Gomboti cu prune
Retete desert Retete cu fructe Retete lact-ovo-vegetariene Retete din Ungaria
Binecunoscutii gomboti, la care avem ceva de munca, dar merita fiecare minutel. Imi aduc aminte de perioada in care nu gateam decat cartofi pai si ... iar cartofi pai, iar colega mea Mariana imi aducea la lucru cate o cutie mare plina cu gomboti, de care era mandra si avea si de ce, fiindca eu in momentele acelea simteam ca am ajuns direct in Rai. Senzatia nu mai e aceeasi de cand ii fac eu, dar o vad pe fata celor din jurul meu si asta imi ajunge.
Pofta mare si faceti cat mai multi gomboti, niciodata nu vor fi de ajuns :)
Ingrediente
1/2 kg pulpa de cartofi
125 gr faina + putina faina pentru lucrat aluatul
1 ou
1/2 lingura de ulei
500 gr prune
2-3 linguri zahar
1 lingurita scortisoara
Pesmet
50 gr unt
150 gr pesmet
3 linguri zahar
- Cartofii trebuie sa fie un soi fainos. Eu am folosit la aceasta reteta fie cartofi speciali pentru copt, fie pentru salata, acestia sunt sigur potriviti.
- In mod normal se fierb cartofii (preferabil in coaja). Mai nou m-am obisnuit sa coc cartofii pentru a folosi si coaja. Deci, eu ung coaja cartofilor cu foarte putin ulei si ii pun la cuptor la 220C pentru cca 1 ora, pana intra o furculita usor in ei. Apoi ii tai in doua pe lung si ii las sa se raceasca complet. Scobesc miezul, cu grija sa nu rup coaja, pe care o folosesc sa pregatesc aceste "coji de cartofi" . Daca nu fac imediat gombotii (si de obicei asta se intampla) pulpa cartofilor o pastrez la frigider pana a doua zi.
- Pulpa cartofilor se striveste ca pentru piure si se cantareste. Ingredientele date sunt pentru 1/2 kg pulpa de cartofi. Adaugam oul batut, faina, si uleiul. Se framanta bine. Atentie, aluatul va fi inca lipicios, nu trebuie sa va chinuiti sa faceti un aluat care se desprinde de pe maini.
- Despicati prunele in doua pana la jumatate si scoateti samburele. Pudrati prunele cu zahar si scortisoara. Amestecati.
- Puneti o oala mai mare plina cu apa pe foc si aduceti la fierbere. Cand clocoteste dati focul pe mic, astfel incat apa sa ramana fierbinte.
- Intr-o tigaie larga topiti untul, adaugati pesmetul si prajiti la foc mediu, amestecand constant pana pesmetul e usor prajit, cca 2-3 minute. Adaugati 3 linguri de zahar (daca va plac gombotii mai dulci puteti pune chiar si 5 linguri de zahar, dar eu am pus doar 3).
- Dati cu faina masa de lucru (eu folosesc hartie de copt). Dati forma de sul aluatului de cartofi si taiati in doua parti egale. Apoi fiecare parte iar in doua... si tot asa pana aveti 32 bucatele aluat.
* prunele mele erau foarte mici, deci am impartit aluatul in 32 bucati, daca sunt mai mari il veti imparti in doar 24 bucati astfel: sulul il impartiti in 3 bucati egale, apoi fiecare bucata in doua si iar in doua... pana aveti 24 bucati. - Din fiecare bucatica de aluat formati bile. Asezati bila pe masa de lucru data cu faina, puneti o punga deasupra si cu fundul unui pahar dati forma de disc. Puneti cate o pruna in mijlocul discului si apoi sigilati bine aluatul in jurul prunei. Dati forma de bila.
* dati masa de lucru cu faina dupa fiecare gombot format, aluatul e putin lipicios - Cand ati modelat toti gombotii, asezati-i in apa care fierbe (dar nu clocoteste) si lasati sa fiarba pana se ridica la suprafata, putin peste 5 minute. Atentie, gombotii se pot lipi usor de fund, asa ca scuturati usor oala din cand in cand.
- Scoateti gombotii (cate 2-3 o data) cu o paleta cu gauri si ii aruncati in pesmet. Scuturati tigaia cu miscari fata spate astfel incat gombotii sa se rostogoleasca si sa se acopere de pesmet.
Aluat de cartofi
Aplatizam bilele
Punem cate o pruna in mijloc
Formam gombotii
Fierbem gombotii
Dati prin pesmet
Gomboti cu prune