Paine arabeasca
Retete aluaturi Retete arabesti Retete de post
In weekend am avut musafiri, parintii mei. Stiam ca vin incarcati de mancare si asa a si fost: de la snitele, chiftele, carnati afumati, pana la ciorba de fasole cu smantana. =P~ Dar banuiam ca paine nu face maica-mea asa ca am facut eu painici arabesti si focaccia. Am pregatit si branza de iaurt si o salata de vinete cu ceapa.
Ingrediente
Aluat
250 ml apa calduta
4 linguri ulei masline
1 lingura rasa zahar
1 lingurita cu varf sare
450 gr faina alba
1 pliculet drojdie uscata (7 gr)
Altele
3 linguri za'atar + 3 linguri ulei masline
3 linguri ulei masline (pentru uns tava)
Bucati: 3 paini cu diametru de 18 cm
- Puneti ingredinetele de aluat in masina de paine si programati pe programul de framantat si dospit. Lasati inca 1 ora aluatul in masina dupa ce programul s-a incheiat.
Daca nu aveti masina, dizolvati drojdia si zaharul in apa. Adaugati peste restul ingredientelor si framantati de mana pana aluatul e elastic si se desprinde de pe maini. Lasati la crescut 2 ore intr-un bol acoperit, asezat la loc caldut. - Impartiti aluatul in 3.
- Tapetati fundul unei tavi de 18 cm diametru cu hartie de copt.
* pentru a face o singura paine, folositi o tava de 30 cm diametru . - Adaugati 1 lingura ulei masline si ungeti fundul tavii. Luati o bucata de aluat si il treceti prin uleiul din tava pe toate partile, apoi il intindeti cu mainile. Acoperiti aluatul si lasati la crescut cca 30 minute.
- Amestecati cele 3 linguri za`atar cu 3 linguri ulei masline pana devine pasta, apoi intindeti 1/3 din pasta peste aluatul crescut. Apasati cu degetele pe toata suprafata aluatului pentrua face mici indentatii.
- Dati la cuptor la 200C pentru 25-30 minute.
* repetati cu celelalte bucati de aluat - Lasati sa se raceasca, apoi puteti felia.
Trecem aluatul prin uleiul din tava
Intindem aluatul cu mainile
Ungem cu zaatar
Felie
Comentarii (17)
Ultimele comentarii
Ancutza acum 14 ani - 26 Ianuarie 2010 16:51
Daaa! Sti cum se spune : " ai grija ce-ti doresti... La noi nu a fost asa de frig ca si in alte parti , nord-vestul a fost putin protejat... la noi nu prea este zapada , asa ca scartaitul nu se prea aude...mai ales pe trotuarele curatate... sa-mi doresc sa ninga ??? :) ( ma mai gandesc ) Ninsorile vor incepe, dar din nou ,noi suntem protejati. :) Cred ca iarna s-a suparat pe mine pentru felul in care am criticat-o si acum imi demonstreaza adevarata ei valoare... :)Ancutza acum 14 ani - 27 Ianuarie 2010 11:20
Sa sti ca a iesit delicioasa painea cu toppingul de usturoi , din pacate nu am avut nici susan in casa ( desi eram sigura ca exista in dulapul meu) , asa ca nu am pus. A fost grozava cu salata =P~Ancutza acum 14 ani - 27 Ianuarie 2010 11:29
Le-au placut parintilor tai painicile? La mine se intampla invers...maica-mea in fiecare weekend face paine din aceea impletita , la noi se numesc pomene, care mai demult se faceau in cuptorul de afara cum ati facut voi cozonacii, dar acum ne multumim cu cuptorul cu gaz. Ce bune sunt caldute dupa cateva ore de sanius...Ioana acum 14 ani - 27 Ianuarie 2010 11:47
le-a placut cum sa nu, a fost o surpriza sa ma vada cum coc paine :) la noi doar bunica mai coace paine si cozonaci. maica-mea facea pizza pe vremuri, dar alte aluaturi nu tin minte sa fi facut. toata lumea a votat cu painea arabeasca, focaccia a pierdut teren. probabil din cauza ca era o noutate, am servit-o cu branza de iaurt si extra za'atar presarat pe ea. si acum am comanda de za'atar pentru prietena fratelui meu.liliana jawwash acum 14 ani - 2 Februarie 2010 14:40
draga mea ...arata ft bine piinica ta si abia astept sa fac si eu..caci mi-ai facut pofta deja..cred ca in familia ta cineva este de origine araba asa ca avem ceva in comun...poate nu mai minunezi si cu alte specialitati culinare din zona aceea...o zi buna :)kata acum 14 ani - 14 August 2010 12:07
ioana....imi place tare mult cum arata paine ta si vreau si eu sa o prepar dar m-ar interesa cat timp poate fi pastrata ?....mersi si la cat mai multe retete interesante!sofia acum 14 ani - 17 Octombrie 2010 22:46
Reteta este foarte interesanta , dar nu este reteta de paine araba traditionala carev este cunoscuta la noi drept " lipie " , dar poate fi numita o specialitate de paine araba care este fie cu zatar ( cimbru ) fie cu susan sau barake ( nu cunosc echivalentul romanesc ) deci niste seminte mici negre pt cine nu cunoaste termenul. Manaisul sau "placintele" cu branza sau carne se numesc " fataer" si se fac in dimensiuni mai mici si se servesc la mic dejun sau cand ti-e foame Sunt cuptoare sau brutarii care fac tot felul de specialitati de paine fie condimentate fie mai tare (biscuit ) , fie pt pui ( este ff subtire si ff elastica ).Indifernt de care toate specialitatile de paine arabeasca sunt bune !Shmouny acum 13 ani - 12 August 2011 11:28
excelente retetele, felicitari pt blog! o singura remarca "retete orientale" ar fii mai potrivit(corect) decat "arabesti"....nu tot ce e oriental e arab:) (exemplu turcii nu sunt arabi ), si chiar in tarile "arabe" , populatia e formata din foarte multe grupuri ethnice , nu doar arabi. Bonne continuation si numai bine!Anca acum un an - 17 Iunie 2023 09:37
Buna ziua. Tot aud in ultima vreme de acest condiment Zaarar. Am citit despre el pe internet dar nu il gasesc sa l cumpar. Imi puteti da cateva idei de unde l as putea achizitiona. Vreau sa incerc retetadumneavoastra cu paine arabeasca
Ioana acum un an - 19 Iunie 2023 11:24
Buna, Anca. Zaatar gasesti la Mega [link] sau la alte supermarketuri (la Cora, Carrefour am vazut tot in acest ambalaj).Cei de la Fuchs au zaatar: [link] , imi plac condimentele lor, poti sa-l incerci linistita.
Sau il poti prepara acasa dupa aceasta reteta:[link] (ideal ar fi sa ai sumac, acum se gaseste mai usor decat in momentul in care am postat reteta si foloseam boia care dadea culore dar nu seamana la gust cu sumacul care e acrisor).
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email