Focaccia
Retete aluaturi Retete din Italia Retete de post
In weekend am copt si o tura de focaccia. Seamana mult cu painea arabeasca de ieri, doar aluatul are in plus un cartof, pentru a ramane proaspat mai mult timp. Si toppingul e diferit, are arome mediteraneene: rosii, masline si rozmarin.
Ingrediente
Aluat
250 ml apa calduta
4 linguri ulei masline
1 lingura rasa zahar
1 lingurita cu varf sare
1 cartof normal (fiert si strivit piure)
450 gr faina alba
1 pliculet drojdie uscata (7 gr)
Altele
9 rosii cherry
1 mana masline
rozmarin (sau oregano)
3 linguri ulei masline (pentru uns tava)
Bucati: 3 focaccia cu diametru de 18 cm
- Puneti ingredinetele de aluat in masina de paine, inclusiv cartoful piure si programati pe programul de framantat si dospit. Lasati inca 1 ora aluatul in masina dupa ce programul s-a incheiat.
Daca nu aveti masina, dizolvati drojdia si zaharul in apa. Adaugati peste restul ingredientelor si framantati de mana pana aluatul e elastic si se desprinde de pe maini. Lasati la crescut 2 ore intr-un bol acoperit, asezat la loc caldut. - Impartiti aluatul in 3.
- Tapetati fundul unei tavi de 18 cm diametru cu hartie de copt.
* pentru a face o singura paine, folositi o tava de 30 cm diametru . - Adaugati 1 lingura ulei masline si ungeti fundul tavii. Luati o bucata de aluat si il treceti prin uleiul din tava pe toate partile, apoi il intindeti cu mainile. Acoperiti aluatul si lasati la crescut cca 30 minute.
- Apasati cu degetele unse cu ulei pe toata suprafata aluatului pentrua face mici indentatii. Asezati apoi deasupra 3 rosii taiate in doua (cu taietura in sus), 1/3 din maslinele felii si presarati rozmarin cat doriti.
* in mod normal se pune mult rozmarin, dar eu am pus foarte putin si l-am si tocat marunt pentru ca am avut musafiri la masa si nu stiam daca se vor obisnui cu aroma lui; daca nu va place rozmarinul puteti inlocui cu oregano - Dati la cuptor la 200C pentru 25-30 minute.
* repetati cu celelalte bucati de aluat - Lasati sa se raceasca, apoi puteti felia.
Trecem aluatul prin uleiul din tava
Intindem aluatul cu mainile
Asezam deasupra rosii, masline si rozmarin
Comentarii (19)
Ultimele comentarii
adelina acum 13 ani - 13 Aprilie 2011 22:20
Buna Ioana,Dupa ce am facut reta de Foccacia intocmai cum am luat-o de pe site (si am fost f multumita de rezultat), am facut din aceeasi reteta de aluat si 2 paini in 2 forme lungi de paine. E buna si asa, ca aluat de paine.
PS Ma tot uit si pe alte site-uri si apreciez tot mai mult detaliile clare ce le gasesc pe site-ul tau. Continua tot asa.
Adelina
cris acum 13 ani - 21 Iulie 2011 02:28
=P~marius acum 13 ani - 18 Septembrie 2011 16:32
ioana imi pare nespus de rau dar trebuie sa fiu de acord cu ady...si eu triesc in italia iar reteta p care ai dat-o tu este o reteta proprie tie,nicidecum cea originala...mare pacat!!!daca mai postezi retete italiene,posteza-le pe cele originale,nu pe cele adaptate de tine !!!Mr X acum 13 ani - 7 Octombrie 2011 12:23
mai "italienilor" in loc sa va opariti k nu e ca aceea din italia voastra mult iubita mai bine ati fii ajutat la reteta....ce cautati aici dak stiati reteta?...Mr D acum 12 ani - 1 Decembrie 2011 16:12
Interesanta reteta dar fara nici o suparare ,ceea ce ai prezentat mai sus e mai mult o pizza decat originala focaccia .Deci daca vrei sa postezi o reteta denumeste cum vrei tu sau scrie macar focaccia a la romania ,nu e nicidecum originala .Si nu e vorba ca suntem italieni sau romani ,nu fi rasista ,e vorba de corestitudine.Oricum apreciez retele tale sunt foarte bune si ma inspir din ele .MultumescCrina M. acum 12 ani - 4 Februarie 2012 18:18
eu o sa incerc reteta asta fie ea originala sau nu...ce comentarii ca ar fi sau nu originala...sau sa schimbe numele retetei...de cand are aluatul de pizza cartofi in el?...va trebe originalitate, faceti reteta cum e acolo la voi...plus autoarea retetei n-a zis ca se face exact cum e acolo la voi...macar incercati reteta "adaptata" inainte de a face comentarii ca astea...poate e mai buna ca cea originala...ioana alexandra acum 10 ani - 31 Ianuarie 2014 16:07
...sa stiti ca am gasit aceasta reteta a foccaciei cu cartofi pe un site italian si se cheama "focaccia pugliese con patate"...asa ca ea exista...este din Italia...si este originala...si e si foarte buna...Laura acum 10 ani - 24 Februarie 2014 15:30
Buna Ioana. Dupa dospire, aluatul este lipicios? Al meu asa a iesit si vreau sa stiu pt data viitoare, mai adaug faina? Sau poate pt ca am inlocuit 100 de grame de faina alba cu faina cu tarate.. MultumescIoana acum 10 ani - 24 Februarie 2014 15:34
nu, e un aluat normal, nelipicios. elastic si usor de lucrat. probabil ca de la tarate s-a intamplat asta. daca il poti intinde cu mainile in tava e ok, nu mai adauga acum faina. pune-l doar pe masa de lucru data cu putina faina, ruleaza-l usor pe masa si da-i forma de bila si vezi daca se mai lipeste.Laura acum 10 ani - 24 Februarie 2014 15:41
Nu s-a mai lipit cand l-am trecut prin uleiul de masline. Sper sa iasa bine. o sa folosesc rosii uscate, mi-au ramas in borcan cateva, sper ca nu altereaza gustul final..Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email