Crostini cu fasole alba si pancetta

Retete aperitive Retete din Italia Retete cu legume

Inca imi amintesc gustul acelor crostini, la trei luni dupa city break-ul la Roma. Am intrat din intamplare intr-un restaurant mic si cochet, aflat intre Campo de' Fiori si raul Tibru, ca sa ne adapostim de ploaie. Acum realizez ca totul mi-a ramas intiparit in memorie: decorul, jovialitatea chelnerului, gustul mancarii, mirosul ploii pe dalele incinse. A fost cea mai placuta si neprogramata experienta din acea calatorie.

Ingrediente

250 gr fasole alba fiarta
3 felii subtiri pancetta (preferabil neafumata)
2 catei de usturoi
8 felii de bagheta
25 gr parmezan razuit fin
3-4 fire patrunjel verde
ulei de masline
sare, piper negru, fulgi de chili

Pentru fiert fasolea
1-2 foi de dafin
1 ceapa mica
1 fir bogat de rozmarin

  1. Am preparat aceasta reteta cu fasole alba proaspata (500 gr) pe care am fiert-o in multa apa cu foi de dafin, ceapa taiata in doua si rozmarinul intreg. A durat in jur de 45 minute, dar dupa 30 de minute puteti incepe sa o verificati. Cand e fiarta dar se mai simte doar o idee tare in centru, opriti focul, adaugati multa sare in apa (gustati apa sa fie placut sarata) si puneti capacul. Lasati fasolea sa se racoreasca asa, nu o scoateti imediat din apa fierbinte, pielita va crapa si va arata urat. In plus, cat se racoreste, fasolea se va impregna mai bine cu gustul aromelor din apa.
    La fel procedati si daca folositi fasole uscata, doar ca aceasta o lasati la inmuiat peste noapte si abia apoi o puneti la fiert. In plus, timpul de fierbere va fi mai mare, depinde cat de uscata si cat de veche e fasolea.
    Pastrati fasolea fiarta in frigider, iar cand vreti sa o folositi doar scurgeti de apa si cantariti 250 gr pentru aceasta reteta.
  2. Intr-o tigaie larga se rup bucati potrivite feliile de panceta. Se pune tigaia pe foc mediu si se prajeste pancetta doar pana se rumeneste placut, nu o lasati sa se prajeasca prea mult, o sa devina casanta.
  3. Daca pancetta nu a lasat prea mult ulei in tigaie, completati cu 1 lingura ulei de masline. Adaugati 1 catel de usturoi strivit si sotati totul 1 minut.
  4. Rasniti piper negru din belsug, presarati fulgi de chili dupa gust si apoi adaugati si fasolea fiarta. Sotati totul inca 2 minute.Gustati de sare si adaugati daca trebuie.
  5. Prajiti pe gratar (sau tigaia grill; sau in toaster) feliile de bagheta stropite cu putin ulei de masline. Le prajiti pana se rumenesc placut, nu le lasati sa se intareasca, vor fi greu de mancat, mai ales cu boabele de fasole deasupra.
  6. Dati parmezanul pe razatoarea fina si il amestecati cu patrunjelul tocat si el fin si catelul de usturoi strivit.
  7. Apasati feliile de bagheta cu o parte in amestecul de parmezan, ar trebui sa se lipeasca un strat subtire de ele. Daca nu, le ajutati putin presand parmezanul cu mana. Asezati feliile pe platoul de servire. Puneti cate o lingura generoasa de fasole cu pancetta pe fiecare crostini. Serviti imediat, cat sunt calde.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...