarba
8 capsuni mari
1 lingura zahar pudra pentru decorat

  1. Faina, zaharul si sarea se pun in robot si se mixeaza cateva secunde sa se amestece bine. Se adauga untul taiat fulgi si se mai mixeaza 5 secunde, pana aluatul e nisipos. Cu robotul mergand, adaugati apoi cate o lingura de apa pe rand pana aluatul se aduna ca o bila. Eu am pus 5 linguri apa.
  2. Cu mainile reci (le-am tinut sub jet de apa rece) scoateti aluatul din robot, inveliti-l in folie alimentara dandu-i forma de disc si dati la frigider pentru minim 1 ora.
  3. In acest timp taiati capsunile felii.
  4. Pe tava in care veti coace tarta (am folosit fundul unei tavi rotunde cu pereti detasabili) asezati hartie de copt si apoi presarati faina (aluatul poate fi putin lipicios). Asezati aluatul in centru si cu mainile reci si date prin faina intindeti o foaie circulara de cca 27 cm diametru, nu trebuie sa fie perfecta.
  5. Intindeti gemul in centru lasand o margine de cca 5 cm libera. Asezati pe gem feliile de capsuni in cerc, incepand de la exterior.
  6. Ridicati marginile lasate libere in jurul umpluturii, avand tot timpul mainile infainate si ajutandu-va de hartia de dedesubt, in cazul in care aluatul s-a lipit putin. Presati usor marginea si presarati apoi putin zahar pe ea pentru a deveni crocanta. Daca vreti sa fie mai rumena ungeti-o cu putin unt topit sau galbenus batut inainte de a presara zaharul, eu nu am facut asta.
  7. Dati la cuptorul preincalzit la 200C pentru 45-50 minute.
    *Pe la jumatatea timpului de coacere am mai adaugat capsuni pe tarta, deoarece nu le-am pus pe toate de la inceput, mi s-au parut multe, dar au scazut mult, lasand sa se vada stratul de gem, asa ca am acoperit golurile.
  8. Presarati zahar pudra pe margini dupa ce s-a racorit putin. Serviti cand s-a racit complet.

Amestecam faina cu zaharul si sarea

Adaugam fulgii de unt

Mixam untul si obtinem aluatul nisipos

Adaugam apa

Punem aluatul la frigider

Intindem foaie circulara

Intindem gemul pe aluat

Asezam feliile de capsuni

Ridicam marginea si presaram zahar pe ea

Crostata cu gem de rubarba si capsuni

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...