Fondue Camembert
Retete aperitive Retete cu branza Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide Retete simple
Un fondue cu iz frantuzesc, o varianta ieftina si rapida a celebrului Fondue elvetian. E varianta ieftina fiindca nu aveti nevoie de vasul acela special de fondue, dar Camembertul e destul de scump.
Trebuie consumat fierbinte, imediat ce e preparat, cu crutoane de paine cum am servit noi, sau cu felii de cartofi copti pe care ii folositi pentru a inmuia in sos. Si acompaniat neaparat de un pahar de vin alb sec de buna calitate.
Puteti folosi si branza Brie in loc de Camembert sau orice branza moale de acest gen. Chiar daca nu gasiti branza in cutie de lemn, ceea ce e cel mai indicat fiindca se manevreaza mai usor si e mai atragator cand il serviti, puteti improviza, punand branza pe hartie de copt la care-i ridicati putin marginile.
Ingrediente
1 cutie Camembert (in cutie de lemn!)
1 catel mare usturoi
1-2 linguri vin alb sec
1 lingura ulei masline
ierburi provence (sau cimbru, sau rozmarin)
piper
- Scoateti branza din folie si asezati-o inapoi in cutia de lemn. Eu am invelit fundul cutiei in folie de aluminiu fiindca erau niste etichete pe cutie pe care nu le-am putut desprinde si nu voiam sa se arda.
- Decupati un capacel deasupra, incercand sa luati doar coaja alba si cat mai putina branza.
- Presarati in zona decupata usturoiul strivit, putin piper, ierburi provence. Stropiti apoi cu ulei de masline si vin. Asezati capacul la loc.
- Asezati cutia cu branza pe o tava si dati la cuptor la 180C pentru 20 minute.
- In acest timp pregatiti crutoanele de paine din 3-4 felii paine cu ulei de masline, sare si piper.
- Cand e gata branza, scoateti capacul de deasupra (cu atentie, sa nu va ardeti, fiindca inauntru branza e foarte moale si fierbinte) si serviti imediat inmuind crutoanele in fondue.
Decupam capacel din crusta
Condimentam branza si punem capacelul la loc
Servim fierbinte cu crutoane