Gem de caise cu fistic
Retete cu fructe Retete de Muraturi si Conserve
Ultimul meu gem gourmet este o combinatie fantastica. Incercati-l in combinatie cu o branza cremoasa (Brie de exemplu).
Ingrediente
2 kg caise
650 gr zahar
sucul de la 1/2 lamaie
100 gr fistic (fara coaja si pielite)
Portii: 5 borcane de 150 ml
- Caisele se aleg si se spala. Se desfac si se scot samburii. Se trec caisele prin masina de rosii ca sa separam pulpa de coaja. Va rezulta o pasta fina.
- Intr-o oala larga se pune pasta de caise cu zaharul si sucul de lamaie la fiert la foc mic, amestecand pana se topeste zaharul. Dupa ce ajunge la punctul de fierbere, se da focul la mediu si se fierbe 15 minute, amestecand din cand in cand. Se aduna spuma de deasupra, iar daca face prea multa spuma puteti adauga un cub mic de unt pentru a inhiba formarea spumei.
- Dupa acest timp, gemul trebuie sa fi scazut un pic si sa se fi ingrosat. Dati focul la mai mic si continuati sa fierbeti inca 15 minute, amestecand mai des ca sa va asigurati ca nu se prinde de fund.
- Cat fierbe gemul, prajiti un usor fisticul in cuptor. Tocati-l mare cu cutitul.
- Adaugati fisticul in gem si mai fierbeti la foc mic inca 2-3 minute.
- Spalati borcanele, le uscati si le bagati la cuptorul incins la 200C cam 20 min, sa se sterilizeze.
- Puneti gemul de caise fierbinte in borcanele sterilizate fierbinti, stergeti gura borcanului daca s-a murdarit, puneti capacele si le strangeti bine. Intoarceti borcanele cu fundul in sus (sa stea pe capac) si lasati asa 10 min. sa se faca vid. Puneti borcanele inca fierbinti sub o plapuma si lasati sa se raceasca asa peste noapte (dunst uscat).
- Pastrati la loc racoros, in pivnita sau camara. Gemul va avea termen de garantie mai scazut decat a celui simplu de caise datorita adaosului de fistic.
Piure de caise
Piureul la fiert cu zahar
Fistic prajit
Gem de caise cu fistic
Comentarii (16)
Ultimele comentarii
Anca acum 11 ani - 28 August 2013 16:58
reteta de la dulceata de ardei iute nu ai?Ioana acum 11 ani - 2 Septembrie 2013 09:59
nu am reteta de dulceata de ardei iute :(climescu mihaela acum 10 ani - 7 Iulie 2014 14:10
Buna Ioana, reteta mi se pare foarte buna, te rog ajuta-ma cu o alta varianta decat masina de rosii, nu am asa ceva! :) adica cum pot separa printr-o alta metoda pulpa de coaja? Multu :)Asterisc acum 10 ani - 11 Iulie 2014 15:24
Fa dulceata fara sa o fierbi, amestecand continuu fructele si zaharul, in proportie de 1:1, cand stai la TV, pana cand in compozitie nu mai ramane nici un cristal de zahar, apoi asezata in borcane faci o sterilizareumeda, prin asezarea borcanelor in vas cu apa si fierbere 20 30 minuteIoana acum 10 ani - 28 Iulie 2014 11:43
oparesti caisele cam 15 secunde si apoi se curata usor de coaja. scoti samburii si apoi pui pulpa in robot si ixezi. daca nu ai robot, doar le tai bucati cu cutitul.Ioana acum 10 ani - 28 Iulie 2014 13:18
merci Asterisc, sper ca nu iese prea dulce asa. proportia de 1 la 1 imi pare cam dulce pentru gustul meu.Andreea acum 10 ani - 4 August 2014 18:04
Facut, gustat, in borcane impachetat :)A iesit delicios. Multumesc Ioana pentru minunatele retete.
Ioana acum 10 ani - 5 August 2014 09:40
cu drag, andreea.Melania acum 9 ani - 10 Septembrie 2015 13:28
Buna Ioana,Spune-mi te rog cum ai curatat fisticul de pielite?
Multumesc!
Ioana acum 9 ani - 10 Septembrie 2015 13:38
eu l-am cumparat asa curatat. dar cred ca merge tehnica de la migdale: se acopera fisticul cu apa care fierbe si se lasa vreo 2-3 minute. apoi se scurge, se freaca viguros in prosop. majoritatea cojilor vin jos, iar cele ramase cu coaja vin curatate cu mana.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email