Gnocchi de castane cu sos de ciocolata si alune de padure
Retete desert Retete lact-ovo-vegetariene
Ieri noapte am visat ca a venit Jamie Oliver in vizita la mine si voia sa guste ultima mea reteta de somon marinat (in realitate n-am facut asa ceva niciodata, deci habar nu aveam ce fac). Nu eram sigura cum a iesit, nici macar nu o gustasem ca sa vad daca e ok. Ganduri anxioase ma bantuiau in timp ce taiam incet somonul. In acest timp Jamie statea langa mine sa dea verdictul... m-am trezit! Ce noroc, Jamie n-a apucat sa guste - a fost primul meu gand! Acum stau in fata bolului cu gnocchi si ma gandesc: nu putea sa vina acum Jamie?
Ingrediente
Gnocchi de castane
250 gr piure castane (indulcit si cu rom)
200 gr branza ricotta (scursa, daca e cazul)
1 ou mic
50 gr faina (2 linguri)
Pentru sotat
2 linguri bune de unt
1/2 pastaie vanilie
4 lingurite zahar pudra
Sos de ciocolata si alune de padure
25 gr alune de padure
100 gr ciocolata cu lapte
50 ml smantana dulce pentru frisca (sau smantana dulce pentru gatit)
Portii: 4-5
- Pregatim sosul: se prajesc alunele in cuptor timp de 5 minute la 200C, amestecand de cateva ori sa nu se arda. Se scot pe un prosop si se freaca bine sa se duca coaja de pe ele. Se mixeaza intr-un robotel mic pana devin pasta.
- Se topeste ciocolata pe abur. Se adauga peste pasta de alune si se mixeaza bine. Se adauga smantana si se mai mixeaza cateva secunde.
- Sosul se poate pregati cu 1 zi inainte. Se pastreaza intr-un borcanel, la frigider. Cand doriti sa-l folosi doar scufundati borcanul in apa fierbinte si-l lasati 10 minute, se se incalzeasca.
- Pentru gnocchi, cu o furculita se amesteca bine piureul de castane cu ricotta. Se adauga oul batut si se omogenizeaza. Se adauga faina si se amesteca iar. Pasta rezultata va parea un pic prea lipicioasa, dar e ok asa.
- Se ia cate 1 lingura cu varf din pasta pentru gnocchi. Se aseaza pe suprafata de lucru data bine cu faina. Se ruleaza pasta pe suprafata de lucru ca sa se acopere cu faina. Se ruleaza, cu mainile date cu faina, sub forma de rulou subtire.
- Se taie ruloul bucatele mici. Bucatelele se freaca usor intre palme si se aseaza pe hartie de copt presarata cu faina.
- Se pune o oala cu multa apa la fiert. Cand clocoteste se da focul la mic. Se fierb gnocchi in apa timp de 1 minut dupa ce se ridica la suprafata. Fierbeti-i in ture, nu-i inghesuiti in oala ca sa nu se lipeasca.
- Scoateti gnocchi din oala cu o paleta.
- Topiti untul intr-o tigaie larga. Adaugati miezul de la vanilie si amestecati bine. Adaugati gnocchi in tigaie si sotati-i timp de 1 minut, scuturand tigaia de cateva ori in acest timp, ca sa se acopere gnocchi de unt. Presarati zaharul peste ei si mai sotati 30 secunde, miscand tigaia.
- Scoateti gnocchi intr-un bol si turnati sosul de ciocolata peste ei. Amestecati usor, pana se acopera de sos.
- Impartiti gnocchi in boluri si presarati cu pudra de ciocolata. Serviti calzi.
Aluat gnocchi
Rulam aluatul prin faina
Formam rulou
Taiem ruloul bucati
Gnocchi formati
Gnocchi fierti