Dulceata de prune cu stafide si nuci

Retete cu fructe Retete de gem si dulceata

Poate fi folosita la clatite, tarte sau umpleti foetaj cu aceasta dulceata de prune. Cea mai buna dulceata de prune, cu ea mi-am impresionat multi prieteni.

Sa folositi prune mai tari, mai necoapte, chiar daca sunt acrisoare un pic, fiindca nu se vor distruge in timpul fiertului.

Si puteti sa va jucati putin cu cantitatea de zahar, la 500 gr pe care le-am pus, dulceata mea de prune a iesit mediu de dulce si era putin acrisoara de la citrice, dar eu personal as fi preferat un pic mai putin dulce (asta nu ne-a oprit sa terminam deja jumatate de borcan), la tura urmatoare pun 400 gr zahar.

Ingrediente

1 kg prune tari
500 gr zahar
1 baton scortisoara
1 portocala mica
1/2 lamaie
150 gr stafide
150 gr nuci

  1. Portocala si lamaia le taiati felii foarte subtiri si le scoateti samburii, daca au.
    Prunele le desfaceti in doua si scoateti samburii.
  2. Intr-o oala cu fund mai gros sau teflonata puneti 50 ml apa, prunele, citricele, batonul de scortisoara si turnati zaharul deasupra. Amestecati usor. Puneti pe foc mic si supravegheati pana se topeste zaharul, amestecan din cand in cand. Prunele vor lasa suc si incet, incet prunele vor fi acoperite. Cand incepe sa fiarba, dulceata va face o spuma roz. Din momentul in care vedeti spuma roz, lasati compotul pe foc mic (cat sa bolboroseaca putin) 25 minute. Amestecati rar si usor sa nu zdrobiti fructele.
  3. Spalati 2 borcane de 800gr, le uscati si le bagati la cuptorul incins la 200C cam 20 min, sa se sterilizeze.
  4. Dupa cele 25 min., adaugati stafidele si nucile in compot, amestecati si mai lasati pe foc 1 minut.
  5. Puneti dulceata in borcanele sterilizate, stergeti gura borcanului daca s-a murdarit, puneti capacele si le strangeti bine. Intoarceti borcanele cu fundul in sus si lasati asa 10 min. sa se faca vid.
  6. Puneti borcanele inca fierbinti sub o plapuma si lasati sa se raceasca asa peste noapte. Pastrati la loc racoros, in pivnita sau camara.

Prunele cu zahar, scortisoara si citrice

Incepe sa fiarba... lasati 25 min pe foc

A fiert, adaugati nucile si stafidele

Borcanele intoarse pentru 10 min.

Dulceata de prune cu stafide si nuci

Gustati, va rog!

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...