Fidea
Retete cu ou Retete cu paste Retete lact-ovo-vegetariene
Parul zanelor, cum zicea Radu Anton Roman.
Se apropie sarbatorile, iar supa de pui sau vita cu fidea este una dintre cele mai traditionale si elegante pe care le puteti pregati. Mai ales daca puiul e de la tara si fideaua facuta in casa! De cand ma stiu, supa de pui cu taieteti/fidea/galuste a fost in familia noastra supa de weekend si sarbatori. Azi am facut fideaua cu masina de paste, stiu ca multa lume detine o astfel de masina. Dar maine voi posta si reteta de taietei facuti manual, unde voi da mai multe detalii/reguli despre aluat.
Daca impachetati frumos fideaua, ar putea fi un cadou dragut de sarbatori pentru cei pe care-i colindati.
Ingrediente
500 gr faina alba (BL55)
5 oua (preferabil oua de la tara pentru gust si culoare minunata)
1 lingurita de sare
- Intr-un bol larg se bat bine ouale cu sare. Se adauga faina si se amesteca cu mana pana faina este absorbita de oua. Aluatul va fi acum faramicios, dar e ok asa, nu adaugati oua in plus sau apa.
- Incepeti sa framantati aluatul pana se leaga intr-o bila (cca 3-4 minute). In acest moment puteti continua framantarea aluatului cu mana (direct pe masa de lucru, cca 15 minute), cu robotul (cca 5 minute) sau in masina de paine (pe programul de framantare/paste). Daca alegeti sa il framantati cu robotul sau masina, la final il mai framantati si cu mana 2-3 minute pe masa de lucru, caldura mainilor il ajuta. Aluatul este unul ferm, care necesita forta la framantarea manuala.
- Cand aluatul e gata, il taiati in 8 bucati egale.
- Pregatiti aparatul de facut paste cu accesoriul simplu de intins aluatul (sau lasagna). Ideal cand folositi masina de paste e sa fiti doua persoane, e mult mai usor si merge mai repede. Unul invarte manivela si celalat introduce si tine aluatul cand iese.
- Luati fiecare bucata de aluat si intindeti-o usor cu sucitorul, doar sa aiba forma de disc.
- Setati masina pe nivelul 1 (cel mai larg la mine) si introduceti aluatul de doua ori pe acest nivel. Repetati de doua ori si la nivelele 2 si 3. Continuati apoi pana la nivelul cel mai subtire (4-9 are masina mea), de data asta trecand aluatul o singura data prin fiecare. La final veti avea o foaie lunga si subtire prin care se vede modelul prosopului.
- Intindeti prosoape sau fete de masa curate. Asezati fasiile intinse pe ele.
- Lasati foile sa se usuce. Cat, asta depinde de temperatura si umezeala din casa (vara dureaza doar 20-30 minute, iarna poate dura 1-2 ore). Cand simtiti foile usor uscate deasupra le intorceti sa se usuce si pe cealalta parte. Cand vi se par ca sunt uscate dar inca pliabile (nu le lasati sa se usuce prea tare! se vor rupe la taiat) faceti un test cu o bucata mica si daca fideaua se lipeste la taiere insemana ca mai tebuie lasate un pic la uscat.
- Pregatiti masina de paste cu accesoriul de taietei (vermicelli am folosit eu aici, dar si taglierini e ok). La capatul unde cad taieteii asezati o foaie de copt.
- Luati fiecare foaie si treceti-o prin masina. Pe masura ce iese, imprastiati fideaua pe hartia de copt. Dupa 2-3 foi mutati fideaua pe prosoape/fata de masa, folosindu-va de hartia de copt. Rasfirati-o cu mana.
* fideaua se poate taia si manual; doar rulati foile si taiati felii cat puteti de subtiri, perpendicular pe rulou - Lasati fideaua sa se usuce in continuare 1-2 zile (pana devine casanta). Daca vreti sa faceti cuiburi, le veti modela dupa 1-2 ore de uscare si apoi le lasati incontinuare la uscat. Se pastreaza in pungi de hartie, in loc racoros, pana la 6 luni. Fideaua poate fi folosita si imediat ce a fost preparata, timpul de fierbere e de maxim 5 minute. Daca e uscata, ea va fierbe in jur de 10 minute.
Adaugam faina peste ouale batute cu sare
Se amesteca cu mana pana dispare faina in oua (aluatul pare uscat inca)
Se framanta cu mana pana se mai leaga un pic aluatul intr-o bila
Se continua framantarea pana aluatul e omogen
Se trece aluatul de doua ori prin primele 3 nivele
Se trece apoi o singura data pe urmatoarele nivele
Pana aveti o foaie subtire
Se usca foile
Se taie cu masina de paste
Se imprastie fideaua si se lasa la uscat
Cuiburi de fidea
Supa de pui cu fidea
Comentarii (6)
Maria acum 8 ani - 7 Decembrie 2015 16:03
O da inca un impuls......baiatul meu asteapta de atat timp taietei de casa.Multumesc Ioana!
Ioana acum 8 ani - 7 Decembrie 2015 19:51
ii faci cadou de sarbatori taietei pentru urmatorul juma de an :)Adriana acum 8 ani - 8 Decembrie 2015 06:28
Si daca nu avem masina pentru paste, cum procedam? Nu le mai facem?Ioana acum 8 ani - 8 Decembrie 2015 08:36
care parte din urmatorul text "Azi am facut fideaua cu masina de paste, stiu ca multa lume detine o astfel de masina. Dar maine voi posta si reteta de taietei facuti manual" n-ai inteles-o? eu chiar nu pot intelege atitudinile astea sictirite :(oricum, uite reteta de taietei de casa: [link] daca tai doar fasiute ai fidea.
Adriana acum 8 ani - 8 Decembrie 2015 11:37
Eu am inteles reteta f bine, dar nefiind specificat modul manual de realizare a acestui aliment, am crezut ca nu se poate decat cu o ustensila moderna si adecvata acestui tip de paste. Nu era sictirism, ci mai degraba sarcasm.Ioana acum 8 ani - 8 Decembrie 2015 11:50
pai am scris clar ca azi postez varianta manuala. nu am scris nicaieri ca aceste paste se pot face doar cu masina. ba mai mult in reteta am scris si "* fideaua se poate taia si manual; doar rulati foile si taiati felii cat puteti de subtiri, perpendicular pe rulou".sarcasmul e doar rezultatul unei emotii... negative de obicei. nu-mi place sa gestionez emotii negative mai ales cand nici acum nu inteleg motivele.
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email