Galuste cu caise

Retete cu branza Retete desert Retete cu fructe

Reteta Galuste cu caise

Daca ati fost incantati de papanasii fierti, sper ca si varianta cu fructe in mijloc sa va placa. Pentru umplut se potrivesc fructe de genul caise, capsuni sau prune.

Ingrediente

12 caise mici
250 gr branza de vaci
50 gr unt
1 lingura cu varf zahar
50 gr gris
1 esenta vanilie
1 galbenus de ou
60 gr faina
6 lingurite zahar brun

Pesmet
100 gr pesmet auriu
50 gr unt
2 linguri mac
2 linguri zahar
1/2 lingurita scortisoara

Bucati: 12

  1. Frecati untul cu zaharul pana acesta se inmoaie. Adaugati grisul si branza si framantati cu mana pana se omogenizeaza. Adaugati esenta, galbenusul si amestecati iar pana se omogenizeaza. La final incorporati faina, veti obtine un aluat careia ii puteti da usor forma de bila. Dati aluatul la frigider pana faceti restul operatiilor.
  2. Puneti o oala mai mare plina cu apa pe foc si aduceti la fierbere. Cand clocoteste dati focul pe mic, astfel incat apa sa ramana fierbinte.
  3. Intr-o tigaie larga topiti untul, adaugati pesmetul si macul si prajiti la foc mediu, amestecand constant pana pesmetul e usor prajit, cca 2-3 minute. Adaugati zaharul si scortisoara si stingeti focul.
  4. Despicati caisele in doua pana la jumatate si scoateti samburele. In locul lui puneti cate 1/2 lingurita zahar brun (eu am folosit melasa, zahar brun nerafinat).
  5. Pe masa de lucru dati cu putina faina si infainati-va si mainile. Taiati aluatul in 3 bucati egale, apoi in 2 si fiecare bucata iar in 2. Veti obtine 12 bucatele de aluat.
  6. Modelati bile din fiecare bucata de aluat. Dati-va mainile cu faina daca e necesar.
  7. Pe bila asezati o punga si cu fundul unui pahar apasati ca sa obtineti un disc. Luati punga de pe disc. Asezati o caisa in centru, ridicati marginile si inchideti aluatul in jurul caisei. Frecati intre palme pentru a face o bila.
  8. Cand ati modelat toate galustele asezati-le in apa care fierbe (dar nu clocoteste) si lasati sa fiarba pana se ridica la suprafata, cca 5 minute. Atentie, bilele se pot lipi usor de fund, asa ca scuturati usor oala din cand in cand.
  9. Scoateti bilele (cate 2-3 o data) cu o paleta cu gauri si le aruncati in pesmet. Scuturati tigaia cu miscari fata spate astfel incat bilele sa se rostogoleasca si sa se acopere de pesmet. Serviti caldute sau reci.
    * zaharul pe care-l puneti in mojlocul galustelor devine un sirop, asa ca atentie cand mancati sa nu va murdariti.

Aluat de branza

Aluat de branza

Pregatim pesmetul

Pregatim pesmetul

Pregatim caisele

Pregatim caisele

Facem 12 bile din aluat

Facem 12 bile din aluat

Aplatizam cu fundul unui pahar

Aplatizam cu fundul unui pahar

Punem caisa in centru si ridicam marginile

Punem caisa in centru si ridicam marginile

Sigilam caisa inauntru modeland bila

Sigilam caisa inauntru modeland bila

Galustele formate

Galustele formate

Fierbem pana se ridica la suprafata

Fierbem pana se ridica la suprafata

Le trecem prin pesmet

Le trecem prin pesmet

Galuste cu caise

Galuste cu caise

Comentarii (50)

 

Ultimele comentarii

teodora  acum 11 ani - 25 Iulie 2013 21:57  

Ce de gospodine pe aici ! Bravo fetelor ! Imi place sa citesc comentariile si mai ales pe cele care vin cu completari,cu idei noi. Am o intrebare micuta pentru autoare: daca se folosesc caise din compot ,se mai pune zahar in mijlocul fructului ,deoarece e deja f.dulce,chiar daca le scurgi de zeama de compot si le stergi cu prosop absorbant ?
 

Ioana  acum 11 ani - 26 Iulie 2013 11:23  

daca sunt dulci caisele din compot, nu mai trebuie zahar in ele.
 

Laura  acum 10 ani - 25 Aprilie 2014 18:05  

Buna Ioana. Aici nu am branza de vaci ca la noi in Romania. Oare branza cottage inlocuieste bine branzica noastra? sau mai bine sa pun o crema de branza gen philadelphia? Te rog ajuta-ma. Multumesc
 

Ioana  acum 10 ani - 25 Aprilie 2014 18:08  

cottage merge foarte bine. la noi cottage cheese e un pic mai cremoasa decat branza de vaci, daca e asa si a ta o poti scurge peste noapte in tifon.
 

Cele mai frumoase...  acum 9 ani - 17 August 2015 18:16  

... si gustoase ever!Gata Ioana, m-ai cucerit definitiv!Felicitari si spor la treaba, esti o Maestra!
 

Ioana  acum 9 ani - 17 August 2015 20:27  

merci, merci! acum fac dansul bucuriei ;)
 

Emilia  acum 8 ani - 22 Iulie 2016 10:58  

Buna Ioana, se poate folosi dulceata ?n loc de fructe?
Multumesc!!!
 

Ioana  acum 8 ani - 23 Iulie 2016 10:37  

sigur, Emilia!
 

Anunturili  acum 7 ani - 4 Iulie 2017 20:27  

Mancam cand eram mic prajiturica asta.. mi-am adus aminte de copilarie. O sa incerc sa o fac sa vedem ce iese ;)
 

Mrs Gina Ingrid Mihai Cotofrei  acum 6 ani - 30 Martie 2018 08:48  

Multumim pt retete,abia astept sa le incerc.Felicitari!!!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...