Dovlecei cu salsa de rosii si ton
Retete cu legume Retete de mancaruri cu legume Retete cu peste si fructe de mare
Platou vesel cu iz italian.
Dovleceii sunt scazuti la cuptor cu o salsa italiana de rosii si capere, iar la final am adaugat bucati de ton amestecate cu verdeata.
Ingrediente
130 gr ton bucati in conserva (scurs; poate fi in ulei sau natur)
5 fire patrunjel
3 fire marar
1 lingura ulei
sare
Dovlecei cu salsa de rosii
1 kg dovlecei (mai mici)
1 conserva de rosii (de 400 gr)
2 lingurite capere (in otet)
1 lingura otet de pe capere
3 catei de usturoi
1 lingurita oregano uscat
1/4 lingurita fulgi de chili
2 linguri ulei de masline
sare, piper negru
Portii: 2-3
Calorii: 892 cal / total
- Dovleceii se curata partial de coaja (se iau fasii cu curatatorul de legume), se taie in doua pe latime si apoi se taie bastoane, nu foarte subtiri. Se presara cu sare si se lasa la scurs intre 15 si 30 minute, rasfirati pe servetele de hartie. Dupa acest timp se absorb bine cu servetele. Se presara iar cu putina sare si 1 lingura de ulei. Se amesteca si se pun in tava cuptorului (in care am pus hartie de copt).
- Se coc la 220C (cu program de rumenire daca aveti) timp de 30 minute, amestecandu-se o data la jumatatea timpului.
- Cat se fac dovleceii se prepara salsa. Se scot rosiile din conserva (fara suc; sucul nu se va folosi in aceasta reteta) si se toaca cubulete.
- Intr-o tigaie se incinge uleiul si se adauga oregano, chili si usturoiul strivit. Se calesc 30 secunde, apoi se adauga caperele scurse si se mai calesc 30 secunde.
- Se adauga cubuletele de rosii, putina sare, piper negru rasnit si se calesc, amestecand cand si cand inca 2 minute.
- Cand dovleceii sunt gata se muta intr-un vas termorezistent, un vas nu extrem de larg, sa stea inghesuite bucatile de dovlecel. Se dreg de sare. Se toarna salsa de rosii peste ei. Se toarna si otetul de pe capere.
- Se dau iar la cuptor, la 180C, acoperiti (cu capac sau folie) timp de 45 minute.
- In acest timp scurgeti tonul, rupeti-l bucati si amestecati-l cu verdeturile tocate fin.
- Scoateti cu grija dovleceii pe un platou si asezati bucatile de ton deasupra. Serviti cald sau la temperatura camerei.
Pregatim salsa de rosii si capere
In acelasi timp se coc dovleceii la cuptor
Dovleceii cu salsa intra iar la cuptor
Dovlecei cu salsa de rosii si ton
Comentarii (9)
Rares Iovanov acum 4 ani - 5 Februarie 2020 11:23
Draga Ioana!Am facut acesta reteta de curand si este excelenta! Este simplu de preparat si gustul este excelent. Totul a iesit fix asa cum ai descris tu in reteta si in fotografii!
Iti multumesc pentru aceasta minunata reteta!
O zi excelenta sa ai!
Rares
Ioana acum 4 ani - 5 Februarie 2020 11:28
Yes! Ce ma bucur!!!! (dansul bucuriei)Multumesc frumos pentru feedback, Rares!
Rares Iovanov acum 4 ani - 5 Februarie 2020 12:04
Cu mare drag!P.s. Mi-a placut foarte mult textura onctuasa a dovleceilor care a mers excelent cu salsa-ul de rosii, care doar pe final, iti da senzatia de picant subtil si misto. Amestecul extrem de simplu de ton cu marar si patrunjel, incoroneaza perfect legumele!
Ioana acum 4 ani - 5 Februarie 2020 12:10
perfect descris!Cand te plictisesti de predat, poti sa vii sa scrii povestea retetelor ;)
capilnar dragos acum 3 ani - 21 Octombrie 2021 20:40
Sunt foarte buni nimic de zis ..... dar peste 2 ore dureaza sa ii faci ceea ce mi se pare extraordinar de mult pentru o mancare din legume, totusi...Ioana acum 3 ani - 22 Octombrie 2021 15:50
poti reduce la 15 minute pasul 1. de sarit acest pas nu recomand, mie imi raman prea aposi dovleceii daca nu-i scurg...pasul 2 l-ai putea scurta un pic sotand dovleceii rapid in tigaie pana se inmoaie un pic si se evapora apa din ei, in loc sa-i faci la cuptor.
o sa incerc weekendul acesta sa bag totul deodata la cuptor (dovleceii cu salsa) sa vad cum iese si te anunt ce a iesit.
Ioana acum 3 ani - 25 Octombrie 2021 11:52
Revin cu varianta mai rapida a retetei, aici :[link]Asa cum am zis, am bagat totul la cuptor, fara pasi intermediari. Timpul s-a injumatatit.
Diferenta e ca am folosit toata conserva de rosii (inclusiv sucul) ca sa fie lichid in tava, sa nu se arda si sa nu trebuiasca amestecat/pazit. Dovleceii au lasat si ei lichid si au format un sos impreuna cu salsa de rosii.
Ana acum 2 ani - 24 Octombrie 2022 19:50
Multumesc tare mult pentru reteta asta! Este o explozie de arome.Timpul de pregatire nu mi s-a parut mare. Chiar daca, intr-adevar, este nevoie sa fii acasa vreo doua ore, timpul efectiv de lucru este de maxim jumatate de ora, cumulat pe fie care etapa.
Ioana acum 2 ani - 25 Octombrie 2022 15:04
Cu drag Ana, ma bucur ca ai apreciat-o!Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email