Focaccia
Retete aluaturi Retete din Italia Retete de post
In weekend am copt si o tura de focaccia. Seamana mult cu painea arabeasca de ieri, doar aluatul are in plus un cartof, pentru a ramane proaspat mai mult timp. Si toppingul e diferit, are arome mediteraneene: rosii, masline si rozmarin.
Ingrediente
Aluat
250 ml apa calduta
4 linguri ulei masline
1 lingura rasa zahar
1 lingurita cu varf sare
1 cartof normal (fiert si strivit piure)
450 gr faina alba
1 pliculet drojdie uscata (7 gr)
Altele
9 rosii cherry
1 mana masline
rozmarin (sau oregano)
3 linguri ulei masline (pentru uns tava)
Bucati: 3 focaccia cu diametru de 18 cm
- Puneti ingredinetele de aluat in masina de paine, inclusiv cartoful piure si programati pe programul de framantat si dospit. Lasati inca 1 ora aluatul in masina dupa ce programul s-a incheiat.
Daca nu aveti masina, dizolvati drojdia si zaharul in apa. Adaugati peste restul ingredientelor si framantati de mana pana aluatul e elastic si se desprinde de pe maini. Lasati la crescut 2 ore intr-un bol acoperit, asezat la loc caldut. - Impartiti aluatul in 3.
- Tapetati fundul unei tavi de 18 cm diametru cu hartie de copt.
* pentru a face o singura paine, folositi o tava de 30 cm diametru . - Adaugati 1 lingura ulei masline si ungeti fundul tavii. Luati o bucata de aluat si il treceti prin uleiul din tava pe toate partile, apoi il intindeti cu mainile. Acoperiti aluatul si lasati la crescut cca 30 minute.
- Apasati cu degetele unse cu ulei pe toata suprafata aluatului pentrua face mici indentatii. Asezati apoi deasupra 3 rosii taiate in doua (cu taietura in sus), 1/3 din maslinele felii si presarati rozmarin cat doriti.
* in mod normal se pune mult rozmarin, dar eu am pus foarte putin si l-am si tocat marunt pentru ca am avut musafiri la masa si nu stiam daca se vor obisnui cu aroma lui; daca nu va place rozmarinul puteti inlocui cu oregano - Dati la cuptor la 200C pentru 25-30 minute.
* repetati cu celelalte bucati de aluat - Lasati sa se raceasca, apoi puteti felia.
Trecem aluatul prin uleiul din tava
Intindem aluatul cu mainile
Asezam deasupra rosii, masline si rozmarin